Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen in Duitse Hanzesteden

In het noorden van Duitsland vind je een heel aantal Hanzesteden die een wandeluitstapje waard zijn. Hier kun je vele kilometers rondstruinen door middeleeuwse straatjes, in natuurparken in de regio en tegelijkertijd meer leren over de geschiedenis. Wandel.nl licht er vijf voor je uit.

historische gebouwen in Lubeck, Duitsland.
Lübeck.

De oorsprong van de Hanzesteden, die een handelsverbond oprichtten in de late middeleeuwen, ligt in Lübeck. In 1356 vond daar de eerste vergadering van de Stedenhanze plaats, waarbij verschillende steden vertegenwoordigd waren. De ‘Hanze’ staat voor een gemeenschap, groep of gezelschap en in de veertiende eeuw waren dit handelslieden die samenwerkten tegen rovers en op economisch gebied.

Tot de Hanzesteden in Duitsland behoorden onder meer Bremen, Hamburg, Lubeck, Stralsund en Stade, maar ook in Nederland, België en andere landen kwamen Hanzesteden tot stand. De Oost- en Noordzee en de IJssel hadden een belangrijke functie in de handel en daar lagen de Hanzesteden aan. In de zestiende eeuw viel het handelsverbond uit een, maar nog altijd zijn de steden trots op hun Hanzeverleden.

gevel van een historische gebouw in Stralsund in Duitsland.
Stralsund.
gevel van het stadhuis en een plein in Bremen.
Stadhuis in Bremen. (Foto: © Simone Vos)

Bremen: bol van de middeleeuwse hoogtepunten

De stad Bremen is niet alleen bekend van het sprookje van de gebroeders Grimm over de Bremer stadsmuzikanten, maar het is ook de stad van het Beck’s bier, de terrasjes aan de rivier de Wezer en de sfeervolle smalle straatjes in de wijk Schnoor. Bremen is een fijne stad om door te struinen, te genieten van het vele groen en van de kleine winkeltjes en ontelbare restaurantjes. Door het centrum is een mooie wandelroute uitgezet, die van station tot station voert. In 10 kilometer zie je alle hoogtepunten van de stad.

Net wat buiten Bremen vind je een andere mooie wandeltocht: het Huntepadd. Deze route van zo’n 7 kilometer gaat door het Naturpark Wildeshauser Geest en voert je door natuurrijke gebieden met een grote diversiteit aan bomen en plantensoorten. De route start in het dorpje Dötlingen.

gevel van een kerk met twee hoge torens.
Dom in Bremen. (Foto: © Simone Vos)
karakteristieke huisjes en toeristen op een terras in Schnoor.
Schnoor, Bremen.
op een brug over het water in Hamburg.
Hamburg. (Foto: © Simone Vos)

Hamburg: havenstad met sfeervolle wijken

Wie van pakhuizen, water en veel bruggetjes houdt, is in Hamburg helemaal op z’n plek. Deze gigantische havenstad is sfeervol door het vele water, de mooie kerken en de groene sparken die je in de stad vindt. Door Hamburg stromen drie rivieren: de Bille, de Alster en de Elbe. In de wijk Speicherstadt staan veel oud pakhuizen en vind je bruggetjes om overheen te flaneren. Daarnaast is er in het oude centrum van de stad meer dan genoeg te zien op cultureel gebied; een prachtig Rathaus, veel musea en aan de haven kun je de oude Elbetunnel bezoeken. Naast een aantal stadswandelingen, vind je er ook een aantal langeafstandswandelingen die de stad doorkruisen.

Hamburg ligt op de route van twee grote Europese wandeltochten: de E1 en de E9. De E1 loopt van de Noordkaap tot aan Italië en is ruim zevenduizend kilometer lang. Deze ‘trail of changes’ komt van Flensburg via Lubeck naar Hamburg en loopt vanaf daar door naar Blankenese en Buchholz in der Nordheide. Op deze website staan de etappes uitgeschreven. De E9 is de langste kustwandeling in de wereld, die van Portugal naar Estland loopt, via de kust van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee. Deze route doorkruist Hamburg ook.

uitzicht op historische gebouw en weg in Hamburg.
Hamburg. (Foto: © Simone Vos)
gevels en terrasjes in een straat in Lubeck.
Lübeck.

Lübeck: Koningin van de Hanze

De ontstaansplek van het Hanzeverbond is dus Lübeck. In de hoogtijjaren waren er zo’n tweehonderd Europese plaatsen die bij dit verbond van kooplieden hoorden. Lübeck bestaat sinds 1143 en was sinds de veertiende eeuw leider van de Hanzesteden en daarmee de Koningin van de Hanze. Vandaag de dag is de stad nog altijd een levendig geheel met nog veel historische elementen in het straatbeeld. Een heel aantal panden is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Je vindt in deze stad veel musea en het oude centrum is bijvoorbeeld nog helemaal omringd door water. Een stadswandeling door het sfeervolle centrum is zeker aan te bevelen, deze voert je langs alle UNESCO-hoogtepunten en is zo’n 5 kilometer lang.

Eeuwenoud struinstadje in Noord-Duitsland: Stade

Ook het eeuwenoude stadje Stade in Noord-Duitsland behoorde ooit tot het Hanzeverbond in Europa. Het stadje ligt ten westen van Hamburg en is door de rivier Schwinge verbonden met de Elbe. De stad is erg geschikt om in rond te struinen langs kleine winkeltjes en om aan het water te genieten van het uitzicht. De authentieke vismarkt is een van de meest populaire plekken om te bezoeken.

Niet al te ver van Stade ligt een mooi natuurgebied: het Naturschutzgebiet Hohes Moor, waar je een rondwandeling van zo’n 7 kilometer kunt doen. Daarnaast zijn er nog diverse routes in de omgeving van Stade die de moeite waard zijn.

mozaïek en tegels op een muur in de tunnel.
Elbetunnel.
havenstad met huisjes en boten en een weg.
Stralsund.

Stralsund: vissersstad aan de Hanze

Omgeven door groen, gelegen aan het water van de Oostzee en van oorsprong een vissersdorp; Stralsund is een typische Hanzestad. Het stadje ligt ver in het noorden van Duitsland en is een mooie uitvalsbasis naar diverse natuurgebieden in de omgeving. In het centrum vind je verschillende musea om te bezoeken, het stadhuis is de moeite waard om te bekijken en ook in deze stad vind je panden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In deze stadswandeling kom je meer te weten over dit erfgoed en loop je in 6 kilometer langs alle hoogtepunten.

In het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft ten noorden van Stralsund vind je verschillende wandelroutes, waaronder de route bij de Barhöfter Kliff. Deze tocht van 6 kilometer voert je langs de Oostzee en biedt prachtige uitzichten.