Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Beerschoten Bilthoven

Gebied / Regio
Utrecht
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
17.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Is het niet bijzonder dat je midden in het land zo’n gevarieerd landschap tegenkomt? Eerst volg je de Kromme Rijn door een open, lieflijk gebied. Een groot contrast met het moderne universiteitsterrein van Utrecht. Daarna volgt het oude landgoed Beerschoten en het jongere Panbos.

Startpunt
Naam
Station Bunnik
Straat
Runnenburg 20
Postcode
3981 AZ
Plaats
Bunnik
afbeelding van een man die door het bos loopt.
Beerschoten. (Foto: © Sietske de Vet)

Van station Bunnik is het maar een klein stukje lopen – door het centrum van het dorp – naar de Kromme Rijn. Het jaagpad slingert langs de traag stromende rivier terwijl je uitkijkt over weilanden, boerderijen en statige oude bomen. Door de struiken en bomen doemen de contouren op van Fort Rhijnauwen, het grootste fort – gebouwd tussen 1868 en 1871 – van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En dan sta je opeens in het Science Park, het universiteitscentrum van Utrecht waar hypermoderne kleurige panden overheersen. Heb je tijd over, breng dan een bezoek aan de Botanische Tuinen. Ze behoren tot de oudste universitaire tuinen van ons land en er groeien en bloeien duizenden verschillende soorten planten.

Via de statige lanen van landgoed Beerschoten loop je naar het Panbos, waar naaldbomen en zandverstuivingen overheersen.

Kromme Rijn

Het is moeilijk voor te stellen dat de nu zo gezapige Kromme Rijn lang geleden een wild stromende, brede rivier was. Overstromingen waren aan de orde van de dag. Maar na afdamming in 1122 veranderde de Kromme Rijn in een rustige, bescheiden stroom. De rivier was alleen bevaarbaar voor ondiepe trekschuiten die vanaf de kant door de mens werden getrokken. Tussen 1600 en 1900 was de trekschuit hét middel van vervoer. Voor de trekker langs de kant werd een speciaal pad aangelegd: het jaagpad waar veel wandelaars tegenwoordig dankbaar gebruik van maken.

afbeelding van de Kromme Rijn met een bruggetje, in goudgeel licht.
Kromme Rijn. (Foto: © Hans Cornet via Flickr)
afbeeldingen van krullerige bomen in het Panbos.
Panbos. (Foto: © Shutterstock)

Eén groot natuurgebied

Landgoed Beerschoten vormt samen met het Panbos en landgoed Houdringe (waar de route overigens niet komt) één groot natuurgebied, dat in handen is van het Utrechts Landschap. Hoewel de gebieden naadloos in elkaar overgaan, zijn ze heel verschillend. Beerschoten heeft met zijn statige lanen en eeuwenoude bomen meer weg van een parkbos, terwijl het Panbos gedomineerd wordt door grove dennen, zandvlaktes en heuveltjes. Bij sommige bomen is het zand tussen de wortels helemaal weggestoven waardoor de grillige wortels blootliggen. Prachtig om te zien. Volgens het Utrechts Landschap verblijft er ’s winters in een van de naaldbomen een groep ransuilen.

Kenmerken

  • Kromme Rijn
  • Rhijnauwen
  • Kasteel Rhijnauwen
  • Amelisweerd
  • Landgoed Beerschoten
  • Panbos
  • Gemarkeerde wandelroute

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.