Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De Goldsteig in Tsjechië: volg het pad van het witte goud

De Tsjechische Goldsteig is een eeuwenoude handelsroute die de Bohemen met de Donau verbindt. Via charmante dorpen en stadjes, over bergen en langs kabbelend water treed je op deze ‘gouden route’ in de voetsporen van middeleeuwse zouthandelaren. Wordt dit jouw volgende wandelavontuur?

afbeelding van vergezicht in Nationaal Park Šumava
(Foto: © Ivanka Čištínová)
afbeelding van een wandelaar die met haar vinger wijst op de Tsjechische routekaart.
Routekaart van de Tsjechische Goldsteig. (Foto: © Zlatou Stezkou, South Bohemia Region)

Het witte goud

De naam Goldsteig is te herleiden tot het ‘witte goud’, oftewel het kostbare zout dat sinds de middeleeuwen vanuit Beieren naar de Bohemen werd meegedragen over de handel- en smokkelwegen. De oude route ging dwars door het Beierse en Boheemse Woud en bracht de aangrenzende dorpen enorme rijkdom. Langs het traject ontstonden welvarende steden zoals Prachatice en Vimperk en verrezen burchten en kastelen. Voordat Leopold I in 1692 besloot om het zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.

Rust en natuur in Tsjechië

De langeafstandsroute Goldsteig loopt van het Duitse Beieren tot over de grens van Tsjechië. Het Tsjechische traject beslaat ruim 600 wandelkilometers en wordt Zlatá stezka genoemd, waarvan het hoofdtraject van Bischofsreut naar Planá in West-Bohemen 285 kilometer telt. Een van de mooiste plekken van Tsjechië, waar de route je doorheen voert, is het Boheemse Woud. Rust en ruimte en natuur overheersen hier op de wandelpaden.

Afbeelding van schapen en heuvellandschap in Sumava.
Nationaal Park Šumava, oftewel het Boheemse Woud. (Foto: © Pavel Ouredník)
afbeelding van het groen en een beekje in Sumava.
Nationaal Park Šumava. (Foto: © Pavel Ouredník)
afbeelding van kasteel Kasperk in Nationaal Park Šumava.
Kasteel Kasperk in Nationaal Park Šumava. (Foto: © Dagmar Veselkova)

Nationaal Park Šumava

De Goldsteig loopt voor een groot deel door het Nationaal Park Šumava, het grootste nationale park van Tsjechië, dat ook wel bekendstaat als 'de groene long van Europa'. Dit beschermde landschap met haar oude bossen, glaciale meren en moerassen was door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk. De natuur heeft hierdoor een uniek en ongerept karakter.
Loop bijvoorbeeld de historische route van České Žleby, Stožecká luka en het dorp Dobrá naar het bergstadje Volary, met zijn typische vakwerkhuizen. Deze route kun je vervolgen van Volary helemaal tot aan Prachatice, de renaissancistische parel van de Zuid-Boheemse regio. In het plaatselijke Prachatice Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de Goldsteig, via een interactieve expositie.

Langs de grens

Vanuit Volary, een plaatsje ten westen van het Lipnomeer, loop je een stuk langs de Duits-Tsjechische grens en heb je meerdere malen uitzicht over het Tsjechische en dan weer het Beierse landschap. In totaal zijn er twaalf trajecten op de Goldsteig die de Duits-Tsjechische grens overschrijden.

afbeelding van een uitzicht over Sumava.
Nationaal Park Šumava. (Foto: © Pavel Ouredník)
afbeelding van het kuuroord Mariënbad.
Mariënbad, Mariánské Lázně. (Foto: © Ladislav Renner)

Bierbad

Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Mariënbad (Mariánské Lázně). Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning, kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.

Wil jij de Goldsteig lopen?

De Tsjechische Goldsteig is opgeknipt in etappes van 10 tot 25 kilometer. De paden zijn duidelijk gemarkeerd met een gouden ‘S’ op een witte achtergrond. Onderweg vind je voldoende rustplaatsen en informatieborden, waarvandaan je je wandeling kunt starten en eindigen. Diverse start- en eindpunten zijn per bus en trein bereikbaar. Het is ook mogelijk om een rondwandeling te maken van één of twee dagen. De routes lopen via plateaus en lage bergen en zijn hierdoor ook geschikt voor onervaren wandelaars en gezinnen met kinderen.

afbeelding van wandelaars op de Tsjechische Goldsteig.
Zlatá Stezka. (Foto: © Tomas Winkelhöfer)

Lees verder in Magazine Wandel.nl

Vanaf 2 september lees je in Magazine Wandel.nl een reportage over een van de routes op de Goldsteig. Wandeljournalist Max de Krijger liep van Strážný naar Kašperské Hory (49 kilometer): “Af en toe springen over de beek en niet vallen op de gladde stenen bepaalt het eerste deel van deze dag. Hoe ging dat vroeger, bepakt met zout? Dat is vast niet altijd een eitje geweest. Wat een mooi bos en wat een eenzaamheid. Alleen vogels en kletterend water maken de muziek.