Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Beleef het 'einde van de wereld-gevoel' op deze wandelroutes

Laat je verrassen door de oneindige vergezichten, de stilte en schoonheid van het Nederlandse landschap met deze onderstaande wandelingen. Zelfs in eigen land kun je dat echte 'einde van de wereld-gevoel' ervaren!

Afbeelding Boschplaat

Boschplaat Terschelling, Friesland

De plekken in Nederland waar geen lichtvervuiling voorkomt, zijn zeldzaam. Maar op de Boschplaat op Terschelling is het ’s nachts echt donker. Hier kun je, bij een heldere nacht, genieten van de sterrenhemel en de Melkweg. In 2015 heeft de Boschplaat het predicaat Dark Sky Park van de International Dark Sky Association ontvangen. Tevens is het gebied een Europees Natuurreservaat, waar tal van vogels huizen en broeden.

Ontdek de Boschplaat via de vele wandelpaden of ga mee met een georganiseerde nachtwandeling van Staatsbosbeheer. Maak zeker een stop bij het bunkerduin en het Jan Thijssenduin voor een prachtig uitzicht.

Let op: een groot deel van de Boschplaat is tussen 15 maart en 15 augustus vanwege het broedseizoen gesloten voor bezoekers, maar via de noordelijke route kun je helemaal oostwaarts lopen.

Parkeren: parkeerplaats De Boschplaat, Oosterend, Terschelling

Afbeelding Makkum

Makkum, Friesland

Vlak onder de Afsluitdijk, in het uiterste noordwesten van Friesland, ligt de Makkumernaardwaard. In vroeger tijden voeren vissers af en aan met hun vangst naar de haven van Makkum. De koopmanshuizen en het Waaggebouw herinneren nog aan die tijden. Vanuit Makkum wandel je naar Piaam, waar de wereld lijkt te eindigen in de eenzame rietvelden van de Kooiwaard en Zuidwaard. Geniet van de bloemenpracht van de dotterbloemen en orchideeën.

Parkeren: parkeerplaats rotonde Suderseewei/Workumerdijk, Makkum

Meer informatie

Hoek van Holland, Zuid-Holland

Terwijl grote vrachtschepen vanuit de Haven van Rotterdam uitvaren over de wereldzeeën, droom je weg op de Noorderpier of het strand van Hoek van Holland. Verder en verder varen de schepen, totdat ze achter de horizon verdwijnen. Dit einde van de wereld is het begin van een nieuwe reis. Vanaf de VVV in Hoek van Holland lopen diverse wandelingen richting het strand en duingebied.

Parkeren: parkeerplaats Stationsweg Metrostation of Koningin Emmaboulevard

Bekijk de routes
Afbeelding Hoek van Holland
Foto © Inge Hogenbijl
Afbeelding Het Zwin

Het Zwin Cadzand, Zeeland

Op de grens van Nederland en België ligt natuurgebied Het Zwin. Vroeger drong de zee ver het land binnen met stelsels van kreken en geulen en was het Zwin een open verbinding tussen de zee en de handelssteden Sluis en Brugge. Door verzanding werd Het Zwin onbevaarbaar en na inpoldering is er een gevarieerd natuurgebied ontstaan.


Wandel een mooie ronde van vier kilometer, waarbij het schorrenlandschap en een wijds uitzicht over de zee elkaar afwisselen. Wil je eens de schorren verkennen? Sluit je dan aan bij een excursie.

Parkeren: parkeerplaats Strand, kruising Kanaalweg/Gerrit van Hoekestraat in Retranchement

Meer informatie

Krijtlandschap, Limburg

Eindeloze heuvels en bossen. Er lijkt geen einde aan te komen. Het Krijtlandschap in zuidelijk Limburg herbergt pareltjes van uitzichten en idyllische dorpjes. Wandelen kan hier dan ook tot in de oneindigheid. Wandel de etappes van het 90 kilometerlange Krijtlandpad of één van de vele routes die zich door het Limburgse landschap slingeren.

Afbeelding Krijtlandschap

Tip!

Op 22 april is het de Dag van de Aarde, een dag waarop we ons extra bewust zijn van onze invloed op het milieu. Draag jouw steentje bij en laat aan het einde van de wereld niets dan voetstappen achter. Zet jij je graag in voor een schonere omgeving? Neem dan een (vuilnis)zak mee en prik zwerfval tijdens je wandeling. Op deze pagina vind je tips voor het plandelen.