Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De natuur in met het openbaar vervoer

Wandelen in de natuur geeft zo veel rust en ruimte in je hoofd. Eigenlijk zou iedereen eens de stilte van de natuur op moeten zoeken. Maar dat is voor de één makkelijker dan voor de ander. Niet iedereen heeft de beschikking over een auto of woont op loopafstand van het bos. Daarom vijf wandelroutes die met het ov goed bereikbaar zijn en je laten genieten van wat het mooie Nederland te bieden heeft.

De Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug

Plan vooraf je reis

Voordat je met het openbaar vervoer op pad gaat is, het altijd slim om even je reis te plannen. Een handige app waarmee je jouw reis van deur tot deur kunt plannen is de nieuwe gratis reisapp van Arriva: glimble. In de app vind je alle ov-vervoer in Nederland, maar ook deelfietsen, -auto's of scooters. Je kunt direct een kaartje kopen en je betaalt het gunstige ov-chipkaart tarief zonder extra kosten. Ook reizen in het grensgebied van Duitsland en België worden aangeboden.

Tot 1 september ontvang je 10% korting op reizen buiten te spits met Arriva en NS.

Plan je reis

Sallandse Heuvelrug

Op een steenworp afstand van station Nijverdal ligt de Sallandse Heuvelrug waar je uren kunt genieten van de prachtige natuur. Vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug starten verschillende wandelroutes die je alle hoeken van dit prachtige natuurgebied laten zien. Heb je niet genoeg aan één wandeling? Koppel er dan een andere wandeling aan vast. En voor de trek tussen de routes door kun je in het Buitencentrum terecht om de inwendige mens te verzorgen.
Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. De weidse uitzichten bieden veel kans om reeën te spotten.
Start: NS-station Nijverdal. Hier kun je ook de bus nemen naar het 1,5 kilometer verderop gelegen Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Meer informatie

Utrechtse Heuvelrugtrail

Deze route van zo’n 30 kilometer, die van NS- station Rhenen naar NS-station Driebergen-Zeist (of andersom) loopt, is bekend onder trailrunners, maar kan natuurlijk ook gewandeld worden. De gevarieerde route voert je over de mooiste plekjes van de Utrechtse Heuvelrug. Wie in Rhenen begint loopt vanaf het station langs de oever van de Neder-Rijn, waarna je aan de hoogtemeters gaat beginnen. Want meteen in Rhenen gaat het al omhoog. Geniet onderweg van het mooie uitzicht over Kwintelooyen, pak een rustmomentje onder de Eenzame Eik, spot vogels en runderen op het Leersumse Veld, vergaap je aan de pracht en praal van de statige landhuizen op de route en waan je  in de middle of nowhere op de zandverstuivingen.
Het horeca-aanbod onderweg is beperkt maar je vindt diverse horecagelegenheden in Rhenen en een pannenkoekenboerderij nabij station Driebergen-Zeist.
Start: NS station Driebergen-Zeist of NS-station Rhenen.

Meer informatie
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug
De Posbank
De Posbank

NS-wandeling Veluwezoom

Deze NS-wandeling laat je kennismaken met de Veluwezoom en loopt ook van station naar station. Als je in Dieren start, kun je kiezen uit een route van 11 kilometer naar station Rheden, of de route van 15 kilometer naar station Velp.
Vanuit Dieren loop je via de Onzalige Bosschen, waar je de eerste hoogtemeters al voor de kiezen krijgt. Dit gebied was vroeger het jachtdomein van de Prinsen van Oranje en kenmerkt zich door statige lanen. Vervolgens kom je in het open gebied van de Posbank, waar heidevelden als lakens over de heuvels gedrapeerd liggen. Bij de Zijpenberg aangekomen maak je de keuze voor je eindstation.
Onderweg kom je verschillende horecagelegenheden tegen voor je koffie of lunch.
Start: NS-station Dieren naar NS-station Rheden (11 kilometer) of Velp (15 kilometer). 

Meer informatie

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een prachtige duinwandeling, waar je gegarandeerd de tel kwijtraakt als je de herten gaat tellen, maak je in het natuurreservaat de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vanaf de drie ingangen starten meerdere wandelingen, variërend van drie tot 30 kilometer. Laat je verrassen door het gevarieerde duinlandschap waar kanalen op verschillende niveaus het kraakheldere drinkwater in wording voor Amsterdam meevoeren. En door dichte bossen met sprookjesachtig doorkijkjes en het open duinlandschap met lage begroeiing waar je ongetwijfeld een frisse neus zult halen met de zeewind die vrij spel heeft.


Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen

Start:
NS-Station Zandvoort – 2,3 kilometer van ingang Zandvoortselaan
NS-station Heemstede-Aerdenhout – 2,5 kilometer van ingang De Oase
NS-Station Hillegom – 2 kilometer van ingang De Zilk
Vanaf deze stations rijden bussen langs de verschillende ingangen van het natuurreservaat.

Meer informatie
Kampina
Kampina

NS-wandeling Kampina

Zoek de rust op die natuurgebied de Kampina biedt. De heidevelden, vele vennen, bossen en kabbelende beekjes brengen je even terug in het nu. Ga op zoek naar zeldzame bloemen en planten of kom oog in oog te staan met de schapen en runderen die hier grazen.
Start je wandeling vanaf station Boxtel en wandel de 18 kilometer lange route naar Oisterwijk. Daar aangekomen is er een ruime keuze uit diverse horecagelegenheden om even bij te tanken.
Start: NS-station Boxtel of Oisterwijk.

Meer informatie