Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Droom verder in de Moezelstreek

Wie de droomlussen van de Luxemburgse Moezelstreek bewandelt, zou haast denken dat hij in een droomwereld is beland, zo onwerkelijk mooi en afwisselend zijn deze paden. Tijdens het wandelen lonkt het ene wijndorp na het andere, met terrasjes en restaurantjes.

Uitzicht op het wijndorp Ahn
Uitzicht op het wijndorp Ahn (Foto: André Schösser)

Wandel.nl in samenwerking met Visit Luxembourg

Idyllisch en afwisselend 

De eland hoort zeker bij Finland! En kijk hier, ik heb klompen gevonden. Dat is Nederland!” De kinderen rennen rond tussen de zuilen met miniaturen van Europese landen, op zoek naar avontuur en ontdekkingen. De vlaggen wapperen in de wind. We zijn in Schengen, het beginpunt van een van de Traumschleifen die aan de Luxemburgse Moezel liggen. De Nederlandse vertaling, droomlussen, klinkt net zo sprookjesachtig als het is: hier wandel je door een idyllisch en afwisselend natuurlandschap. 

Uitzicht op Frankrijk aan de andere kant van de Moezel
Uitzicht op Frankrijk aan de overkant van de Moezel (Foto: André Schösser)

Wandelen zonder grenzen  

De droomlus ‘Schengen zonder grenzen’ is letterlijk een grenswandeling. Na een tijdje steek je ongemerkt de grens over naar Frankrijk, terwijl je aan de overkant Duitsland kunt zien liggen. In het dal meandert de Moezel tussen haar wijngaarden. Dit is Europa op zijn best: grenzeloos. De weg terug naar Luxemburg loopt langs smalle, natuurlijke paden, over heuvels en vruchtbaar akkerland.  

Het avontuur lonkt  

De droomlus ‘Manternacher Fiels’ is weer verrassend anders. Het pad ligt iets verder van de Moezel en is daarom des te wilder en afwisselender: weides, boomgaarden en vooral het hellingbos langs het riviertje de Syre maken het pad tot een echt avontuur. De wandeling loopt langs steile kalksteenwanden en andere indrukwekkende rotsgesteenten. Je wandelt door dicht loofbos, om plotseling, midden in het bos, het zicht vrij te maken op een wijngaard. Het mag duidelijk zijn: deze streek is het wandelen waard! 

Maternacher Fiels riviertje de Syre
Maternacher Fiels, riviertje de Syre (Foto: André Schösser)
Wijn- en Natuurpad Palmberg
Wijn- en Natuurpad Palmberg

Groene verrassing 

Een derde droomlus die je niet mag missen is Wijn- en Natuurpad Palmberg. De route vertrekt in het wijndorpje Ahn, in een dal aan de Moezel. De panorama’s vanaf de steile wijnhellingen zijn een plaatje, maar de groene bossen en orchideeënweides zullen je ook zeker verrassen. De buxusboom werd hier waarschijnlijk door de Romeinen al aangeplant. Met zijn unieke ruige groei spant hij de kroon in de flora van deze prachtige wijngaard. 

Over de droomlussen

Wandelen op de droomlussen is een onvergetelijke natuurervaring. Je loopt meestal over smalle, natuurlijke paadjes, langs kabbelende stroompjes, oude wijngaardtrappen en imposante rotsformaties naar uitkijkpunten met een fantastisch panorama. Het zijn gecertificeerde premiumpaden van een uitstekende kwaliteit, met afstanden tussen de 6 en 20 kilometer, van korte, eenvoudige routes tot zwaardere dagtochten. Alle routes zijn in beide richtingen duidelijk aangegeven, volgens de richtlijnen van het Duitse wandelinstituut. 

Wijngaarden Maternacher Fiels
Wijngaarden langs Maternacher Fiels (Foto: André Schösser)

Enthousiast geworden?  

Meer informatie over de droomlussen in de Moezelstreek én wandelinspiratie in de rest van Luxemburg vind je op www.visitluxembourg.com.