Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... een verstokte uitvinder

Wil je in Amsterdam bekijks trekken, dan moet je van goeden huize komen. Of met een wandelstok door het Westerpark struinen, zoals Thijs Verheugen. Helemaal als deze stok stiekem een dubbelfunctie blijkt te hebben en Thijs met een ferme armbeweging rondslingerende blikjes en plastic aan de haak slaat.

Anton Damen
Plandelman ontmoet een verstokte uitvinder: afvalprikker, afvalgrijper
Thijs Verheugen (links) en Plandelman Anton Damen. (Foto's: © Anton Damen)

Eerst even dit... Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen!

Prikken of plandelen

Het mooiste werkwoord in Plandelmans woordenboek is natuurlijk plandelen. Dat laat niet verlet dat hele volksstammen nog steeds een ander p-woord gebruiken als synoniem voor zwerfafval rapen: prikken. Plandelman vond dat altijd wat zuur en chagrijnig klinken, maar dat was voordat-ie op pad ging met de CleanWalk Wandelstok en een van zijn uitvinders, Thijs Verheugen. Want Thijs maakt met zijn creatie van duurzaam kastanjehout die oubollig klinkende activiteit weer hip en sexy. Met een prachtige ‘TSJAK!’ plant hij pontificaal de punt in snoepwikkels, flesjes en ander zwerfafval.

Plandelman ontmoet een verstokte uitvinder: plastic afval prikken
Plastic afval prikken met de CleanWalk-wandelstok.
Plandelman ontmoet een verstokte uitvinder: plastic afval prikken met een wandelstok

Wapen in de strijd

Dat laatste is geen toeval, want de CleanWalk Wandelstok (een co-productie van Thijs en de andere uitvinder, Jos Kluwen) is gemodelleerd naar de aloude pelgrimsstaf. “Die was behalve voor steun ook bedoeld ter verdediging.” Deze moderne variant is ook een wapen, maar dan in de strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling. “Maar het is in de eerste plaats vooral als supermooie stok die jouw wandelmaatje wordt, waar je fijn op pad kan. Gemaakt om lekker diep de natuur in te trekken, op plekken waar nooit een reinigingsdienst zal komen.” En daar kan die prikpunt goede diensten bewijzen. 

Fijn wandelen

Dat je op de Nederlandse wandelpaden en buiten de bebouwde kom doorgaans geen afvalbergen tegenkomt, is dan ook geen probleem. Hartstikke fijn juist, legt Thijs uit: “Het liefst hebben we dat je heel fijn hebt gewandeld en niks bent tegengekomen.” Maar áls je dan toch dat ene plastic flesje ziet liggen, heb je het perfecte instrument bij de hand. Of beter gezegd: in de hand. Kwestie van het rubberen beschermingsdopje er af halen en plandelen maar. Pardon: prikken maar. 

Grote gevolgen

Het principe achter deze wandelstok is dat kleine daden grote gevolgen kunnen hebben. "In Nederland worden per jaar 400 miljoen wandelingen gemaakt. Als elke wandelaar één ding uit de natuur verwijderd, kun je je dan voorstellen wat voor impact dat betekent?”, rekent Thijs voor. De stok is dus niet alleen een stok, maar ook een stok achter de deur. “Het biedt de mogelijkheid op interactie, eentje waar iedereen aan mee kan doen. Als mensheid staan we voor grote uitdagingen, maar ik weet wat de oplossing is: gewoon beginnen.”

Plandelman ontmoet een verstokte uitvinder
Thijs Verheugen.
Plandelman ontmoet een verstokte uitvinder, afvalprikker, wandelstok
CleanWalk-wandelstok.

Leenservice

Dat we in het Westerpark plandelen en prikken komt doordat de CleanWalk-werkplaats zich op een steenworp afstand bevindt. Maar eigenlijk waren we meer in ons element geweest in het Amsterdamse Bos. Of in Canada. “We hebben op een aantal plaatsen een leenservice opgezet, waar mensen gratis een wandelstok van ons mee kunnen nemen op hun tocht. In het Amsterdamse Bos, bij Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug, in het Belgisch Center Parc De Vossemeren en sinds dit jaar ook eentje in The Fundy Biosphere Region, een Unesco-natuurreservaat in Canada.”

Nieuwe sport

Thijs maakt ondertussen korte metten met een aan flarden gescheurde tennisbal. Zelfs die dikke bal blijkt geen partij voor de punt. Hebben Thijs en Jos soms een nieuwe sport uitgevonden? Jazeker: “Dit is het nieuwe, duurzame midgetgolf.”

De droom is dat dit spelletje straks wereldwijd wordt gespeeld. Het creatieve duo droomt van de revival van de wandelstok, ontwikkelt een upgrade speciaal voor PeukMeuk en hoopt binnenkort vaste voet aan grond in Duitsland en Zwitserland te krijgen. Maar eerst het komende seizoen nog even de thuismarkt bedienen, want de CleanWalk-wandelstok blijkt behalve geliefd bij langeafstandwandelaars óók populair bij de samenstellers van kerstpakketten.

Bekijk de CleanWalk-wandelstok