De magie van het Mullerthal
De regio Mullerthal wordt ook wel liefdevol het ‘klein Zwitserland’ van Luxemburg genoemd. Hier wandel je door sprookjesachtige bossen en langs bijzondere rotsformaties en watervallen over de Mullerthal Trail.
De regio Mullerthal wordt ook wel liefdevol het ‘klein Zwitserland’ van Luxemburg genoemd. Hier wandel je door sprookjesachtige bossen en langs bijzondere rotsformaties en watervallen over de Mullerthal Trail.
In samenwerking met Visit Luxembourg
Het ritselt in het bladerdak en het ruikt hier heerlijk groen en fris. De smalle paden klinken gedempt onder onze wandelschoenen. De houten en stenen traptreden leiden ons dan weer steil omhoog, dan weer naar beneden. Rechts een rotsachtige spelonk, links een dicht bos. De spelonk waar je doorheen moet, is zo smal, dat je zijwaarts erin moet stappen. Er is zo weinig licht dat een zaklamp geen overbodige luxe is. En dan, slechts een paar stappen verder, is daar plotseling dat waanzinnige weidse uitzicht over het bos en het eindeloze Mullerthal.
Dwars door deze regio loopt de 112 kilometer lange Mullerthal Trail, een gecertificeerde wandelroute met een kwaliteitskeurmerk. De route is ruwweg in drie grote etappes verdeeld met steeds weer fascinerende uitzichten. De trail is een uitdaging voor ervaren wandelaars, maar heeft tegelijkertijd een magische aantrekkingskracht op iedereen die van sprookjesachtige plekken houdt. Kleine bruggen en steigers leiden over feeërieke watervallen.
In een bijzonder smalle spelonk, de Goldfralee, leeft volgens een legende een vrouw die een gouden sleutel in haar mond draagt. Wie deze sleutel bemachtigt, bijvoorbeeld door haar dapper een kus te geven, mag de waardevolle goudschat in de Goldkaul uit de kist halen en zijn eigendom noemen. Sagen en legendes liggen hier letterlijk voor het oprapen. Je hoeft je alleen maar over te geven aan de betovering.
De Huel Lee heeft een plafond dat op een golvend wateroppervlak lijkt
En dan passeer je opeens een grote grot die verrassend van vorm is: de Huel Lee (Hohllay). Deze geologische formatie heeft een plafond dat op een golvend wateroppervlak lijkt. De welvingen zijn ontstaan toen er in de middeleeuwen rotsblokken werden gedolven om als molensteen te gebruiken. Het Mullerthal heet niet voor niets zo. De naam verwijst naar de talloze molens langs het riviertje. Zelfs de oude Romeinen hebben de stenen voor hun huizen uit de zandsteenrots gehouwen.
In de buurt van het plaatsje Berdorf vind je nog een grot met een bijzondere energie en vele inscripties en herinneringsbordjes die jaren terug gaan, tot aan 1880. Een paar stappen verder opent de grot zich naar een amfitheater middenin het bos. Wie hier optreedt? Misschien feeën en trollen in de avondschemering. Of misschien kust hier op een dag een moedige voorbijganger de Goldfra op haar mond!
Je hoeft je alleen maar over te geven aan de betovering
De 112 kilometer lange Mullerthal Trail bestaat uit drie lussen met elk een eigen karakter. De routes zijn met elkaar verbonden, maar je kunt ze ook prima als losse etappes wandelen.
Route 1
De eerste route van 36 kilometer leidt van Echternach met zijn beroemde basiliek en de springprocessie in de lente naar de plaatsen Rosport, Moersdorf, Mompach en Herborn. De weg kronkelt langs de rivier de Sauer, aan de grens bij Duitsland, en leidt ook naar een Romeinse villa.
Route 2
De tweede route van 38 kilometer loopt door het hart van het Luxemburgse ‘klein Zwitserland’ en voert door Berdorf, Scheidgen, Consdorf en het dorpje Müllerthal. Deze etappe wordt gekenmerkt door ravijnen, grotten, mooie uitzichten en de beroemde waterval Schiessentümpel.
Route 3
De derde route van 38 kilometer is voor liefhebbers van burchten en paleizen. Je kunt de route langs de rivier schwarze Ernz vanuit Müllerthal starten, maar ook vanuit Befort met zijn gelijknamige paleizen, vanuit Medernach, vanuit Fels (Larochette) met zijn mooie paleis, of vanuit Heffingen.
Wil je meer informatie over deze en andere wandelingen in Luxemburg? Op de website van het toerismebureau van Luxemburg vind je heel veel praktische informatie en inspiratie.