Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

3x bezienswaardigheden langs de Westfriese Omringdijk: Hoorn

De Westfriese Omringdijk is een wandelroute van 150 kilometer langs de strijd tegen het water en de Gouden Eeuw. Wandel.nl zet drie mooie bezienswaardigheden rondom beginpunt Hoorn op een rijtje

Fervent wandelaar Johan Vellinga nam ons in 2020 in vijf delen mee langs het wandelpad over de Westfriese Omringdijk. Dit ‘ommetje’ van 150 kilometer voert in het eerste deel langs het historische Hoorn de strijd tegen het water en de Gouden Eeuw. Wandel.nl zet 3 mooie bezienswaardigheden rondom beginpunt Hoorn op een rijtje.

De Hoofdtoren in Hoorn
De Hoofdtoren in Hoorn

Historische Hoofdtoren

De Hoofdtoren is één van de laatst bewaard gebleven verdedigingswerken in Hoorn. De toren is gebouwd in 1532 in een laatgotische stijl. Tegenwoordig wordt de Hoofdtoren niet meer gebruikt als verdedigingstoren, maar zit er een restaurant in gevestigd. Als je langs de Westfriese Omringdijk naar de toren loopt, zie je aan de ene zijde het water en aan de andere kant de stad, met mooie historische panden. Een prachtig decor. Naast de toren, op de kademuur, zien we het standbeeld van de wereldberoemde ‘Scheepsjongens van Bontekoe’.

Naar het Westfries Museum

Wil je aan het begin van een lange wandeling langs de Westfriese Omringdijk eerst nog wat cultuur snuiven? In Hoorn vind je maar liefst drie musea. Je kunt er naar het Westfries Museum, waar je meer ontdekt over het verre verleden van de stad. Het museum heet je welkom in de Gouden Eeuw. De vaste collectie belicht vele facetten van deze enerverende periode, waaronder de geschiedenis van de VOC.  

Het Westfries Museum
Het Westfries Museum, foto: Marc Venema - Shutterstock

Eiland hoppen: Baatland

Heb je tijd over of wil je van de gebaande paden afstappen? Wip dan even langs Baatland, een kunstmatig schiereiland dat de haven van Hoorn van de toenmalige open Zuiderzee moest afschermen. Het eiland is in de zestiende eeuw aangelegd. Tegenwoordig vind je er veel groen en heb je er een mooi uitzicht.