Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen door het Land van de Rode Aarde in Luxemburg

De industrialisatie had grote gevolgen voor het landschap in het zuiden van Luxemburg. Er zijn verschillende wandelroutes waarmee je deze veelzijdige regio beter leert kennen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek hoe de voormalige industriegebieden zijn veranderd in prachtige natuurreservaten.

Wandeling met grope door het land van de rode aarde in Luxemburg- Foto: Réserve Naturelle Lalléngerbierg, Pulsa Pictures
Foto: Réserve Naturelle Lalléngerbierg, Pulsa Pictures

Wilde vogels

Natuurreservaat Brill is een beschermd vogelgebied. Je vindt er dan ook allerlei zeldzame vogels zoals de witte ooievaar, de Amerikaanse oeverloper en de kwartelkoning. Je kunt hier prachtig wandelen en door het herstel van de natuur rond de rivier Alzette krijg je een goede indruk van hoe dit vruchtbare rivierdal er ooit uit heeft gezien. De uitgestrekte weiden met kuddes robuuste runderen geven dit sowieso idyllische landschap een landelijk tintje.

Vlinders en orchideeën

Brucherbierg-Lalléngerbierg is een mooi gebied om te wandelen. Na het sluiten van de dagbouwmijnen was er van het gebied niet veel meer over dan een maanlandschap met rode aarde. Stukje bij beetje heeft de natuur het gebied terugveroverd: de rotsige grond is veranderd in droog grasland, de vleermuizen zijn teruggekeerd en tussen de orchideeën fladderen meer dan 500 soorten vlinders.

Wandelaars zitten op gekapte boomstammen - Foto: Réserve Naturelle Haard, Pulsa Pictures
Foto: Réserve Naturelle Haard, Pulsa Pictures

Vleermuizen en spechten

Beetebuerger Bësch is een dichtbegroeid bos dat vooral uit beuken bestaat. Een mooi wandelpad voert langs beken en vijvers naar de Léiffraeweier. Als je goed om je heen kijkt, zie je met een beetje geluk een bonte, zwarte of groene specht. En in de schemering, als je tussen de bomen door omhoog kijkt, vang je misschien wel een glimp op van de franjestaartvleermuis of de Bechsteins vleermuis.

Van mijnbouw naar natuurreservaat

Natuurreservaat Ellergronn stond vroeger beter bekend als Kazebierg, een mijnbouwgebied waar tot een paar decennia geleden ijzererts werd gedolven. Nadat de mijnen waren verlaten, is het land gaandeweg omgetoverd tot verschillende natuurlijke habitats met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.

Het grootste natuurreservaat van Luxemburg

Met een oppervlak van 600 hectare is Haard Hesselsbierg Staebierg het grootste natuurreservaat van het land. Het bestaat voornamelijk uit stilgelegde dagbouwmijnen. Na het sluiten van de mijnen werd dit gebied in 1994 officieel uitgeroepen tot natuurreservaat. Sindsdien heeft de natuur het land langzaam maar zeker terugveroverd. Nu leven hier tal van inheemse diersoorten.

Het grootste natuurreservaat van Luxemburg - Haard Hesselsbierg Stais

De natuur heeft het laatste woord

Ook natuurreservaat Prënzebierg-Giele Botter was ooit een dagbouwgebied dat is terugveroverd door de natuur. Nu vind je er een grote verscheidenheid aan planten – waaronder enkele zeldzame wilde orchideeënsoorten –, maar ook amfibieën, reptielen, insecten, vleermuizen en vogels.

Volg de paden en laat je betoveren door het prachtige rood en groen van het landschap.

Meer informatie over wandelen in Luxemburg