Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De Harz: wandelen en cultuur beleven

In de Harz vind je bijzonder natuur, zoals met mist bedekte kliffen en bergtoppen. Maar je kunt tijdens je wandelingen ook genieten van een uniek cultureel aanbod, zelfs met de status van Unesco-Werelderfgoed.

De Harz Duitsland
Het Oberharzer Wasserwirtschaft, foto: HTV - M. Gloger

Langs waterlopen en mijnbouwvijvers van het Oberharzer Wasserwirtschaft

De ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ - natuurlijke wandelwegen en smalle paden langs historische mijnbouwvijvers en waterlopen maken van een wandeling een unieke ervaring. Het mijnbouwmuseum ‘Oberharzer Bergwerkmuseum’ in Clausthal-Zellerfeld biedt zowel ondergrondse als ook bovengrondse begeleide wandelingen door het werelderfgoed aan. Wie liever individueel onderweg is, kiest een werelderfgoed-ontdekkingsroute met thema’s, zoals ‘ideeën en innovatie’ of ‘pompen en opslaan’. Met behulp van informatieborden langs beide rondwegen wordt de onderlinge relatie van het watermanagementsysteem duidelijk. 

Trein in de Harz
Foto: HSB - V. Schadach

Onderweg op de Selketal-Stieg door de Unterharz

Natuur en cultuur kun je op de meer dan 70 km lange Selketal-Stieg beleven. Door het gebied van het adellijke geslacht van Anhalt loopt de route langs de burcht Falkenstein naar de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg.

De route gaat langs de Selketalbahn - door bizarre eikenbossen, langs kliffen en rotsen en weelderige weiden – het is één van de romantische gedeeltes van het smalspoornetwerk van de Harzer Schmalspurbahnen.

In de voetsporen van Maarten Luther

De Lutherweg in het Mansfelder Land, ten zuidoosten van de Harz, verbindt over een lengte van 81 km de plaatsen waar de reformator zijn sporen achterliet. Gekenmerkt met een groene ‘L’, verloopt de Lutherweg door Lutherstadt Eisleben. Hier werd de reformator geboren, gedoopt en hier stierf hij ook. De gedenkplaatsen in Eisleben, inclusief de huizen waarin hij werd geboren en stierf, maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Zijn kindertijd en jeugd zijn gedocumenteerd in het museum ‘Luthers Elternhaus’. De laatste etappe brengt je door een van de mooiste beukenbossen in de zuidelijke Harz.

Meer informatie over de Harz
Eisleben
Eisleben, foto: R. Faure