Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelwoorden, deel 2: wandelhartexplosie

Wandelaar en liefhebber van woorden, Sanne Bloem, verzamelt en bedenkt wandelwoorden, oftewel: begrippen die wij wandelaars allemaal herkennen. Haar nieuwste vondst is ‘wandelhartexplosie’ en misschien nog wel een tweede woord in het verlengde ervan.

Sanne Bloem
Wandelwoorden Deel 2 Wandelhartexplosie: wandelen berg
(Foto: © Shutterstock)

Natuur is het mooiste wat er is. Ik ken geen wandelaar die daar anders over denkt. Ik probeer het me voor te stellen: een mens in wandelschoenen, met een zakje boterhammen in de rugzak, die een hekel heeft aan de natuur. Dat bestaat simpelweg niet.

Nogal een claim

Soms is de natuur zó mooi dat je hart bijna uit elkaar spat door prachtigheid; ik weet niet hoe dat beter te omschrijven. Dit is een wandelhartexplosie. Beroemde, voorbije denkers noemen deze ervaring ‘het sublieme’ en zeggen dat de natuur ‘in staat is de sterkste emotie op te wekken die de geest kan ondergaan’. Dat is nogal een claim! Het is ‘dé manier is om in het ‘nu’ te leven’, zegt een ander. 

Hoogtepunt

De eerste keer dat ik het ervaarde, was ik solo aan het wandelen in Nepal. Ik was over het hoogtepunt geklommen door de sneeuw. Alle andere wandelaars waren afgehaakt, want na de top wordt alles minder mooi en loopt dus bijna niemand verder. Maar ik was lekker op dreef dus ik draafde door. Dalend over een weidse, groene stenenweide stapte ik een hoekje om, waar ik een Lion King-steen opliep, met zicht op een gigantisch dal, door de rivier uitgesleten, doorspekt met kleine fonkelingen van zojuist gesmolten water. Boven dit schouwspel dat me de adem benam, vloog een enorme roofvogel. Het was zo mooi. Zo groot. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Ik ben gaan zitten. Kijken. Niks. Ik keek net terug of ik een foto had gemaakt. Niet. Het was niet in een foto te vatten. 

Wandelwoorden Deel 2 Wandelhartexplosie: bergen nepal
De prachtige bergtoppen van Nepal. (Foto: © Sanne Bloem)
Wandelwoorden Deel 2 Wandelhartexplosie: Zonsopkomst Oisterwijk
Ook in Nederland kun je een wandelhartexplosie krijgen. (Foto: © Shutterstock)

Moment bewaren

Maar een wandelhartexplosie, daarvoor hoef je niet ver te reizen. Het kan ook gewoon in Nederland bestaan. Als ik, stadsbewoner, na wekenlang gewend te zijn geraakt aan de stenigheid van de stad, me weer eens tot het buitengebied wend. En ik daar betoverd raak door de eindeloze vergezichten over met slootjes doorregen weides. Of als ik een duinpan oversteek, en dan daar eindelijk die grijs schuimende golven, met daarboven die grijs kolkende wolken zie. Soms wil je het vastleggen. Zodat je het moment kunt delen of bewaren. Dan probeer je een foto te maken, die nooit kan laten zien wat jij daar voelde. 

In het verlengde

In het verlengde van de wandelhartexplosie ligt het natuurgasme. Om een beeld te kunnen vormen, visualiseer het volgende: je bent vroeg opgestaan omdat je vandaag heel wat kilometers wilt maken. Het is nog donker als je je stevige wandelschoenen op het pad zet. En je begint te lopen. Het voelt alsof het bos nog aan het slapen is. Er hangen flarden mist tussen de bomen. Het is echt nog fris. Fijn dat je een vest aan hebt. De ochtend begint te gloren en je ziet steeds meer kleur. Dan stap je uit de bomen, een open vlakte op. Ineens heb je zicht op de gigantische bergen, waar jouw route je heen leidt. Op maar honderd meter afstand staan twee reeën te grazen. En precies als je weer opkijkt, blinkt de zon over de bergkam om alles frisgoud te kleuren. Je voelt meteen de warmte van de stralen.

Het is zó prachtig dat je hart explodeert Je keel maakt, zonder dat je er iets over te zeggen hebt, geluidjes. Dat is een natuurgasme. Ik wens u allebei deze wandelervaringen in de nabije toekomst toe. 


WANDELHARTEXPLOSIE

| Dat de natuur zo mooi is dat je hart begint te jubelen. En dat je bijna niet meer weet wat je aan moet met deze ervaring van schoonheid.  

NATUURGASME

| Als de natuur zo overweldigend mooi is, dat je niet meer weet wat je met al die gevoelens aan moet én dat je begint te kreunen en gillen. Klik hier voor een video met voorbeelden.

Oproep: weet jij ook een leuk wandelwoord?

Krijg je inspiratie van Sanne’s blog en weet je zelf nog een leuk wandelwoord? Stuur jouw creatieve uitspatting in via redactie@wandel.nl o.v.v. Wandelwoorden. Wij delen nieuwe wandelwoorden (met een korte uitleg van ca. 30 woorden) graag in deze rubriek.