Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Al wandelend Noord-Holland ontdekken

Trek je wandelschoenen maar uit de kast, want het is tijd om naar buiten te gaan! Wandel langs heide, bossen, historische locaties, eeuwenoude dijken, boerenlandpaden en nog véél meer. Wandelnetwerk Noord-Holland biedt eindeloos veel wandelplezier. Alle routes vind je gemakkelijk in de gratis app en op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Kies een route, volg de pijlen en kom op plekken waar je nog nooit bent geweest.

Al Wandelend Noord Holland Ontdekken: Wandeling vlonder
(Foto: © Adriaan Westra, Westphilwandelt)

De kortste wandelroute is nog geen twee kilometer, de langste tellen dertig kilometer of (veel) meer. Door routes aan elkaar te knopen of zelf uit te stippelen maak je de wandelroute zo lang als je wilt. Laten we het maar meteen vaststellen: eigenlijk kent Noord-Holland geen grenzen voor de nieuwsgierige wandelaar. Om je alvast kennis te laten maken met de routes van Wandelnetwerk Noord-Holland, hebben wij drie pareltjes voor je op een rij gezet.  

Zaanse erfgoedroute

Wandel bijvoorbeeld de Zaanse Erfgoedroute in de Zaanstreek. Op deze route volg je de gele pijlen. Laat je verrassen door de unieke Zaanse huisjes met elk hun eigen verhaal en de gezellige pleintjes met uitzicht op de Zaan. Je komt ook langs de monumentale pakhuizen en fabrieken die tegenwoordig worden gebruikt als opslagplaats voor rijst en granen. Neem de omgeving in je op en ontdek het (nog) onbekende. 

Meer informatie over deze route
Al Wandelend Noord Holland Ontdekken: Pakhuizen fabrieken
Wandel langs monumentale pakhuizen en fabrieken op de Zaanse erfgoedroute. (Foto: © Adriaan westra, Westphilwandelt)
Al Wandelend Noord Holland Ontdekken: Heuvel duinen
Kijk goed om je heen en spot verschillende dieren in het duingebied. (Foto: © Adriaan westra, Westphilwandelt)

Sint Maartenszee

Heb je meer behoefte aan een wandeling door het bos en duingebied? Bekijk dan eens de oranje route vanaf startpunt ‘Sint Maartenszee’ in Schagen. Beklim de uitkijkpunten en wandel over de vlonderbruggetjes die aangelegd zijn zodat je over duinmeertjes kunt lopen. Luister naar de stilte van het duingebied en kijk goed om je heen. Misschien zie je wel grazende Gallowaykoeien of spot je de reeën in het duingebied.  

Meer informatie over deze route

Fort Kijkduinroute

Tot slot is de Fort Kijkduinroute in Den Helder een échte aanrader. Het is een wandeling door de geschiedenis van de kop van Noord-Holland met meerdere forten en mooie uitkijkpunten over zee. Wie goed oplet, kan zomaar een zeehond boven water zien komen. Op deze route volg je de paarse pijlen.  

Meer informatie over deze route
Al Wandelend Noord Holland Ontdekken: Fort kijkduinroute
Wandel langs meerdere forten op de fort kijkduinroute. (Foto: © Adriaan westra, Westphilwandelt)