Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op safari in Nederland: Niebroekerpad KIDS

Een hidden gem, zo kun je Nijbroek en omgeving zeker noemen. Met de Veluwe om de hoek, laten veel mensen deze omgeving links liggen en dat is eeuwig zonde. Het Klompenpad Niebroekerpad KIDS bleek een zeer aangename verrassing voor wandelboswachter Ellen Luijks. En haar dochter Agnes (12) vond het ook 'geweldig'!

Ellen Luijks
Agnes wandelt op een boomstronk op het Niebroekerpad KIDS
(Foto's: © Bob Luijks)

Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig met haar dochter Agnes op avontuur in de Nederlandse natuur en daar schreven ze samen een mooi boek over: ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’. Op Wandel.nl neemt ze je mee op safari in Nederland. In deze blogserie ontdek je de unieke en avontuurlijke natuur in eigen land, waarbij ook (klein)kinderen zich geen moment zullen vervelen!

Volg de haas

De wandeling start in het hart van Nijbroek, al klinkt dat grootser dan het is. Je wordt meteen omgeven door groen. Zelfs het stukje nieuwbouwwijk vormt een prachtig wandeldecor met zijn bloemrijke graslanden, die je via maaipaden doorkruist. Een knotwilgenrij begeleidt ons het dorp uit. Voor ons ligt een aangenaam gevarieerd landschap dat veel liefde van de terreineigenaars uitstraalt. Knotbomen hier, akkerrand daar, toegankelijk gemaakt via kruipdoor-sluipdoorpaadjes. In het gras van een weiland beweegt iets bruins. Een vogel? Wanneer we het wat beter proberen te bekijken, duikt het dier steeds wat dieper het gras in. Het heeft ons gezien, maar heeft geen zin om er vandoor te gaan: een haas. Dat is een leuk begin!

haas verscholen in het gras.
Ellen en Agnes bekijken een blok hout.

Ontdekken en doen

Langs het pad vind je meteen diverse opdrachten. Op de website van de klompenpaden kun je een ‘doeboekje’ downloaden, waarmee er voor kinderen een hoop extra te ontdekken valt. Vol enthousiasme stort onze dochter zich op de diersporen, maar bij de volgende opdracht slaat de twijfel toe. Je moet je hand namelijk in een kast steken om te ontdekken wat daarin zit. “Ieuwww!” Geschrokken trekt ze haar hand terug, maar al snel beseft ze wat het is en steekt ze haar hand opnieuw in de kast. Niet veel verder zijn de kleinere beestjes uit de natuur aan de beurt. Onder een stuk hout ontdekt ze onder meer oorwormen en pissebedden. Voorzichtig legt ze het hout weer terug, zodat de beestjes ongestoord verder kunnen gaan.

Agnes loopt over een avontuurlijk bruggetje over het grasland.

Heldhaftig of niet?

De opdrachtjes maken plaats voor avontuurlijke speelaanleidingen. Een evenwichtparcours vormt nog maar het begin; een spannende boomstambrug over de Nijbroekse Wetering zorgt voor een grote glimlach op het gezicht van onze dochter. “Kom op mama, je kunt het.” Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt dat ik hier overheen ga. Voor alle eveneens niet zo heldhaftige ouders ligt er verderop gelukkig een degelijke brug. Aan de overkant wachten schapen ons op, terwijl de kikkers in een grote poel ons verwelkomen met een luid gekwaak. Terwijl ik neerplof op een bankje, duikt mijn dochter meteen op de waterpomp. Wie houdt er nu niet van lekker kliederen met water?

Agnes probeert een waterpomp uit, Ellen zit op een bankje.
Agnes ziet een glimmend kevertje op een plant.

Ontmoetingen met dieren

In de verte staat een hoge paal met daarop een nest van een ooievaar. Helaas zien we die op dat moment niet, maar een houten paneel maakt duidelijk hoe enorm groot die vogels zijn. Wel zien we de opvallend blauwe elzenhaantjes, prachtige glimmende kevertjes die dus vooral op elzen leven. Nog meer dieren, ditmaal geitjes, en dat op het erf van een rustpunt. Wat een fijn plekje! Omdat het heerlijk weer is, kopen we er een ijsje. Hier zou je best een tijdje kunnen blijven hangen, maar we moeten verder. Wederom is daar diezelfde boomstambrug, maar nu verspert een eend de doorgang. Met enig tegenstribbelen verkiest die dan toch het water, zodat onze dochter al dansend (gelukkig droog) de overkant haalt.

Terug bij de Kerk van Nijbroek

Nijbroek komt weer in zicht. “Hé, de holle boom die we nog zochten. Bingo!” Daarmee is ook de laatste opdracht van het doeboekje compleet. Via het alom aanwezige groen staan we ineens weer bij de Kerk van Nijbroek, waarvan het oudste gedeelte al uit de veertiende eeuw stamt. Voor de kerk staat een opvallende waterpomp, een verwijzing naar het ontstaan van het dorp vanuit een moeras. Door het zomerweer was de route vandaag goed te doen, maar het schijnt soms wel eens modderiger te zijn. Toch nog iets van dat moeras…

koeien in de wei,
Agnes staat in een holle boom.

Praktische informatie

  • Volg de route via de markering van de oranje klompjes 'KIDS'.
  • De gelopen route is 3,1 kilometer.
  • Het Niebroekerpad KIDS staat in de wandelgids '50 nieuwste Klompenpaden' die is verschenen bij uitgeverij Blauwdruk.
  • Parkeren kan op Dorpsplein Nijbroek, bij de kerk.
  • Rustpunt op de route: La Confiance, Geersepad 5, Nijbroek.
  • Niet geschikt voor kinderwagens
  • Op klompenpaden zijn honden niet toegestaan.
  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Meer informatie over het pad
wilde blauw-paarse bloemen met Agnes op de achtergrond.