Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

4Daagsevrijwilliger Theo: "Wandelaars zijn zulke vriendelijke mensen"

Honderden vrijwilligers steken de handen uit de mouwen tijdens de 4Daagse Nijmegen, om hier samen het wandelfeest van het jaar van te maken. Geef jij ze een high-five in de 4Daagseweek? Vrijwilliger Theo Beijer vertelt ons meer over zijn werkzaamheden voor de dienst Toezicht en Handhaving. Een spannende taak van zijn team is crowd control.

Lizanne Croonen
4Daagse lopers met confetti op de Wedren tijdens de 4Daagse.
4Daagselopers op de Wedren. (Foto: © Duncan de Fey)

Naast een klein team van betaalde medewerkers zetten jaarlijks ruim 360 vrijwilligers alles op alles voor de organisatie van de 4Daagse Nijmegen. Bijna eenderde daarvan werkt als ‘bureaulist’, oftewel aan de balies waar je je kunt aan- en afmelden en waar je je beloning kunt ophalen. Maar er zijn nog zoveel meer vrijwilligers aan het werk bij verschillende diensten. Sommige enthousiastelingen doen dit al meer dan 25 jaar! Op de site van Stichting DE 4DAAGSE kun je zien hoeveel er eigenlijk bij komt kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de medische dienst, de begeleiding van de gasten, mensen die de bewegwijzering regelen, controleurs onderweg en de op- en afbouw van tribunes, startpoorten en verzorgingsposten?

Toezicht en handhaving

Wij spreken Theo Beijer (68) die zich als vrijwilliger bezighoudt met de veiligheid op de Wedren en het laatste deel van het wandelparcours. Hij is Hoofd Toezicht en Handhaving bij de 4Daagse en zijn team telt 21 vrijwillige medewerkers. Deze dienst werkt nauw samen met het Meld- en Informatiecentrum (waar alle meldingen binnenkomen), het Rode Kruis, de Veiligheidsregio en de beveiliging op de rest van de route.

Team Toezicht en Handhaving op de 4Daagse Nijmegen.
Team Toezicht en Handhaving op de 4Daagse Nijmegen.
Theo Beijer (links) en een collega van Toezicht en Handhaving tijdens de 4Daagse Nijmegen.
Theo Beijer (links) en een collega van Toezicht en Handhaving tijdens de 4Daagse Nijmegen.

De voorbereidingen zijn al maandenlang gaande en straks zal Theo een week lang 24/7 paraat staan tijdens het wandelfeest van het jaar. Wat er allemaal beveiligd moet worden? Nou, wat dacht je van de start en inloop? Maar ook de blarenposten, de medische verzorgingsposten, het Meet & Greet-gebied en de eretribune. Theo: “We hebben vooral te maken met baldadigheid, vernieling of diefstal. Op de posten staan allerlei spullen, dat kun je niet onbeheerd laten.”

Voor dit werk moet je goed met mensen kunnen omgaan

Ogen en oren

Ook denkt het team van Theo na over hoe ze VIP’s kunnen beschermen op de eretribune. “Tegen types die kwaad willen, zullen we maar zeggen. Alle risico’s worden ingecalculeerd, samen met de politie.” Dit zijn de zogeheten invloeden van buitenaf. Actiegroepen vallen hier ook onder. “Je houdt je ogen en oren goed open, en als de sfeer omslaat schakelen we de politie of andere instanties in. Wij spelen geen politieagentje, wij zijn servicegericht. Voor dit werk moet je vooral goed met mensen kunnen omgaan. Je belangrijkste wapen is je mond, zeg ik altijd.”

man tilt een dranghek tijdens de 4Daagse.
De Wedren vol met mensen, tijdens de 4Daagse.
De Wedren. (Foto: © Toon de Vos)

