Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Autovrije wandelroutes: hier is het lekker rustig en stil

Een wandeling in een autovrij of autoluw gebied: daar kun je echt van de stilte genieten en tot rust komen. Laat je auto staan en ga met de fiets of het openbaar vervoer naar het startpunt van deze mooie wandelroutes in Nederland (en eentje net over de Belgische grens). Wandel.nl geeft je 10 tips.

Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Posbank
Autovrij wandelen op de Posbank. (Foto: © Shutterstock)

1. Autovrije wandelroute op Texel

Texel wil de oversteek van Den Helder naar het eiland zonder auto stimuleren. De auto laat je dus achter in Den Helder, maar nog beter is het natuurlijk om met het openbaar vervoer richting deze mooie wandelbestemming te reizen. De trein, bus en boot zijn namelijk perfect op elkaar afgestemd. Meer informatie over het openbaar vervoer naar Den Helder en op Texel zelf vind je hier.

Eenmaal op Texel is de keuze aan wandelingen, waarbij je (bijna) geen auto tegenkomt, groot. Wil je flink uitwaaien? Kies dan voor de wandeling Kogerbos en Muy van 27 kilometer, die je langs de westkust van het eiland over het strand en door de duinen voert.

Download de wandelroute
Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Texel
Vuurtoren op Texel. (Foto: © Shutterstock)

2. Autovrije wandelroute op Vlieland

Op Vlieland zijn geen auto’s toegestaan, met enkele uitzonderingen van diensten en bewoners daargelaten. Een overtocht naar Vlieland is dan ook de start van je wandelavontuur. Reis met het openbaar vervoer naar Harlingen Haven, vaar met het veer over en ontdek het niet zo grote Waddeneiland. Op het eiland verplaats je je te voet, met de fiets of met een vervoersdienst. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk. In 3,5 kilometer kun je bijvoorbeeld het Bomenland verkennen. Hier wandel je door het eerste dennenbos van Vlieland, voorheen Westerbos geheten. In het gebied zie je meer en meer loofbomen, waardoor het een mooie mix is geworden. In de herfst zie je hier veel paddenstoelen. Een sprookje om doorheen te wandelen. Het gebied staat ook getipt in dit rijtje met wandeltips op Vlieland

Bekijk de gemarkeerde route

3. Autovrije wandelroute op Schiermonnikoog

In november is het Wandelmaand op Schiermonnikoog. Ook dit Waddeneiland heeft maar zeer beperkt autoverkeer en is dus heerlijk om in alle stilte te wandelen. Er is zelfs een speciale November Wandelmaand route van 8,9 kilometer die de polder, het wad, de duinen en het bos laat zien. Je komt ook langs wat leuke horeca aan de Badweg. In dit overzicht van Natuurmonumenten vind je nog meer leuke wandelroutes variërend van 2 tot 21 kilometer. Met het openbaar vervoer reis je naar Lauwersoog, waar je het veer naar Schiermonnikoog neemt.

Download de wandelroute
Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Schiermonnikoog
Rust op Schiermonnikoog. (Foto: © Ronald Wilfred Jansen, Shutterstock)

4. Autovrije wandelroute in Didam

In het Gelderse Didam kun je een 4 kilometerlange wandeling maken, die niet voor niets ‘autovrij wandelen in Didam’ heet. De bijna geheel onverharde wandelroute voert je door het groene buitengebied van Didam. De start van de route biedt geen ruimte om de auto te parkeren, dus met de fiets of te voet naar het startpunt is aan te raden. Of start de route vanaf Westernboerderij De Bearle als je de auto wilt parkeren.

