Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Kempen: Cartierheide

Gebied / Regio
Noord-Brabant
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
7.2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Van het spieden van de herten bij de vroege avondzon tot de meeuwenkolonie in het prille voorjaar en de zwoele zomermaanden, tijdens deze tocht door de Cartierheide in Noord-Brabant ontmoet je een bonte verzameling dieren. Een vredige wandelroute door bossen, langs uitgestrekte heidevelden, majestueuze waterpartijen en dicht bij de talrijke bewoners van De Kempen.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Postelseweg
Straat
Postelseweg 94-96
Postcode
5521
Plaats
Eersel
Boswachterspad Kempen Cartierheide
Boswachterspad Kempen: Cartierheide (Foto: © RuudMorijn, Getty Images)

Ervaar de ruige schoonheid van de prachtige Cartierheide te midden van het wandelparadijs De Kempen. Eeuwenlang domineerden schaapsherders en kleine boeren hier het landschap.

 

Smokkelaars

Langs de zandpaden trokken marskramers met hun zware manden vol koopwaar op hun rug. Dit is een streek doordrenkt van geschiedenis, waar de sporen van Napoleon nog altijd te vinden zijn. Wist je dat deze bossen ooit het jachtterrein waren van smokkelaars?

Boswachterspad Kempen Cartierheide Boswachterspad Kempen
Meeuwenkolonie bij Boswachterspad Kempen. (Foto: © odyphoto, Getty Images)

Boswachterspad Kempen

Vanaf de parkeerplaars in Eersel wandel je via de rechterzijde. Je komt dan als eerste uit bij de Cartierheide, met een prachtig vlonderpad en eveneens mooie heidevelden. Daarna volgt het grote ven, daar huist tijdens het broedseizoen een meeuwenkolonie.

Karpers

Als je heel stil bent, laat de ree zich zien. Via de bosrand (waar je zomaar kans hebt om de gladde slang tegen te komen), kom je uit bij de Laarven. Kijk goed in het water, er zwemt een grote groep karpers rond.

Grote ven

Op de Cartierheide zijn verschillende soorten landschappen te vinden, zoals bossen, heidevelden, vennen en droge zandvlaktes. De wandelroute varieert van brede, rechte paden tot smalle, kronkelende paadjes, en houten vlonders.

Parelmoervlinder

Op de Cartierheide vind je niet alleen vergezichten en een gevoel van vrijheid, maar kun je ook verschillende diersoorten tegen het lijf lopen. De kleine parelmoervlinder, boomvalk en zwarte specht vliegen rond en in de zomer zie je de levendbarende hagedis voorbij komen.

Boswachterspad Kempen Cartierheide Grote Ven
Parelmoervlinder bij de grote ven. (Foto: © Tookapic, Pexels)
Boswachterspad Kempen Cartierheide Dalems Stroompje
Rode zonnedauw bij Dalems Stroompje. (Foto: © Tookapic, Pexels)

Dalems Stroompje

De Cartierheide maakt deel uit van het natuurlijke landschap van de Kempen en ligt in het zuidwesten van Eersel. Het biedt een serene wandelervaring door bossen, langs uitgestrekte heidevelden en langs grote waterpartijen.

Klokjesgentiaan

Het gebied wordt doorkruist door het Dalems Stroompje. Hier vind je vochtige heideveldjes, rijke berkenbossen en geurige gagelstruiken. Daarnaast gedijen hier prachtige planten zoals de ronde zonnedauw en de klokjesgentiaan.

Laarven

Het Laarven, aanvankelijk gegraven als een zwemvijver in de jaren '30, is nu een natuurlijke oase. Het herbergt een verscheidenheid aan amfibieën, waaronder de alpenwatersalamander en vinpootsalamander, evenals libellen zoals de bloedrode heidelibel en de zeldzame smaragdlibel.

Europese rode eekhoorn

De omgeving wordt gekenmerkt door imposante beuken, waarin diverse spechtensoorten en de Europese rode eekhoorn te vinden zijn.

Boswachterspad Kempen Cartierheide Laarven
Libellen in het Laarven. (Foto: © 6381380, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met paarse paaltjes
  • Lunchen/toiletteren doe je bij Restaurant De Keizer (aan de Postelseweg)