Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De mooiste wandelplekken in Tsjechië: 10 tips

Tsjechië is een wandelbestemming bij uitstek, of je nu van pittige beklimmingen of ontspannen tochten houdt. Je vindt er meer dan 40.000 kilometer aan wandelpaden die door dichte bossen of over bergtoppen voeren. In deze 10 natuurgebieden kun je de mooiste trails volgen.

Header De Mooiste Wandelplekken In Tsjechië 8 Tips

In samenwerking met Visit Czech Republic

Wandeltip 1: Boheems Zwitserland

Het Nationale Park Boheems Zwitserland strekt zich uit over Duitsland, waar het bekend staat als Sächsische Schweiz. In het jongste nationale park van Tsjechië vind je indrukwekkende kloven, rotsformaties en schitterende volksarchitectuur. Het icoon van dit gebied is de rotsbrug Pravčická brána. Het is de grootste zandstenen brug van Europa en deze is alleen te voet te bereiken.

Vanuit Hřensko gaat er een wandeling naar dit geweldige uitzichtpunt, waar zich tevens het Valkennest bevindt. Dit is een voormalige pension ingeklemd in de rotsen waar toeristen in de negentiende eeuw konden verblijven. Een andere mooie wandeling in Boheems Zwitserland gaat door de kloof van de rivier Kamenice. Sommige delen van deze kloof zijn alleen per boot toegankelijk.

De wandeltocht door de kloof en naar de rotsbrug is populair en het kan daardoor behoorlijk druk zijn. Een rustiger gebied is de rotsstad Tisá wat zich aan de andere kant van de Elbe rivier bevindt. Ook hier vind je fantastische rotspartijen waar een mooie wandelroute doorheen voert.

Boheems Zwitserland
Boheems Zwitserland, foto: Vaclav Sojka
Krkonose
Krkonose, foto: Ladislav Renner

Wandeltip 2: Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië, aan de grens van Polen, ligt het Reuzengebergte. Een populaire vakantiebestemming, zowel in de winter als zomer. De Sněžka is met haar 1603 meter de hoogste berg van het land en is tevens met een kabelbaan te bereiken.

Vanaf de bergtop gaan tal van wandelpaden, waaronder de grensoverschrijdende wandelroute ‘Pools-Tsjechisch Vriendschapspad’. Het is een 80 kilometer lange route die het gehele gebergte doorkruist. Het pad begint in Malá Úpa en eindigt vlakbij de stad Harrachov. Liefhebbers van bier kunnen zich tevens in het Reuzengebergte uitleven. De ‘Krkonoše Bierroute’ is een wandeltocht van ongeveer 30 kilometer en gaat langs verschillende brouwerijen.

Wandeltip 3: Boheems Paradijs

Indrukwekkende uitzichten over bossen, rotsen en romantische kastelen. Boheems Paradijs is, zoals de naam al zegt, een paradijs voor natuurliefhebbers. Het natuurgebied ligt tussen Praag en het Reuzengebergte en is sinds 2015 UNESCO geopark vanwege de eigen unieke geologische en culturele geschiedenis. Je vindt hier geweldige rotsformaties van maar liefst 50 meter hoog.

In het oosten van Boheems Paradijs liggen de Prachov rotsen. Een labyrint aan rotsformaties waar wandelpaden langs en over de zandstenen formaties gaan. Sommige paden zijn zo smal dat het niet mogelijk is om elkaar te passeren. Een ander mooi deel van Boheems Paradijs is bij Hrubá Skála. Vanaf het kasteel in Hrubá Skála gaat de gele wandelroute naar kasteel Valdštejn. Dit wandeltraject is onderdeel van de ‘Zlata stezka’, een lange afstandsroute die door het hele Boheems Paradijs voert. Onderweg zijn er fantastische vergezichten en perfect aangegeven paden door een romantisch bos.

Boheems Paradijs bij Hruba Skala
Boheems Paradijs bij Hruba Skala, foto: Vaclav Bacovsky
IJzergebergte
IJzergebergte, foto: Jizera

Wandeltip 4: IJzergebergte

Het IJzergebergte bevindt zich tussen Boheems Zwitserland en het Reuzengebergte en is een nog onontdekte bestemming waar weinig toeristen komen. Het noordelijk deel van het IJzergebergte is ruig en heeft hoge toppen, terwijl het zuiden en oosten vlakker is.

