Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Vijf verrassende wandelingen aan het Comomeer

Het blauwheldere Comomeer vlakbij Milaan heeft een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers en wandelliefhebbers. Wandel door idyllische Italiaanse dorpjes tussen de bergen en aan de waterkant met deze tips van een local.

bergen aan het Comomeer.
Het Comomeer. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)

Het relatief smalle Comomeer onderscheidt zich van andere meren in Noord-Italië door zijn lengte en diepte, de steile bergwanden die het omsluiten en de kleine, karakteristieke dorpjes. Al in de 17e eeuw verbleven de Europese intellectuelen die de zogenaamde ‘Grand Tour’ maakten graag ook een paar dagen aan het Comomeer. Hier is het goed toeven in het mediterrane klimaat en kun je genieten van de prachtige en veelzijdige omgeving. Nog steeds wordt het Comomeer goed bezocht, al blijft massatoerisme uit door de beperkte ruimte die er tussen het meer en de steile berghellingen is.

Wandeltips van Inge

Inge de Boer verruilde in 2012 Nederland voor Milaan. Al vrij snel ontdekten zij en haar man dat niet alleen de stad maar ook haar omgeving veel te bieden heeft. Op vrije dagen gaan ze, inmiddels met hun twee kinderen van 3 en 5, graag naar het Comomeer. Om af te koelen, of om actief de omgeving te ontdekken. Je leest meer over haar avonturen als lokale gids op Milaan met Local en vorig jaar bracht ze een reisgids uit: Comomeer - verrassend veelzijdig.

Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige passeggiata met uitzicht op weelderige tuinen en de waterkant of zin hebt om flink wat hoogtemeters te maken en te lunchen bij een echte rifugio, het kan allemaal rondom het Comomeer. Inge deelt op Wandel.nl haar vijf verrassende wandeltips.

Inge, haar man en twee kinderen.
Inge en haar gezin.
gekleurde huisje in Varenna aan het Comomeer.
Varenna, één van de dorpjes langs het Sentiero del Viandante. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)

Sentiero del Viandante, een oude handelsroute aan de oostzijde van het Comomeer


De Sentiero del Viandante is één van de bekendste langeafstandsroutes langs het Comomeer en gaat van Lecco naar Colico. Wij hebben de route al verschillende keren in diverse etappes gelopen. De totale route is circa 50 kilometer. Over het algemeen zijn de paden breed en de hoogteverschillen beperkt en kun je de route vrij makkelijk onderbreken om weer met de trein terug te keren naar het startpunt. Neem in de zomermaanden je zwemkleding mee, zodat je de dag kunt eindigen met een verfrissende duik in het meer.

Bekijk de route

Abbadia Lariana naar Rifugio Rosalba


Als je geen ervaren bergwandelaar bent, kun je deze route beter links laten liggen. Maar heb je veel bergwandelingen in de benen en reis je niet met kleine kinderen, dan is de tocht naar de Rifugio Rosalba een mooie uitdaging. Wij hebben deze wandeling vanaf Abbadia Lariana gedaan, maar je kunt ook starten in het naastgelegen Mandello del Lario. In beide gevallen zal je zo’n 1300 meter de hoogte in moeten. Of je rijdt eerst naar de Piani Resinelli en start daar, dan ben je qua hoogtemeters al halverwege.

Bekijk de route
een berg en uitzicht op meer bergtoppen en het Comomeer.
Rifugio Rosalba. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)
huisje op een berg.
Rifugio Rosalba. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)

Vanaf Abbadia of Mandello ga je naar het gehucht Lombrino en Zucco della Rocca over een schaduwrijk pad naar Collonghelli. Eenmaal daar aangekomen begint de klim die naar het einde toe steeds steiler wordt. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht, eet wat bij de rifugio en daal je vervolgens over dezelfde route weer af. Vergeet niet extra kleren mee te nemen, want niets is zo veranderlijk als het weer…

