Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Kleine passen naar de top in het Kleinwalsertal

Eind september reisde wandeljournalist Eva Hopstaken af naar het Kleinwalsertal in Oostenrijk, voor een groene wandelroute met pittige klimmen. Een uitstekende plek om haar nieuwe wandelschoenen van Hanwag in te lopen en te genieten van prachtige bergzichten, met op het hoogste punt: sneeuw! Lees nu over haar ervaringen in de bergen.

afbeelding van het Kleinwalsertal
Foto: © Eva Hopstaken

Door Eva Hopstaken

Bij het openen van de gordijnen slaken we een zucht van verlichting. Het is droog. De dag ervoor kenden de weergoden geen genade: ze gooiden bijna non-stop regen uit de lucht. De waterdichte Gore-Tex-voering van onze wandelschoenen garandeert dan wel onder alle omstandigheden droge voeten, maar het is tijdens het wandelen ook wel zo fijn als de rest van het lichaam niet doorweekt raakt.

afbeelding van wandelaars in het Kleinwalsertal.
Foto: © Eva Hopstaken

Rustig aan

Vanuit onze lodge staan we vrijwel direct op het pad dat ons naar de top van Derrenjoch zal leiden. “Rustig, rustig!” waarschuwt berggids Birgit. “Jullie lopen veel te hard van stapel. Niet te vlug. Spaar je energie en maak kleinere passen,” klinkt het advies. Ons deels onervaren groepje slaat het advies zeker niet in de wind, wetende dat we nog de nodige stappen moeten zetten. Waar de een kiest om de wandelstokken in te zetten op de tocht naar boven, kiest de ander ervoor om de klim op eigen kracht te doen. Een tocht langs klaterende beekjes, groene zones, mistige vlakten en kale, besneeuwde toppen. Onze Hanwag Banks Lady GTX houden de voeten droog, kan ik alvast vertellen.

Vier seizoenen in één wandeling

Amper tien minuten aan de wandel piept het zonnetje achter de bergen tevoorschijn. Tijd om onszelf van de eerste laag kleding te ontdoen. Terwijl iedereen zijn pas te pakken heeft, worden we plots getrakteerd op een buitje. Pakken we de regenponcho erbij of toch niet? Een paar honderd meter verder is de bewolking tussen de bergpieken verdwenen. “Eigenlijk,” vertelt Birgit, “heeft het weinig zin om voorafgaand aan je wandeling een weer-app te raadplegen. Het weer kan hier zo snel omslaan. Daarom is het altijd verstandig voldoende kleding en proviand mee te nemen.” Een licht t-shirt met daarover een warmere blouse van Royal Robbins, is wat dat betreft niet slecht gekozen voor deze wandeling. Mijn vest gaat dan weer aan, dan weer uit.

afbeelding van wandelaars die over een bruggetje lopen.
Foto: © Marleen Hemminga
afbeelding van wandelaars en berggids in het dal.
Foto: © Eva Hopstaken

Sneeuw

Een deel van de groep trekt nog maar eens een laagje uit. Inspanning en de zonnestralen houden het lichaam prima op temperatuur. Niet veel later gaan de jassen terug aan, bij het hoogste punt van vandaag ligt namelijk sneeuw. De gemzen, zoogdieren die je hier veel ziet, lijken overigens geen last te hebben van de kou.

Afbeelding van wandelschoenen van Hanwag in een beekje.
De wandelschoenen van Hanwag worden schoongespoeld in een beekje. (Foto: © Marleen Hemminga)

Brotzeit en door!

Waar tijdens de klim naarboven voornamelijk de focus op de ademhaling en de tocht ligt, klinkt er – na een heerlijke Brotzeit in een gezellige berghut – op de weg terug naar Baad, aanmerkelijk meer geroezemoes. Er lijkt meer oog voor de prachtige natuur die ons omringt, er worden meer foto’s gemaakt en Birgit leert ons alles over wilde kruiden en eetbare paddenstoelen.

afbeelding van niet eetbare paddenstoelen
Deze paddenstoelen zijn niet eetbaar. (Foto: © Marleen Hemminga)
afbeelding van wandelaar in een blouse van Royal Robbins.
Wilde kruiden plukken. Deze wandelaar draagt de 'Dream Trekker Flannel LS' blouse van Royal Robbins. (Foto: © Marleen Hemminga)

