Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hanzestedenpad

Op dit Streekpad wandel je via de IJssel en door prachtige natuur tussen de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen. Op Wandel.nl lees je over de hoogtepunten van het Hanzestedenpad.

Wandelen aan de IJssel bij Doesburg op het Hanzestedenpad.
Doesburg aan de IJssel. (Foto: © Konstantin's Europe, Flickr)

Het Hanzestedenpad voert je in 124 kilometer wandelend langs een aantal voormalige Hanzesteden in de regio Gelderland en Overijssel. Al deze oude handelscentra hebben een grote variatie aan cultuurhistorie en gezelligheid te bieden. Je begint bij Doesburg en eindigt in Kampen, of je loopt het pad natuurlijk andersom. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd.

Variatie: natuur en cultuurhistorie

Niet alleen de Hanzesteden vormen steeds een hoogtepunt op je route, maar ook de prachtige natuur en de rijke cultuurhistorie ertussenin. Volg de geel-rode bordjes en wandel langs de IJssel, over hoge rivierdijken, door graslanden en uiterwaarden, soms via pontjes, over landgoederen en havezaten, door kleine bospartijen en langs kastelen. Soms kom je ook nog langs restanten van de IJssellinie uit de Koude Oorlog.

7 etappes en extra dagwandelingen

Het Hanzestedenpad staat bekend als Streekpad 11 (SP 11) en telt 7 dagetappes van steeds ongeveer 15-20 kilometer. De start- en eindpunten van deze routes zijn met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Het pad beslaat veel onverharde paden, maar ook asfalt. Naast de hoofdroute kun je ook nog enkele losse dagwandelingen van 10-30 kilometer maken die in de wandelgids vermeld staan. Deze routes laten je nog enkele andere hoogtepunten zien van het achterland van de IJssel. Ze zijn in één richting gemarkeerd met een geel teken.

Loop jij alle etappes en dagwandelingen dit jaar? Of pak je een van de etappes tijdens een dagje uit? De onderstaande drie wandelingen zijn in elk geval een aanrader!

Hanzestedenpad: Engelenberg.
Hanzestedenpad: Engelenberg. (Foto: © R. Boed, Flickr)

Brummen-Zutphen (15,9 km)

Op deze afwisselende route pak je een aantal mooie landgoederen mee: Engelenberg met haar romantische parkbos en kasteel, Leusveld tussen het bos en de uitgestrekte weilanden, en Voorstonden met haar fraaie waterpartijen. Ook in natuurgebied de Oekense Beek kun je heerlijk tot rust komen. De route loopt grotendeels over onverharde paden, alleen het laatste stuk bij Zutphen loopt over asfalt.

Bekijk de route

Zutphen-Deventer (16,2 km)

Op deze route loop je over dijken, door prachtige uiterwaarden, boerenland en andere uitgestrekte natuur. Langs de oevers van de IJssel is het lekker rustig en word je vergezeld door vogelgekwetter. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs oude boerderijen, houtwallen , gemalen en Ruïne de Nijenbeek. Strijk na je wandeling neer op een van de terrasjes in het gezellige Deventer.

Bekijk de route
afbeelding van het dor[pje Zalk langs de IJssel, in de herfst.
Zalk langs de IJssel (Foto: © Joop van Dijk, via Flickr)

Zwolle-Kampen (20,7 km)

Op deze route loop je langs de IJssel naar Kampen. Onderweg geniet je van de mooie vergezichten over het water, de weilanden en o.a. op Zalk. Kampen levert je na ruim 20 kilometer een prachtige finish op. De skyline maakt indruk: de Sint Nicolaaskerk en de stadspoort zijn niet te missen.

Bekijk de route

Wil jij het Hanzestedenpad lopen? Bestel hier de gids

Wil je het gehele Hanzestedenpad lopen met een gedetailleerde kaart en duidelijke omschrijvingen? Bestel dan in onze Wandelshop de gids 'Hanzestedenpad', uitgegeven door Wandelnet. Leden van KWbN kunnen de gids bestellen met een ledenkorting.

Hanzejaar 2023

De negen Hanzesteden in Oost-Nederland vieren het Hanzejaar 2023: een jaar dat in het teken staat van 800 jaar Hanze, het middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht. Het Hanzejaar wordt gevierd met een uitgebreid programma van evenementen en activiteiten. Meer informatie over alle Hanzesteden en wat er te doen is, incl. wandelroutes en tips voor overnachtingen, vind je op visithanzesteden.nl.

afbeelding van Zwolle vanuit de lucht, met zonsondergang.
Hanzestad Zwolle. (Foto: © Shutterstock)