De Greenway del Lago di Como met prachtige uitzichten


Aan de westzijde van het Comomeer, tussen Colonno en Griante, loopt een eenvoudige wandelroute van circa 10 km die bekend staat als de Greenway del Lago di Como. Officieel start de Greenway in Colonno. Al snel kom je uit op de Strada Regina, ook weer een oude handelsroute, waar je nauwelijks verkeer zult tegenkomen. Onderweg loop je door velden met olijfbomen, langs enorme tuinen van de villa’s en ontelbaar veel kerkjes die vaak prachtig gedecoreerd zijn. Vergeet niet om ook over het meer uit te kijken en een glimp op te vangen van het Isola Comacina, het enige eiland dat dit meer rijk is.

Bekijk de route
kaart van de Greenway op een gebouw.
De westzijde van het Comomeer, onderweg naar de 'Como Greenway'. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)
eiland en bergtoppen aan het Comomeer.
Uitzicht op het Isola Comacina vanaf de Greenway del Lago di Como. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)
wegwijzer van de Sentiero degli Spiriti del Bosco.
(Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)

Sentiero degli Spiriti del Bosco, wandelen met kinderen  


Nu we kinderen hebben, maken we wandelingen die ook voor hen geschikt zijn. Het Sentiero degli Spiriti del Bosco is een van hun favorieten. Start deze route in Canzo, waar een steile weg omhoog gaat, richting het gehucht Gajum. Hier zijn een aantal parkeerplekken. In Gajum zie je direct al de eerste ‘Spiriti del Bosco’, fantasiefiguren en dieren die in boomstammen zijn uitgehouwen.

Na een korte maar flinke klim, kom je uit bij de eerste ‘Alpe’, een weide met boerderij annex eettentje. Op zomerse dagen zul je hier veel barbecueënde Italianen tegenkomen. Hier begint de route die superleuk is om met kinderen te doen. In het bos kom je allemaal figuren tegen, van kabouters tot een dronken ezel, uitdagende bruggetjes en een labyrint. Lekker genieten dus. Zeker als je voor de terugtocht aan te vangen bij de Rifugio Terz’ Alpe een lekkere picknick of lunch eet.

Nesso gezien van een andere kant


De Via Regia is de derde belangrijke (handels)route langs het Comomeer. Mijn favoriete wandeling op dit pad start bij Pognana Lariano, ten noordoosten van Como. Vanaf hier volg je de Via Careno die je grotendeels over een pad naar Careno brengt. Daar start een kleine klim, over de Via dei Monti richting de Monti di Careno. Maar nog voor de berg sla je linksaf om naar Fau en vervolgens Nesso te lopen.

huizen en mensen aan het water van het Comomeer in Nesso.
Nesso. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)
huisjes aan een waterval in Nesso.
Nesso. (Foto: © Roy Bisschops, ZEROPXL)

Het meest spectaculaire moment van deze wandeling komt na ongeveer 6 km, wanneer je voor het eerst zicht hebt op Nesso. Dit dorpje is vooral bekend vanwege de fotogenieke Ponte Civera, een Romeinse brug waarachter een waterval het meer instroomt. Maar wat mij betreft is het zicht op het tegen de berg geplakte dorpje, waar diezelfde indrukwekkende waterval doorheen dendert, zeker ook het bekijken waard.

Reisgids 'Comomeer - verrassend veelzijdig'

Heeft Inge je met haar wandeltips geïnspireerd om naar het Comomeer te gaan? Bekijk dan de reisgids Comomeer - verrassend veelzijdig (prijs: €24,50, verschenen bij Edicola Publishers). Hierin vind je nog veel meer wandelinspiratie voor jouw uitstapje naar het Comomeer.

De winactie die hier stond, is inmiddels afgesloten. We hebben contact opgenomen met de 3 prijswinnaars.

reisgids 'Comomeer - verrassend veelzijdig' door Inge de Boer.
Reisgids 'Comomeer - verrassend veelzijdig' door Inge de Boer.