Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen in de Oostenrijkse Alpen: de Wildschönau

Midden in Oostenrijks Tirol, in de Kitzbüheler Alpen, ligt het charmante Wildschönau-hoogplateau, met driehonderd kilometer aan wandelpaden.

Thierbach met uitzicht op de Gradlspitz, foto: Wildschönau Tourismus
Thierbach met uitzicht op de Gradlspitz, foto: Wildschönau Tourismus

Wandel.nl in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo

Als je alle wandelpaden in de Wildschönau in de Oostenrijkse Alpen volgt, langs schilderachtige bergdorpjes en gastvrije berghutten, ben je driehonderd kilometer verder. Loop je een van de vele (kortere) wandelingen, dan kom je erachter dat iedere route zijn eigen bijzonderheden heeft. Hieronder lichten we er drie uit.

1. Wandelen op hoogte

Of je nu omhoog klimt of door het 24 kilometer lange dal wandelt, overal in de Wildschönau is het uitzicht op de omringende bergen indrukwekkend. Veel wandelroutes vertrekken vanaf de Schönangeralm (1173 meter), een ideaal startpunt voor dagtochten naar een aantal bekende Tiroolse bergen, zoals de markante Gradlspitz (1899 meter) of de krachtige Krachenjoch (1400 meter). De hoogste berg om te beklimmen is de 2309 meter hoge Großer Beil. Vanaf de Schönangeralm wandel je hier in 3,5 uur naartoe.

Brezensuppe, foto: Wildschönau Tourismus
Brezensuppe, foto: Wildschönau Tourismus

2. Culinaire ‘verwenroutes’

In de Wildschönau kun je speciale ‘verwenroutes’ lopen, waarbij je onderweg verschillende gezellige berghutten aandoet om tussen het wandelen door te genieten van de vele culinaire Tiroolse specialiteiten. Dat begint al in de ochtend tijdens een wandeling voor vroege vogels met ontbijt in de bergen.

Proef de kaas van kaaskoning Johann op de Schönangeralm en probeer typische streekgerechten uit als Schmalz­nudeln (koekjes bij de koffie) en de Brezensuppe, een vegetarische soep met bergkaas.

3. Ga mee met een ervaren gids

Wil je nog meer uit je wandelvakantie halen? Doordeweeks zijn er dagelijks wandeltochten met gids naar de mooiste plekjes. Deze gidsen kennen de bergen van de Wildschönau op hun duimpje.

Bezoek aardravijn de Kundler Klamm, foto: Wildschönau Tourismus
Bezoek aardravijn de Kundler Klamm, foto: Wildschönau Tourismus

Heel bijzonder is een wandeling langs het verborgen natuurveen of een tocht tijdens zonsopgang. Deelname is gratis met de Wildschönau Card, de gastenpas die je krijgt bij een geboekte accommodatie. Ook gebruik van verschillende gondels, zoals die naar Markbachjoch, waarbij je boven een prachtig uitzicht hebt op de Wilder Kaiser, of de nieuwe achtpersoonsgondel naar de Schatzberg, is hierbij inbegrepen. Bovendien is toegang tot het zwembad op vertoon van de Wildschönau Card gratis.

Via de website van het Oostenrijks Toeristenburo vind je meer tips en uitgebreide informatie over wandelen in Oostenrijk en de Wildschönau.