Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Mirelle en Mariska lopen de GR5 naar Nice. Deel 4: De slotetappe

Mirelle Geervliet en Mariska Vos maakten van een spontaan idee werkelijkheid en wandelden de afgelopen maanden het Lange-Afstand-Wandelpad de GR5 van Hoek van Holland naar Nice, een route van zo’n 2000 kilometer. Op Wandel.nl lees je over hun ervaringen en geven de twee vriendinnen tips voor wandelaars die in hun voetsporen willen treden. In dit laatste deel vertellen ze over de slotetappe en vroegen we de dames om terug te blikken op de geleerde lessen.

Mirelle Mariska GR5 deel 4

Tekst en foto's: Mirelle Geervliet en Mariska Vos

Het eind is in zicht! We hebben al zoveel meegemaakt en we zijn al zo ver gekomen dat we langzaam beginnen te geloven dat we de eindstreep ook daadwerkelijk gaan halen. De laatste loodjes wegen niet het zwaarst, maar moeten zeker niet onderschat worden. De laatste etappes richting ons einddoel Nice lopen we door de bergen. Op dit stuk door de Alpen hebben we nog een aantal flinke klimmen voor de boeg. Wat het extra zwaar maakt is de verzengende hitte in het zonnige zuiden. Dus: vroeg opstaan en veel water mee.

Vriendelijke hulp

De laatste etappes hebben we al redelijk gepland. Onze partners staan ons straks op te wachten in Nice, daarom willen we graag goed inschatten wanneer we aankomen. En hoe geweldig deze tocht ook was, daar kijken we beiden enorm naar uit.

Tijdens onze laatste etappes komen we door hele mooie oude dorpjes die heel mediterraan aanvoelen en waar iedereen supervriendelijk een behulpzaam is. Als we tijdens een dorpsfeest een beetje verdwaald om ons heen kijken, krijgen we al snel hulp van een mevrouw. Ze biedt ons een douche aan en we krijgen eten mee. Dit hadden we al een tijdje niet meer meegemaakt in de toeristische Alpen.

Mirelle Mariska GR5 deel 4

Wildkamperen

De laatste nacht zijn we van plan om in de buurt van Aspremont te slapen, zodat we onze laatste dag nog maar een korte etappe voor de boeg hebben. Helaas komen we er achter dat het hotel daar al sinds een paar maanden gesloten is. Dat wordt wildkamperen! We bekijken de kaart en denken dat dat wel moet lukken.

Mirelle Mariska GR5 deel 4

In de tuin

Aangekomen in Aspremont lijkt dit echter moeilijker te worden dan gedacht. De stukken waarvan we op de kaart dachten dat het bos was, zijn door de hoogteverschillen en het ruige terrein toch niet echt geschikt om te kamperen.

We vragen rond of mensen een goed plekje weten. De eerste mensen die we aanspreken blijken heel aardig. Ze komen uit Zwitserland en zijn hier ook op vakantie. Ze hadden al aardig wat wandelaars met een rugzak zien lopen en waren wel benieuwd wat voor route die GR5 eigenlijk is. Zo raken we aan de praat. Als ze horen dat we alleen maar op zoek zijn naar een stukje gras, bieden ze aan dat we in de tuin van hun vakantiehuis onze tent op mogen zetten. Zelf gingen ze nog even de stad in, dus we hadden de tuin ’s middags voor onszelf. En zo zaten we op onze laatste avond met een koud biertje aan het zwembad, met uitzicht op de kust en Nice. Dé perfecte laatste avond van ons avontuur!

Hoe gaat het nu met Mirelle en Mariska?

Na bijna vier maanden wandelen en de inspirerende blogs daarover, hebben we Mirelle en Mariska nog een aantal prangende vragen gesteld. Wat is hen bijvoorbeeld het meest bijgebleven na deze tocht? Zouden ze het nog een keer doen en wat zouden ze dan anders doen? Leer vooral van deze dames, mocht je zelf ook een keer een meerdaagse trektocht (een thru-hike) willen maken!

Hoe is het om terug te zijn?

"Het is heel fijn om weer thuis te zijn met alle vrienden en familie weer om ons heen. Tegelijkertijd moesten we heel erg wennen aan het 'normale' leven en was het fijn om nog even twee weken thuis te relaxen voor het werkende leven weer begon. We moesten vooral wennen aan alle taken die weer in je hoofd ophopen."

Wat is jullie het meest bijgebleven?

"Dat Europa zo verschrikkelijk prachtig is! Je hoeft helemaal niet ver te reizen voor hele mooie natuurgebieden en voor de mooiste avonturen. Daarnaast zijn we erg geraakt door de droogte die we dit jaar overal hebben gezien."

Mirelle Mariska GR5 deel 4
Je hoeft helemaal niet ver te reizen voor de mooiste avonturen
Mirelle Mariska GR5 deel 4

En het volgende avontuur?

"We hebben nog geen grote volgende avonturen gepland. Wel willen we graag de Eifelsteig samen afmaken. Dit is ook een Lange-Afstand-Wandelpad, maar dan dwars door de Eifel. Hij begint net over de grens van Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis, zoals Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts."

Wat vonden jullie het zwaarst en waarom?

"In het begin waren we heel erg bezig met alle pijntjes die we voelden, omdat we absoluut niet wilden stoppen. We hebben geleerd dat je op sommige dingen geen invloed hebt en het dan los moet kunnen laten. Ook de momenten dat we er fysiek doorheen zaten of dat we niet fit waren zijn mentaal zwaar geweest. Maar we hadden gelukkig elkaar en samen hebben we deze hobbels overwonnen."

Wat zouden jullie anders doen?

"Dat is een moeilijke vraag. We zijn er allebei van overtuigd dat we het supergoed hebben gedaan. We hebben enorm genoten en je hebt dieptepunten nodig om hoogtepunten te hebben. Het belangrijkste is dat we gezond zijn aangekomen in Nice. Misschien dat we nog meer lekkere dingen hadden willen eten."

Is er iets dat jullie onderweg hebben geleerd, dat jullie meenemen in het dagelijks leven?

"Hopelijk kunnen we de rust en het relaxte gevoel lang vasthouden. Veel dingen waar we ons druk om maken in het dagelijks leven, hebben we eigenlijk helemaal geen invloed op. We gaan proberen deze zaken meer los te laten."

Drie tips voor toekomstige thru-hikers

  • Ook interesse in het maken van een meerdaagse trektocht? Praat eens met mensen die al een keer zo'n route hebben gelopen. Van elkaar kun je het meeste leren.
  • Er zijn veel groepen op social media die een pagina wijden aan een bepaalde langeafstandsroute. Zo is er ook een Facebookgroep over de GR5. Hier staan veel tips en ervaringen beschreven van GR5-wandelaars.
  • Twijfel je of een meerdaagse trektocht iets voor je is? Zorg ervoor dat je een keer één week (of langer) op wandelreis gaat. Zo hebben wij als voorbereiding de Dutch Mountain Trail en een stuk van de Eifelsteig gelopen. Tijdens zo’n proeftocht leer je of een lange-afstandswandeling iets voor je is en of je uitrusting geschikt is.