Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Delden

Gebied / Regio
Twente
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
12.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Vlak bij het mooie plaatsje Delden ligt het eeuwenoude landgoed Twickel. Je wandelt er door een telkens wisselend decor van bossen met oude eiken, vennen, heidevelden en akkers omzoomd met houtwallen: een zogeheten coulisselandschap. De route eindigt in het historische centrum van Delden.

Startpunt
Naam
Station Delden
Straat
Spoorstraat 1
Postcode
7491 CK
Plaats
Delden
afbeelding van boerderijen en akkers in Twickel.
Twickel. (Foto: © Wikimediaimages via Pixabay)

Vanaf het station bereik je in een mum van tijd kasteel Twickel met zijn fraai aangelegde tuinen. Recht tegenover het kasteel ga je rechtsaf naar de Twickelervaart, die je onderweg meerdere keren zult tegenkomen. Zo ook bij de eeuwenoude Noordmolen, waar olie wordt geslagen uit lijnzaad. Kijk voor de openingstijden op de site. 

De grote variatie en het kleinschalige landschap, dat is wat opvalt aan landgoed Twickel. De buitenplaats is bijna zeven eeuwen oud en maar liefst 4500 hectare groot. En zie je die boerderijen? Ze zijn allemaal voorzien van zwart-witte luiken. Je komt ook langs een opvallende watertoren, die in 1894 werd aangelegd om het landgoed van drinkwater te voorzien. Het oude centrum van Delden vormt een mooi sluitstuk van deze afwisselende wandeling.

Kasteel Twickel

De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar 1347, toen Herman van Twickelo een boerenhofstede kocht die al snel de naam ‘Twickel’ kreeg. Na tal van verbouwingen en uitbreidingen ontstond het huidige imposante bouwwerk met torens en dwarsvleugels.

Twickel bleef altijd in particuliere handen, eeuwenlang vererfde het van vader op zoon of dochter. Omdat de laatste eigenaresse kinderloos bleef, bracht ze het landgoed in 1953 onder in de Stichting Twickel.

Het kasteel is niet toegankelijk, maar de fraai aangelegde formele tuinen zijn wel opengesteld voor publiek. Je kunt er volop genieten van vaste en eenjarige planten, een rotstuin, moestuin, waterpartijen, in vormen gesnoeide buxushagen en oranjebomen in grote kuipen waarvan de vruchten worden verwerkt tot jam. Kijk hier voor de openingstijden.

afbeelding van Kasteel Twickel, de voorzijde.
Kasteel Twickel. (Foto: © Wikimediaimages via Pixabay)
afbeelding van het zijaanzicht van de Oude Kerk in Delden Flickr Joeke Pieters
Oude Kerk in Delden. (Foto: © Joeke Pieters via Flickr)

Delden

Hoewel Delden een klein plaatsje is, is het officieel toch een stad want in 1333 kreeg het stadsrechten. In het historische centrum staan veel monumentale panden, waaronder de Oude Kerk, beter bekend als de Oude Blasius. Vlak bij de kerk ligt het Zoutmuseum dat vertelt over het zout dat de kasteelheer in de 19e eeuw aantrof toen hij op zoek was naar drinkwater.

Meer informatie

Kenmerken

  • Landgoederen
  • Bosrijk
  • Boerenland
  • Slechts gedeeltelijk gemarkeerd

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.