Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boomgaardenwandeling in het Hageland

Gebied / Regio
Hageland
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
7.2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Hoewel het Belgische Hageland altijd een aanrader is, is deze streek in Vlaams-Brabant het allermooist wanneer de 3.400 hectare aan fruitboomgaarden in bloei staan. Op naar België voor deze mooie Boomgaardenwandeling!

Startpunt
Naam
Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte kerk
Straat
Dorpsstraat 40a
Postcode
3381
Plaats
Glabbeek, België
afbeelding van bloesem.

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken

Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte kerk is het startpunt van deze wandeling. Een fraai godshuis dat een geschiedenis heeft die teruggaat naar de zestiende eeuw. Het huidige bouwwerk dateert uit 1877, maar door een brand in 1881 raakte het enigszins ontsierd, waardoor de kerk het sindsdien zonder torenspits moet doen. We slenteren kort over het aangrenzende kerkhof. Een kijkje nemen in de kerk – vanwege zijn ferme omvang ook wel kathedraal genoemd - zit er niet in, de deur zit op slot.

afbeelding van een fruitboomgaard.
afbeelding van een kerk.
Startpunt: de Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte kerk.

Appel of peer?

“Volgens mij zijn dit perenbloesems, toch?", klinkt het eerst zeker en vervolgens dan toch met enige aarzeling in de stem. Eerlijkheid gebied ons te zeggen, dat we de appels ook niet altijd van de peren kunnen onderscheiden. Een teler in het veld biedt uitkomst. "Het is eigenlijk heel simpel," zegt hij met een glimlach. "Peren bloeien als eerste, de appels volgen kort daarop. Zie je deze volledig witte bloemen? Dan weet je dat daar een peer uit zal groeien. De appels daarentegen dragen bloemen met een wat rozige gloed aan de buitenkant. Simpel uit elkaar te houden, nietwaar?", sluit hij met een knipoog zijn basisles in bloesems af.

Fruitbeeldige kunstwerken

In de elf gemeenten van het Hageland is niet alleen bloesem te vinden, maar sta je sinds het voorjaar van 2018 oog in oog met bijzondere kunstwerken. Alle kunstenaars hebben zich laten inspireren door de bloesems of de fruitteelt, zo lezen we op website, nadat we de QR-code hebben gescand. Daar leren we meteen dat wat het werk ‘De Reis’ volgens kunstenaar Steve Spilstyns precies voorstelt. In onze ogen is het een bewerkte motor van een vliegtuig. Misschien is het dat ook wel, maar de diepere betekenis van het werk, is de reis die in de fruitteelt afgelegd wordt. Van stuifmeel naar bloesem, van fruit naar plukker, van boomgaard naar consument. Je moet het maar weten.

afbeelding van een kunstwerken tussen de fruitboomgaarden.
Kunstwerk tussen de fruitbomen.
afbeelding van een bruinschaap met lammetje.
tafbeelding van twee wandelaars in de weilanden.
Wandelen door het boerenland.

Proef de streek

We wijken heel eventjes van de route af om kort aan leggen bij Vanhellemont. Grondleggers – de kranige zeventigplussers, André en Jeannine – runnen er met kinderen en kleinkinderen een goedlopend fruitbedrijf. Niet alleen appels en peren gaan in de streekwinkel over de toonbank, de schappen zijn er gevuld met allerhande streekproducten en producten gemaakt van eigen fruit. Variërend van appel- en peerlikeuren, advocaat en gin tot huisgemaakte jam en vruchtensappen.

Het Hageland smaakt naar meer.

Meer informatie

  • De Boomgaardenwandeling start bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte kerk, Dorpsstraat, 3381 Kapellen (België).
  • Totale afstand: 7,2 kilometer.
  • Bewegwijzering: Zeshoekig bord met rode opdruk (zie foto).
  • Deze wandeling gaat over een glooiend, grotendeels, onverharde ondergrond.
  • Je kunt de plattegrond van de route hier downloaden.
  • De route wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant. Meer informatie is te vinden op de onderstaande website.
Lees meer over de Boomgaardenwandeling
afbeelding van bewegwijzering
Bewegwijzering van de Boomgaardenwandeling.