Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen nabij Houffalize in de Belgische Ardennen

Ongerepte natuur, adembenemende landschappen en idyllische dorpjes met overheerlijke streekproducten. Houffalize en het Natuurpark van de twee Ourthes, gelegen in het hart van de Ardennen, hebben het allemaal. Wij tippen je een aantal mooie wandelroutes, uitjes en de ideale accommodatie.

Wandelen nabij Houffalize in de Belgische Ardennen

In samenwerking met Visit Wallonia

3 mooie routes in de omgeving van Houffalize

Wandelen door de Feeënvallei

Deze wandeling van 5,3 kilometer door de Vallei van de Feeën is net zo magisch als de naam. Je wandelt door diep uitgesneden valleien met steile rotsen en veel bos. Je loopt bijna de hele route langs water waar ook beverdammen te vinden zijn. Wie weet laat een bever zicht ook zien. De route is gemarkeerd en start en eindigt bij de brouwerij van La Chouffe, voor de bierliefhebbers een uitstekende afsluiter van de wandeling.

Bekijk de wandelroute
beverrat in het water, zwemmen
De beverrat
Meer van Nisramont (Wikimedia: Photo Dante)
Meer van Nisramont (Afbeelding Wikimedia: © Photo Dante)

Langs de oevers van het meer van Nisramont

Geniet van de stilte van het meer van Nisramont tijdens deze rondwandeling van 15 kilometer. Volg de oevers van het meer en bewonder de samenvloeiing van de twee Ourthes. Onderweg krijg je een beetje het gevoel alsof je langs een bergmeer wandelt. Trappen, steile paden en vrije natuur staan op het programma en met een beetje geluk spot je bevers, aalscholvers of felblauwe ijsvogel. De route is gemakkelijk te volgen via de rode markering in de vorm van een ruit.

Bekijk de wandelroute

Herdenkingswandeling Bastogne

Combineer wandelen met geschiedenis tijdens deze gemarkeerde wandeling van 68 kilometer. Je volgt een route die herinnert aan de vreselijke Slag om de Ardennen in de winter van 1944. De route start bij het Mardasson-Memorial waarna je het rustige platteland op loopt en het Bos van de Vrede doorkruist. Bastogne is de geschiedenis ingegaan toen de Amerikanen er tijdens de Tweede Wereldoorlog het grote Duitse offensief hebben gestopt. Je kunt je wandelend door de rustige dorpjes haast niet voorstellen welke verschrikkelijke gevechten er hebben plaatsgevonden.

Bekijk de wandelroute
Mardasson-Memorial (Afbeelding Wikmedia: © Jean-Pol GRANDMONT)
Mardasson-Memorial (Afbeelding Wikmedia: © Jean-Pol GRANDMONT)

Uitstapjes in de omgeving

Brouwerij La Chouffe

Achouffe is een leuk klein plaatsje dat vooral bekend staat om de wereldberoemde brouwerij Achouffe. Bierliefhebbers kennen de kleine kabouter op de La Chouffe flesjes wel. Na je wandeling door de Feeënvallei kan je in de brouwerij een rondleiding krijgen en genieten van een koud biertje.

War Museum Bastogne

In de stad Bastogne naast het Monument van Mardasson vind je het vernieuwde War Museum. Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van een van de grootste veldslagen van de tweede wereldoorlog? Dan is een bezoek aan het museum zeker de moeite waard.

Clervaux in Groot-Hertogdom Luxemburg

In het Noorden van Luxemburg, op een half uurtje rijden van Houffalize, vind je Clervaux. Een klein, authentiek dorpje tussen de bossen in een dal. Vooral het witte kasteel trekt de aandacht. Het ligt iets hoger dan de rest van het dorp, absoluut een aanrader om te bezoeken. Ook de Abdij van Clervaux is leuk om naartoe te wandelen. In een half uurtje wandel je de heuvel op en wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht. De abdij kun je gratis bezoeken en in het naastgelegen winkeltje kan je verschillende abdijbiertjes kopen.

Kasteel Van Clervaux (Afbeelding Flickr: © Thierry)
Kasteel Van Clervaux (Afbeelding Flickr: © Thierry)
Durbuy (Afbeelding Flickr: © Claudio)
Durbuy (Afbeelding Flickr: © Claudio)

Durbuy, het kleinste stadje van de België

En als je toch in de buurt bent dan móet je het kleinste stadje van België bezoeken. Durbuy is een ieniemienie stadje met grote charme die je het beste te voet kunt ontdekken. Het schijnt dat het oude centrum maar 50 inwoners telt. Tijdens een wandeling door de stad ga je even terug naar de middeleeuwen. En wandel dan ook even naar de Rots van Homalius, dit is het hoogste punt van de stad waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de daken en de bossen.

Vayamundo Houffalize

Verscholen tussen het groen in een bocht van Ol Fosse d’Outh - letterlijk de kloof van de Ourthe - tref je het ideale plekje om jouw wandelingen te starten. In het vakantiepark van Vayamundo in Houffalize vind je de ultieme rust in de vernieuwde kamers. Laat je verwennen in de panoramische wellness of het tropisch zwembad met glijbaan. En voor de kids is er ook genoeg te beleven: met rotsklimmen, een deathride, een Via Ferrata en een touwenparcours over de Ourthe kunnen zij hun vriendjes nog lang imponeren.

Wandelen in de boslucht wakkert de honger aan! In het warme en gezellige Le Buffet geniet je van de lekkere gerechten en de drank is er inbegrepen. Bij het haardvuur in de Lounge bar is het genieten van een streekbier en live muziek.

Ontdek de vakanties op www.vayamundo.eu/houffalize

Vayamundo Houffalize
Vayamundo Houffalize
Photo Parc Naturel Des Hautes Fagnes

Opzoek naar meer wandelinspiratie in Wallonië

Bezoek de website van Visit Wallonia