Download de wandelroute
Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug: een autoluwe wandelplek. (Foto: © Shutterstock)

5. Autovrije wandelroute op de Utrechtse Heuvelrug

Tussen de NS-stations Driebergen-Zeist en Maarn strekt de Utrechtse Heuvelrug zich uit. Een prachtig bosrijk gebied, waar auto’s niet kunnen komen en waar je als wandelaar heerlijk kunt dwalen. De 15 kilometerlange NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug is beide kanten op te wandelen en zodra je het dorp verlaat kom je nauwelijks nog een auto tegen. Wandel door het gevarieerde landschap van Landgoederen Bornia en Heidestein, lunch in Austerlitz, duik in de historie van de Piramide van Austerlitz en verbaas je over de hoogtemeters die je zult maken.

Download de wandelroute

6. Autovrije wandelroute in Harderwijk

In juli 2023 werd Klompenpad Sonnevanckpad als 149e Klompenpad geopend. Dit Klompenpad start op het terrein van zorginstelling Sonnevanck, een voormalige tbc-sanatorium, en voert je door de bossen van Harderwijk, via het Beekhuizerzand en de oude agrarische enclave Beekhuizen. Op de route kom je nauwelijks auto’s tegen, maar houdt er wel rekening mee dat je het pad op sommige delen deelt met ruiters.

Bekijk de wandelroute of download de Klompenpaden-app

7. Autovrije wandelroute op de Veluwezoom

Midden in het bos van de Veluwezoom ligt de Carolinahoeve, een pleisterplaats waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1851. Handelaren vonden hier een veilige plaats om te rusten en de paarden te verwisselen. Tegenwoordig is het een restaurant, waar je niet met de auto kunt komen. Deze hoeve is een perfecte plek om tijdens je wandeling even een momentje van rust te pakken met een kopje koffie of thee. De wandelroute Posbank Carolinahoeve Veluwezoom van 7 kilometer voert je over statige beukenlanen en donkere bossen.

Download de wandelroute
Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Posbank
Posbank. (Foto: © Shutterstock)

8. Autovrije wandelroute in Bargerveen

Natuurgebied Bargerveen in zuidoost Drenthe is een afwisselend gebied van heide, veengronden en ligt tegen de Duitse grens. Het Bargerveen behoort tot het hoogveengebied dat tot drie eeuwen terug een groot deel van Drenthe, Groningen en het Duitse Emsland bedekte. Door het afsteken van het veen veranderde het landschap drastisch. Het Bargerveen bleef deels gespaard en getracht wordt het hoogveen in ere te herstellen. Hier kun je uren dwalen zonder auto’s tegen te komen. Met de wandelkaart van het gebied kun je je eigen route plannen of wandel deze ruim 13 kilometerlange wandeling langs de schaapskooi, moeras, waterpartijen en velden veenmos. Je kunt hier bijzonder veel vogelsoorten spotten.

Download de wandelroute
Autovrije wandelroutes hier is het lekker rustig en stil: Kalmthoutse Heide.
Kalmthoutse Heide. (Foto: © Kristof Bellens, Shutterstock)

9. Autovrije wandelroute op de Kalmthoutse Heide

Wat de NS-wandelingen zijn in Nederland, zijn de Treinstappers in België. De routes maken onderdeel uit van verschillende Vlaamse GR-routes en variëren doorgaans van 18 tot 27 kilometer. De meeste routes zijn in te korten door gedurende het traject een bus of trein te pakken. Treinstapper 3 voert je van Essen naar Heide (of omgekeerd) over de Kalmthoutse Heide met een aaneenschakeling van velden, bos, zandwegen, wondermooie plekjes en de stilte van de natuur.

Download de wandelroute

10. Wandelen op onverharde paden

Wil je zo min mogelijk autoverkeer tegenkomen? Kies dan de wandelpaden waar geen auto’s kunnen of mogen komen. Op Wandelnet kun je met de routeplanner je eigen wandelroute maken, waarbij je direct kunt zien hoeveel procent van de route onverhard is. Wandelen over onverharde paden geeft je bijna altijd de garantie om geen gemotoriseerd verkeer tegen te komen. Klompenpaden zijn bijvoorbeeld een aanrader en bijna helemaal onverhard.