Sinds 2021 staan de oerbeukenbossen in het IJzergebergte op de Werelderfgoedlijst. Het is het eerste natuurlijke werelderfgoed van Tsjechië. Door het bosrijke gebergte voeren diverse wandelroutes, waaronder het pad naar de top Frýdlantské cimbuří. Een andere mooie wandelplek zijn de veenmoerassen in Jizerka.

Wandeltip 5: Adršpach-Teplice rotsen

Het kleine natuurgebied Adršpach-Teplice kun je het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Het gebied met haar gigantische rotspartijen is namelijk een populair wandelgebied voor Tsjechen en Polen.

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarbij voor sommige stukken flink wat klimmen en klauteren is vereist. Laat hier je fantasie de vrije loop, want sommige rotsen vormen bijzondere vormen. Het gebied was net als Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland ooit de bodem van de zee.

De rotsen in Adršpašské
De rotsen in Adršpašské, foto: Gerald Blondy - Adršpach rotsen
Boheemse Woud
Boheemse Woud, foto: Pavel Ourednik

Wandeltip 6: Boheemse Woud

Het Boheemse Woud is het grootste nationale park van Tsjechië en wordt samen met het Beierse Woud ook wel “Het Groene Dak van Europa” genoemd. Kenmerkend voor dit middelgebergte zijn de bossen met naald- en loofbomen, meren gevormd door voormalige gletsjers en de Moldau rivier die hier haar bron heeft. Een lange afstandswandelroute door het Boheemse Woud is de Goldsteig: een route die is verbonden met het Duitse netwerk. Ook kun je een mooie tocht maken vanuit Železná Ruda naar de meren of kies voor een wandeltocht door het veenmoeras Soumarské.

Wandeltip 7: Nationaal Park Podyjí

Aan de grens van Oostenrijk ligt het Nationaal Park Podyjí ofwel het Thayatal. Het park is vernoemd naar de rivier de Dyje die een unieke riviervallei heeft gecreëerd met meanders en hoge kliffen. Tijdens het communistische regime was dit gebied ontoegankelijk vanwege het IJzeren Gordijn. De natuur is hierdoor redelijk ongerept.

Door het gebied loopt de Europese lange afstand wandelroute E8. Vanaf Znojmo is het bovendien mogelijk om de gele wandelroute te volgen naar enkele mooie uitzichtpunten en de wijngaard Sobes.

Podyji
Podyji, foto: Ivanka Cistinova
Het Beskiden gebergte
Het Beskiden gebergte

Wandeltip 8: Beskiden gebergte

In oosten van Moravië ligt het Beskiden gebergte. Een natuurgebied waar tradities en folklore volop levendig zijn. De hoogste berg is Lysá Hora (1323 m), maar ook de bergtop Radegast (1106 m) is het beklimmen waard.

Vanaf het bergdorp Pustevny is de top met standbeeld van de god Radegast te bereiken. In Pustevny bevinden zich twee fotogenieke gebouwen en een boomkroonpad met een schitterend panorama.

Wandeltip 9: Lužnice riviervallei

Op 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Praag stroomt de rivier Lužnice door een rustige vallei met beukenbomen, aangeslibde weides, kasteelruïnes en historische stadjes. Langs de rivier voert een prachtige wandelroute die bekend staat als Lužnice Valley Trail. De wandeling werd in 2020 benoemd tot eerste Leading Quality Trails, Best of Europe van Tsjechië. De 55 kilometer lange route won deze titel dankzij de
aantrekkelijke omgeving, de uitstekende bewegwijzering en de
faciliteiten onderweg.

Afbeelding Lužnice riviervallei
Lužnice. Foto: © Shutterstock
Foto van Pálava in Zuid-Moravië
Pálava in Zuid-Moravië. Foto: © Jan Miklín

Pálava in Zuid-Moravië

Het beschermd natuurgebied en Unesco-biosfeerreservaat Pálava ligt in het zuidoosten van Tsjechië. De grond is hier ideaal voor het verbouwen van druiven, maar ook irissen en steppebloemen bloeien er in overvloed. De 11 kilometer lange wandeling naar de bergtop Děvín is hier een van de mooiste wandelervaringen. Langs het pad, omzoomd met zonnige wijngaarden, klim je naar de verschillende ruïnes en wandel je langs de bergkam bedekt met witte rotsen naar de 550 meter hoge top, waarvandaan je uitzicht hebt op het stuwmeer van Nové Mlyný en het wijndorp Pavlov.

Meer informatie

Een gratis informatiepakket over de natuurgebieden in Tsjechië kun je aanvragen via amsterdam@czechtourism.com. Klik op onderstaande button voor meer informatie over de wandelmogelijkheden in Tsjechië.

Meer informatie