Rust bewaren

Volgens Theo is het 4Daagsepubliek ‘uitermate vriendelijk’. “Je ziet hier geen hooligans, maar vooral fijne, aardige mensen. Al komen er natuurlijk wel duizenden en duizenden mensen bij elkaar. Dan is er soms sprake van een rotte appel.” De vrijwilligers leren hoe ze kunnen omgaan met vervelende situaties. Theo: “Soms wil iemand per se met de fiets over de Wedren. De beveiliger zegt nee, maar daarvoor is even geen begrip. Wat dan helpt is rustig blijven en de angel eruit halen. Dit soort situaties zien we natuurlijk vaak, vanwege alle afzettingen.” Ook aan de servicedesk is het weleens hommeles. “Bijvoorbeeld bij die enkeling die gediskwalificeerd wordt en die vervolgens tekeer gaat. Dan moeten we soms optreden, maar dat doen we echt niet zomaar. Je moet er geen discussie van maken maar de rust bewaren. Dat je met een paar man sterk staat, heeft vaak al effect.”

Spannend: crowd control

Toezicht & Handhaving bekijkt ook hoe je de grote stroom bezoekers het beste controleert. “Crowd control vind ik het spannendste aan mijn werk. Dat wil zeggen, het op het juiste moment afbuigen van de drukte. Dit houden we in de gaten met camera’s en eigen waarnemingen. Zo is er ieder jaar een knelpunt bij de loopbrug over de Oranjesingel. Daar ging het publiek altijd twee kanten op, wat tot opstoppingen leidde. Dit jaar voeren we eenrichtingsverkeer in op de parallelwegen. Via lichtborden en bijvoorbeeld steltlopers informeren we hierover. Best spannend! Je bedenkt zo’n concept samen met de politie en als het straks goed gaat, zijn we erg blij!”

Dienst Toezicht en Handhaving aan het werk tijdens de 4Daagse.
Dienst Toezicht en Handhaving aan het werk tijdens de 4Daagse.
Het is geweldig om aan zo’n fantastisch evenement mee te werken
4Daagselopers in de vroege ochtend doen een high-five.
(Foto: © Duncan de Fey)

Nog een voorbeeld van crowd control zie je op de Wedren. Vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur wordt het terrein afgesloten, behalve voor de lopers. Vanaf 16.00 uur gaat het terrein gefaseerd weer open. “Dit zijn zware uurtjes voor de beveiligers. Mensen willen hun familie en vrienden ophalen. Maar stel je voor, als je het opengooit lopen er al gauw zo’n 100.000 mensen rond.” Theo denkt dat er zo’n 40.000 mensen finishen, maar er zijn natuurlijk ook altijd wat meelopers. “Je weet nooit precies hoeveel dat er zijn. Ik denk dat je schrikt van het aantal.”

Bedanken

Met een achtergrond bij de rijkspolitie en de recherche in Arnhem, is het niet zo gek dat Theo zich nu met de veiligheid van de 4Daagse bemoeit. De 4Daagselopers liepen altijd al langs zijn huis, dus zodoende zit het evenement van jongs af aan in zijn hart. Theo is gepensioneerd, maar stilzitten is geen optie. “Het is geweldig om aan zo’n fantastisch evenement mee te werken en te zorgen dat het soepel verloopt. Hoeveel mensen er naar ons toekomen om je een hand te geven en te bedanken, dat vind ik hartstikke leuk. Wandelaars zijn zulke vriendelijke mensen!”

4Daagse-vrijwilliger Theo Beijer (links) en een collega van Dienst Toezicht en Handhaving.
Theo Beijer (links) en een collega van Dienst Toezicht en Handhaving.

Vrijwilliger worden

Bij de 4Daagse Nijmegen werken veel vrijwilligers. Hoewel de organisatie aangeeft dat dit een behoorlijk trouwe groep is, maakt Theo zich zorgen over de toekomst. “Je ziet bij veel organisaties een terugloop van vrijwilligers. De overheid trekt zich terug en verlangt meer en meer van vrijwilligers. Maar willen zij die verantwoordelijkheid? Bovendien stoppen mensen veel later met werken. Zitten we binnenkort niet met een groot probleem?”

Wil jij net als Theo een bijdrage leveren aan de organisatie van de 4Daagse Nijmegen? Je kunt je aanmelden via de onderstaande button.

Meld je aan als vrijwilliger