Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... de topper van Dopper

Als duurzame ondernemer is Merijn Everaarts een echte topper. Of moeten we een echte dopper zeggen? Want van zijn vinding die ordinair kraanwater weer hip maakt, is een begrip in binnen- en buitenland. Voorlopig hoogtepunt: Dopper in het Parijse Le petit palais. Een mooi moment om achterover te leunen? Welnee, juist om te versnellen… én om een rustig rondje rond het Dopper-hoofdkwartier te plandelen.

Anton Damen
Plandelman ontmoet de topper van Dopper
Plandelman Anton Damen (rechts) ontmoet Dopper-uitvinder Merijn Everaarts (links).

Eerst even dit... Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen!

Plandelman ontmoet de topper van Dopper; doppen rapen met een afvalgrijper
Merijn Everaarts tijdens het plandelen in Haarlem.

Veertien jaar

Een uurtje in de Haarlemse Stationsbuurt is goed voor een aantal mooie (of nou ja, niet zo mooie) zwerfafvalvondsten: van een rol behang en een kinderzitje en een oplaaddoosje voor AirPods. Maar stiekem zijn de meest passende voorwerpen vandaag een leeg flesje Chaudfontaine en een halfvolle Spa Blauw, plus een paar doppen. Want dáár begon Merijn Everaarts duurzame ontdekkingstocht veertien jaar geleden mee. Praktisch om de hoek, op een mooie herfstdag, aan de kust bij Bloemendaal. Daar zag Merijn dat een dagje strand naast vermaak ook een gigantische berg plastic opleverde, met overal plastic waterflesjes en doppen.

Geboorte van de Dopper

Eenmaal thuis, op de bank, viel hij midden in een documentaire over plastic soep en viel bij het kwartje: we moeten van die PET-fles af. Maar hoe? “Met een flashmob”, lacht Merijn, “wat dat was anno 2009 helemaal in.” Nou ja, die spontane dansactie kwam er, maar in het kielzog ook nog iets anders. “Een eigen fles, als gebruikersvriendelijker, hygiënischer en sexier alternatief voor de bidon.” De naam was er als eerste “want het draait allemaal om de dop”. Dopper was geboren.

Plandelman ontmoet de topper van Dopper
Plandelen in Haarlem betekent: veel plastic rapen.
Plandelman ontmoet de topper van Dopper; Merijn Everaarts.
Een Dopper is het antwoord op de vele plastic wegwerpflesjes (hier tijdens het plandelen in beeld).

Dutch Design

Veertien jaar verder is Dopper een onvervalst groen succesverhaal van eigen bodem. Nou ja, relativeert Merijn: “Ik zeg altijd dat we wereldberoemd in heel Nederland zijn.” Van de 15 miljoen Doppers schat hij dat er tien miljoen in ons land werden verkocht. Het gros van de eigenaren heeft geen weet dat ze een sterk staaltje Dutch Design in huis haalden. De oerversie komt nog steeds in Emmen van de lopende band rollen.

Knop om

Terwijl we het park weer uit zijn en richting kantoor lopen een gewetensvraag voor Merijn. Komen die schamele twee flesjes mineraalwater die we in een uur plandelen van straat plukten nu op conto van de Dopper of van het statiegeld? Waarschijnlijk beide. “Maar de Dopper is niet alleen bedacht om plastic vervuiling tegen te gaan, maar ook het onnodige gebruik van plastic. Het is van de zotte dat we mineraalwater verpakken en van heinde en ver vervoeren, terwijl er gewoon perfecte kwaliteit water uit de kraan komt? Waarom zou je dat in hemelsnaam helemaal uit Noorwegen halen? Moet je eens uitrekenen wat het wel niet scheelt aan CO2-uitstoot!” Dopper is wellicht wel door onze zuinige aard een echt Hollands fenomeen, maar ook internationaal gaat de knop om. “Frankrijk was altijd een echt mineraalwaterland, nu drinkt tachtig procent van de Fransen uit de kraan.” Magnifique!  

Plandelman ontmoet de topper van Dopper; plandelen in het park.
Plandelman ontmoet de topper van Dopper; plastic afval plandelen.
Plastic afval plandelen samen met de Plandelman.

Water tappen

Merijn houdt niet van smoesjes. Daarom probeert hij alle mogelijke drempels waardoor mensen tóch dat flesje mineraalwater kopen te slechten. “Vind je kraanwater niet lekker? Dan gooi je er toch een stukje gember of citroen bij? En krijg je onderweg dorst? We plaatsen overal in het land speciale watertappunten. En we werken samen met Google Maps. Zo zie je direct waar je in de directe omgeving gratis water kan tanken. Dat voorkomt dat je toch zwicht voor de verleiding een flesje mineraalwater te kopen. Ook handig voor wie de 4Daagse Nijmegen of het Pieterpad loopt. Of als je volgend jaar in Parijs de Olympische Spelen bezoekt, want samen met het lokale waterbedrijf installeren we daarvoor onze Water Taps in tal van Parijse musea.” 

Nog een missie

Om onze eigen fles bij te vullen, hoeven we niet helemaal naar Parijs, want op de kantoortuin van Dopper is er uiteraard ook eentje in bedrijf. En daarna blazen we even uit in misschien wel de meest bijzondere ‘bedrijfskantine’ van Nederland. Want dat is Mama Gaia, een ander project uit Merijns koker. “Ik vond het gek dat Haarlem geen goede vegan-restaurants had. Dus ben ik zelf maar begonnen. Wederom niet met het doel om veel geld binnen te harken, maar om mensen te inspireren door ze te laten zien hoe makkelijk, leuk en lekker een vegan lifestyle is.” En hoe staat het met die missie? “Hartstikke goed. We vierden pas ons driejarig bestaan en zijn uitgeroepen tot beste vegan-restaurant van Nederland.” Daar kunnen we alleen maar op proosten – met kraanwater uiteraard.

Plandelman ontmoet de topper van Dopper; Dopper en Vegan Award voor Mama Gaia.