Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Drie dagen op het Krijtlandpad: Limburg op z’n mooist

Wandelschrijver Sietske de Vet heeft vele toppen beklommen, maar op de hoogste van ons land – de ruim 320 meter hoge Vaalserberg in Limburg – had ze nog nooit gestaan. Ze neemt je in drie dagen mee over het Krijtlandpad, via glooiende heuvels en door lieflijke valleien.

wandelaar langs vakwerkhuis in Limburg.
Vakwerkhuis bij Gulpen.

Tekst en foto’s: Sietske de Vet


Dag 1 Gulpen - Vaals

In de auto is het warm en droog. Buiten valt de regen met bakken uit de lucht. Mijn vriend en ik kijken elkaar vertwijfeld aan: gaan we echt lopen? Natuurlijk! Dus, regenpakken aan en hup, naar buiten. Gulpen oogt verlaten, overal liggen grote plassen. Steile paden en trappen voeren naar de Gulperberg (157 m), waar een groot Mariabeeld ons verwelkomt.

Vandaag volgen we stille asfaltweggetjes langs akkers en kleine dorpen. Zo kunnen we lekker doorlopen in de regen. Alleen de vergezichten zijn minder ver als normaal. Recht voor ons staan een paar windmolens, maar hun wieken gaan schuil achter dikke, grijze wolken.

Om Vijlen te bereiken moeten we even flink klimmen. Vijlen noemt zich met 280 meter hoogtemeters niet voor niets ‘het enige bergdorp van Nederland’. We lopen recht tegen de bakker aan, waar ze belegde broodjes verkopen die we verorberen op een bankje tegenover de kerk.

De laatste kilometers gaan over glooiende weilanden met nieuwsgierige koeien, langs boerderijen en vakwerkhuizen naar het gezellige centrum van Vaals. Daar sluiten we de dag af met een bruine kroeg en een comfortabel appartement.

wandelaar op glooiend grasveld met kerk op de achtergrond, bij Vijlen.
Stegelke bij Vijlen.
Sietske en haar vriend staan bij de paal die de top van de Vaalserberg markeert.
Op de Vaalserberg.

Dag 2 Vaals - Epen

Het is droog vandaag! Op twee kilometer afstand van Vaals ligt het Drielandenpunt en de Vaalserberg – met 322 meter de hoogste berg van Nederlands vasteland. Een grote toeristische trekpleister, daarom ben ik er waarschijnlijk nooit eerder geweest. Maar als wij er ‘s ochtends arriveren, is het rustig. Zó rustig, dat de restaurants en de uitkijktoren nog gesloten zijn. Verwacht geen bergtop met weids uitzicht: slechts een paal en bordje markeren ‘de berg’.

We genieten van de glooiende hellingen met bloemen, meidoornhagen en de telkens wisselende panorama’s

Verder dus, de bossen in. Deze etappe is avontuurlijker dan die van gisteren: smalle onverharde paadjes door dichte bossen, omhoog en omlaag, voeren de boventoon.

En dan is er een keuzepunt: wordt het de struinroute of de alternatieve route? We houden wel van struinen en het gidsje van het Krijtlandpad vermeldt helaas niet waarom we het alternatief zouden moeten nemen. Daar komen we snel achter. Twee tegenliggers met modderspetters van onder tot boven, waarschuwen: het wordt glibberen en glijden door de modder. Maar het is prachtig en we genieten volop van de glooiende hellingen met bloemen, meidoornhagen en de telkens wisselende panorama’s. Dit is Limburg op zijn mooist.

paaltje met rood-gele markering Krijtlandpad en glooiend landschap
mensen op het terras bij Herberg de Smidse.
Herberg De Smidse.

Dag 3 Epen - Gulpen

De laatste dag staat in het teken van de Geul en de Gulp, twee kronkelende stroompjes die elk een lieflijk dalletje hebben geschapen in het Limburgse heuvellandschap. Wandelen langs de Geul is een feestje. Vanaf Herberg De Smidse, midden in het Geuldal, lopen we via ‘stegelkes’ – draaihekjes – over een smal spoor door bloeiende graslanden met heerlijke uitzichten. Vanaf een bruggetje over de Geul zien we het water in rap tempo onder ons doorstromen; de Geul is een echte regenrivier.

Na een koffiepauze in Slenaken – mét vlaai – nemen we de inkortroute van het Krijtlandpad naar Gulpen, door het dalletje van de Gulp. Wat een wonder, dat zo’n klein stroompje het dal zo diep kon uitslijten en er zulke steile en hoge hellingen zijn ontstaan. We volgen het slingerende stroompje, stappen her en der door de blubber terwijl we de vogels vrolijk horen fluiten. Dit is Limburg zoals het moet zijn. En op de laatste kilometers breekt warempel toch nog de zon door. Wat wil een mens nog meer …?!

bloesemboom in een tuin met gras en een boerderij.
panoramisch uitzicht over het Geuldal in het groen.
Geuldal, Epen. (Foto: © Arnoud Venema)

Over de route

Het Krijtlandpad is een Streekpad van 99 kilometer, dat begint en eindigt in Maastricht. Je kunt natuurlijk ook ergens anders starten. Op Wandelnet.nl vind je zes etappes en meer informatie. Sietske en haar vriend liepen een kleinere ronde van 50 kilometer, verdeeld over drie etappes (17, 15 en 15,5 km). Op Wandel.nl vertelt padcoördinator Yolande de Boer over haar favoriete wandeling op dit pad: de eerste etappe

koffie met Limburgse vlaai.
Limburgse vlaai bij de koffie.

Vervoer

Vanaf Maastricht rijdt buslijn 350 in 20 minuten naar Gulpen Busstation; meerdere keren per uur. Autoreizigers kunnen gratis en onbeperkt parkeren op het Prins Willem Alexanderplein in Gulpen.

Horeca en overnachten

Onderweg is er voldoende horeca.
Overnachtingstip in Vaals: Hotel Vallis of appartement Het Mergelhoek, via Booking.com.
Overnachtingstip in Epen: Herberg De Smidse.

Winnen: 3x Wandelgids van het Krijtlandpad

Wil jij het Krijtlandpad binnenkort ook lopen? Doe dan mee met onze winactie, want namens Wandelnet mogen we 3 exemplaren van de wandelgids 'Krijtlandpad - Te voet door Zuid-Limburg' weggeven t.w.v. € 15,75. Via dit boekje kom jij alles te weten over deze uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen.

Helaas... deze winactie is inmiddels gesloten op 29 juni 2023. We zullen persoonlijk contact opnemen met de prijswinnaars.

cover van wandelgids over het Krijtlandpad.