Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

7x de leukste wandelexcursies op Texel

Texel ontdek je te voet het beste. Je struint hier door serene bossen tot schilderachtige polders en van een rustige strandwandeling tot avontuurlijke duinpaden. Ga je op pad onder leiding van een gids dan ontdek en leer je nog veel meer van dit mooie Waddeneiland. We tippen je de 7 leukste wandelexcursies.

7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: Uitkijkpunt Texel
(Foto: © Suze Vermeer)

Wandelexcursie op Texel tip 1: door de zoute kreken van De Slufter

Ontdek, samen met de boswachter, wat het kweldergebied De Slufter zo bijzonder maakt! Van de zouttolerante planten tot de dieren. Je komt het allemaal tegen tijdens deze twee uur durende wandeling. Je komt in het deel dat alleen toegankelijk is met een excursie. Er is geen pad; je struint gewoon door het gebied. De gids weet de weg en vertelt onderweg over de geschiedenis van het gebied en laat je kennismaken met zilte plantjes zoals zeekraal en lamsoor. Je steekt onderweg ook een (ondiepe) geul over, dus laarzen zijn noodzakelijk. De Slufter is onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. 

Bekijk de excursie
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: Wadstruun Rexel
Ontdek de unieke dieren tijdens het wadlopen. (Foto: © TX gids)

Wandelexcursie op Texel tip 2: Wadstruûn met Wadexpert Marcel

Natuurlijk mag bij een bezoek aan Texel deze oerbeleving niet ontbreken: Wadlopen! Met laarzen of oude veterschoenen ga je door ’t slik ’t Wad op. Intussen ontdek je het unieke leven in dit WereldErfgoed. Van alles komt aan bod: vogels, schelpdieren, wadpieren, krabben, garnalen, algen en nog veel meer. Natuurlijk wordt er ook actief gevangen om te zien wat er zoal in het wadwater rondscharrelt. Met respect voor natuur zal de gids je wegwijs maken en ondertussen maak je een herinnering om nooit meer te vergeten. 

Meer informatie

Wandelexcursie op Texel tip 3: Historische wandeling door Den Burg

Tijdens deze historische wandeling neemt gids Gelein Jansen je mee langs prachtige karakteristieke panden in Den Burg. Heb je belangstelling voor geschiedenis en wil je de geheimen van de kelders van de Wezentuin ontdekken? Of wil je meer weten over de grote kerk die midden in Den Burg staat? Dan is het leuk om mee te gaan met deze historische wandeling door het oude centrum van Den Burg. 

Bekijk de wandeling
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel : Den Burg
Ontdek de historie van Den Burg (Foto: © Texel Excursies)
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: Den Hoorn
Wandel met Paul Dekker door de prachtige omgeving van Den Hoorn. (Foto: © Texel Excursies)

Wandelexcursie op Texel tip 4: Zwerftocht door Den Hoorn

Over de rijke geschiedenis en prachtige omgeving van Den Hoorn valt veel te vertellen. Gids Paul Dekker neemt je mee op een zwerf- en ontdekkingstocht die je niet snel zult vergeten. De excursie start in zijn woning, waar hij zijn zelf samengestelde museumcollectie toont, inclusief vondsten uit de oudheid. Tijdens de wandeling door en rondom Den Hoorn komen de prehistorie, VOC-tijd en Tweede Wereldoorlog aan bod. Paul deelt naast zijn kennis over militaire zaken en historie ook interessante weetjes over geneeskundige planten, terwijl hij je via verrassende paden leidt die je zelf niet snel zou vinden. 

Lees verder

Wandelexcursie op Texel tip 5: Vogel spotten in De Muy en De Slufter

Tijdens deze wandel- én vogelexcursie ga je onder leiding van twee enthousiaste gidsen op pad door de Muy en De Slufter. Deze gebieden zijn niet voor niks uitgekozen. In De Muy foerageren diverse zangvogels, laag boven de plas-drasgebieden jagen zwaluwsoorten op insecten en in de lucht zijn aalscholvers, lepelaars en grote zilverreigers te zien. Door de open verbinding met de Noordzee heeft De Slufter zijn eigen kenmerkende flora en fauna. In de kreken scharrelen talrijke, verschillende steltlopers hun kostje bij elkaar en maken de eidereenden zich op voor een nieuw broedseizoen. Pak je verrekijker maar in en ga mee vogels spotten!  

Boek de excursie
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: De Muy
Vogels spotten in De Muy. (Foto: © VVV Texel)
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: Lammetjeswandeling Texel
Schapenboerderij de Waddel. (Foto: © VVV Texel)

Wandelexcursie op Texel tip 6: Lammetjeswandeling op De Hoge Berg

In het voorjaar is een bezoek aan Texel niet compleet zonder de lammetjeswandeling op De Hoge Berg! Wandel langs dartelende lammetjes en vrolijk mekkerende schapen in dit oeroude, glooiende icoonlandschap. Bewonder de karakteristieke schapenboeten, kolken en tuinwallen die getuigen van eeuwenlange schapenhouderij op Texel. De wandeling leidt je ook langs bosje ‘t Doolhof en insectenreservaat De Zandkuil, met de mogelijkheid om uit te breiden naar de Georgische begraafplaats, de Wezenputten en buitenplaats Brakestein. Voor kinderen is er een verkorte route mét een speurtocht beschikbaar. Bij vertrek ontvang je een routeboekje en een pakketje met lekkernijen.  

Bekijk de wandeling

Wandelexcursie op Texel tip 7: Strand Struûn

Op een stukje strand de hele Texelse Noordzeekust beleven. Dat kan! Kom met de gids dicht in de buurt van aangespoelde spullen die elk hun verhaal vertellen. De duinvoet is kwetsbaar en bevat bijzonder leven. In de branding blijkt van alles te leven en weet jij hoe die vogel heet? Als het weer het toelaat, wordt er in het water een kornet (soort sleepnet) getrokken aan een lange lijn, terwijl de gids zich in een waadpak hult om het net te controleren. Ook de vangsten hebben een verhaal dat ontdekt moet worden! Kortom, een actieve en leerzame excursie.  

Meer informatie
7X De Leukste Wandelexcursies Op Texel: Strand Struun
Wat is er te vinden op het strand van Texel. (Foto: © TX gids)