In de soep

“Wat ruik je?” De een zegt rozemarijn, de ander tijm. “Ruik nog eens goed,” moedigt Birgit ons aan. “Oregano,” klinkt het met een kleine aarzeling in de stem. Die aarzeling bleek niet nodig, het blijkt wilde oregano. “Die groeit hier, altijd handig, voor in de soep,” glimlacht onze gids. Niet veel later wijkt ze plots van het pad af. “Deze gaan mee naar huis,” lacht ze terwijl ze met haar zakmes verse paddenstoelen afsnijdt. “Je moet goed weten wat je doet, want niet alle exemplaren zijn geschikt voor consumptie. Sterker nog, een aantal zijn giftig. Ze wijst naar een ogenschijnlijk zelfde exemplaar als in haar hand. “Van deze word je echt goed ziek.”

afbeelding van Hanwag-wandelschoenen.

Wil jij ook comfortabel bergwandelen?

Bekijk de wandelschoenen van Hanwag

Op de pittige, steile stukken hoor je enkel de aanwijzingen van Birgit en haar collega. “Probeer je wandelstokken voor je te zetten. Hou ze maar op deze manier vast, dan ontlast je je knieën.”

afbeelding van wandelaars op een besneeuwde bergtop.
Na pittig klimmen is daar de top. (Foto: © Eva Hopstaken)
afbeelding van modderige Hanwag wandelschoenen.
De schoenen van Hanwag kregen een goede vuurdoop in de modder. (Foto: © Eva Hopstaken)

Trots

Met modderige schoenen, een gezonde rode blos op de wangen en nog een tikkeltje adrenaline in het lijf, staat iedereen een beetje moe, maar vooral trots weer voor de lodge. Dit smaakt naar meer!

Over de route:

  • De gelopen route is ongeveer 8 kilometer en kun je vinden op deze site. Je maakt een rondwandeling vanuit Baad door de groene vallei van het Kleinwalsertal in de Oostenrijkse alpen.
  • Ga je ook graag met een goede gids op pad? Bergschule Kleinwalstertal biedt geleide tochten aan.
  • Trek minimaal 3 uur uit voor deze tocht, zeker als je een minder ervaren bergwandelaar bent.
  • Voor een kop koffie, stevige broodmaaltijd of een verkwikkend glaasje schnaps kun je terecht bij Mittlere Spitalalpe in Mittelberg–Baad.
  • Overnachten kan bij KWT Lodge, een gemoedelijke accommodatie, gerund door een Nederlands stel. Sanne en Boaz voorzien je niet alleen dagelijks van een heerlijk ontbijt, maar ook van talloze tips om het Kleinwalsertal te ontdekken.
afbeelding van pijlen/bordjes op de route.
Foto: © Eva Hopstaken
afbeelding van wandelaars in Kleinwalsertal
Foto: © Marleen Hemminga

In samenwerking met Hanwag en Royal Robbins

Deze wandelreis in Kleinwalsertal werd georganiseerd door Hanwag en Royal Robbins.

Over Hanwag:
Al sinds 1921 staat Hanwag voor traditioneel handwerk in combinatie met technische expertise, continue innovatie, duurzaamheid en traditie. Vanuit het Duitse Vierkirchen produceren zij al 100 jaar lang hoogwaardige, functionele berg- en wandelschoenen in samenwerking met professionele sportbeoefenaars (alpinisten, hikers, trekkers) en ervaren berggidsen. Bekijk de wandelschoenen op de website van Hanwag. Onze verslaggever droeg de Hanwag Banks Lady GTX.

Over Royal Robbins:
Royal Robbins en zijn vrouw Liz waren bekende Amerikaanse rotsklimmers in de jaren '60. Uit behoefte aan stevige, ademende en flexibele kleding begonnen zij het merk met een enkele short. Vanuit het idee dat het kledingstuk de hele dag door gedragen moet kunnen worden, volgde al gauw een hele kledinglijn. In ons artikel zie je onder meer de blouse Dream Trekker Flannel LS met praktische zakken. En op de website van Royal Robbins vind je nog veel meer outdoorkleding.