Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen in en om Bologna

Bologna is een fijne stad om doorheen te wandelen, te genieten van historische panden en pleinen én is de perfecte uitvalsbasis voor langere wandelingen in de omgeving. Journaliste en wandelliefhebber Simone Vos schreef een reisgids over de Italiaanse stad en geeft je drie toffe wandeltips!

foto van Bologna vanuit de lucht.

Twee scheve torens die overal hoog bovenuit piepen, op bijna elke hoek van de straat terrasjes en indrukwekkende pleinen om te bewonderen. Bologna bestaat uit verschillende wijken met ieder zijn eigen karakter en unieke bezienswaardigheden. Wanneer je de hoofdstad van de Italiaanse streek Emilia-Romagna bezoekt, neem dan zeker ook de tijd om de diverse wijken goed in je op te nemen. Niet alleen om de beste restaurants, gelaterie, bars en musea te ontdekken, maar juist ook om fijn te wandelen.

standbeeld Neptunus op Piazza del Nettuno in Bologna.
Op Piazza del Nettuno vind je dit standbeeld van Neptunus. Het plein grenst aan het Quadrilatero.

Quadrilatero en wandelen langs street art

In de wijk ‘Quadrilatero’ kom je meteen in het hart van Bologna terecht. Het is een wirwar van steegjes en straatjes die je het sfeervolle centrum goed laten zien. Struin rond door deze wijk, bewonder de indrukwekkende Basilica di San Petronio op het Piazza Maggiore en wandel dan door naar de Via Pratello. De meest indrukwekkende street art van Bologna vind je namelijk in deze straat. Hier kijk je je ogen uit; van flamingo’s en beren tot ware schilderijen op de rolluiken van de restaurantjes en cafés. De Via del Pratello is ’s avonds een hele levendige straat waar je heel goed iets kunt eten en drinken. Ga overdag zeker even langs voor de street art-werken, want juist als de rolluiken dicht zijn, zie je de mooiste kunstwerken, van indrukwekkende portretten tot gedichten en fantasiewezens.

street art in Bologna.
Street art in Bologna.

Santuario di San Luca

Ook de moeite waard: een wandeling vanuit het centrum naar het Santuario di San Luca. Deze indrukwekkende kerk ligt op de Colle della Guardia, zo’n vier kilometer buiten het centrum. San Luca is een van de kenmerkende symbolen van Bologna. De wandeling begint  op het Piazza Maggiore. Vanaf dit plein wandel je door de Via dell’Archiginnasio naar de Via Farini, de Via de’ Carbonesi. En de Via Saragozza helemaal uit tot aan de Porta Saragozza. Onderweg kom je een aantal restaurantjes en bars tegen waar je nog even kunt pauzeren. Vanaf de Porta Saragozza begint de 3796 meter lange galerij met bogen, zodat je geheel overdekt je tocht kunt vervolgen. Sinds 2021 zijn de boogpartijen onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de langste galerij met bogen ter wereld. Na een flinke klim kom je bij het Santuario di San Luca uit. Hier geniet je van het uitzicht en een prachtige kerk.

de kerk Santuario di San Luca in Bologna.
Santuario di San Luca in Bologna.
Afbeelding Monte Adone
Monte Adone op de Godenweg.

Via degli Dei

Tot slot is de langeafstandswandeling ‘Via degli Dei’, die van Bologna naar Florence loopt, een aanrader. Deze Weg van de Goden, voert van het Piazza Maggiore in Bologna naar het Piazza della Signoria in Florence. De route is ruim honderdtwintig kilometer lang en gaat dwars door de Apennijnen, van Emilia-Romagna naar Toscane.

Deze wandeltocht loop je in vijf tot zeven dagen, afhankelijk van hoeveel kilometer je per dag wilt wandelen. In zes dagen loop je gemiddeld twintig kilometer per dag, variërend van regelmatig klimmen en dalen, tot aan redelijke vlakke stukken. De wandeling gaat door het Toscaanse landschap, loopt deels over de Via Flaminia Militare, een Romeinse weg die in 187 voor Christus werd aangelegd door Caio Flaminio, en komt door kleine dorpjes. De hele route en tips voor onderweg vind je in de reisgids.

Over de reisgids

In de PassePartout reisgids Bologna neemt journaliste Simone Vos je mee naar 'haar' Bologna. Ze woonde een half jaar in Italië om de cultuur te leren kennen. Omdat ze een groot liefhebber is van wandelen, staan er extra veel wandeltips in haar reisgids. Simone: "Daarnaast leer je meer over de geschiedenis van de stad, over de meest bekende gerechten in Bologna, tagliatelle al ragù en tortellini in brodo, en over de meest uiteenlopende wijken met hun charmante straten. Ik weet bijna zeker dat je vaker terugkomt naar Bologna, want dat effect heeft deze stad nu eenmaal op mensen. Buon divertimento!"

De reisgids is verkrijgbaar bij de lokale of online boekhandel. Je kunt 'm ook hier bestellen bij uitgeverij Edicola Publishing (prijs: €24,50).

De winactie die hier stond is inmiddels gesloten. Wandel.nl heeft contact opgenomen met de 3 prijswinnaars.

Reisgids van Bologna.
Reisgids van Bologna, geschreven door Simone Vos, verschenen bij Edicola Publishing.