Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Maak wandelend het verschil tussen zien en niet zien

Het zal je maar gebeuren als fervent wandelaar: je krijgt ernstige oogklachten of verliest zelfs (een deel van) je zicht. Het overkwam Juliëtte, Thea en Bianca. Zij laten zich niet uit het veld slaan door hun oogproblemen en lopen de 4Daagse Nijmegen voor het Oogfonds. Loop jij ook mee voor wetenschappelijk oogonderzoek?

man geeft highfive tijdens de 4Daagse Nijmegen in Oogfonds-shirt.

In samenwerking met het Oogfonds

Juliette kreeg in 2015 voor het eerst oogklachten. “Mijn zicht werd met de dag waziger. Het begon met mijn linkeroog en na twee jaar ook mijn rechteroog. Er kon geen diagnose worden gesteld, omdat mijn klachten niet in één hokje pasten.” Inmiddels is duidelijk dat Juliëtte last heeft van fuchs dystrofie, een irisverkleving en glaucoom. “Inmiddels heb ik zes hoornvliestransplantaties, twee staaroperatie en twee Baerveld implantaatoperaties achter de rug. Momenteel zijn mijn ogen stabiel en is mijn zicht met behulp van scleralensen weer goed. Hoelang dit goed blijft, is onzeker. Dit is afhankelijk van mijn donorhoornvlies. Maar ik ben elke dag dankbaar voor mijn zicht en ik ben blij met alle zorg die ik heb ontvangen in de afgelopen jaren bij het Universitair Medisch Centrum.”

vrouw met oogproblemen wandelt met telefoon in haar hand en zonnebril op.
Juliëtte loopt dit jaar de 4Daagse Nijmegen.

Juliëtte: "Ik ben elke dag dankbaar voor mijn zicht"

In juli loopt Juliëtte de 4Daagse Nijmegen om aandacht te vragen voor het Oogfonds. Met haar sponsorloop zamelt ze geld in voor meer wetenschappelijk oogonderzoek dat door het Oogfonds wordt gefinancierd. “Neem bijvoorbeeld het project Moonshot - Rebuilding the eye, een baanbrekend onderzoek om beschadigd hoornvlies te herstellen. Hoe geweldig is het dat je in de toekomst geen ingrijpende operatie hoeft te ondergaan en door middel van stamcellen je oog kan herstellen!”

Thea: "Het is fijn dat ik dit samen met mijn man kan doen"

Maculadegeneratie: misschien had je er nog niet eerder van gehoord, maar Thea heeft het en haar zicht gaat erg achteruit. Bij maculadegeneratie ontstaat schade aan het centrale deel van je netvlies, oftewel de macula. Mensen met deze ziekte zien daardoor steeds slechter. Dit jaar loopt Thea samen met haar man Ben voor de vijfentwintigste keer samen de 4Daagse Nijmegen.

“Het is voor ons een bijzondere week. De 4Daagse is veel meer dan lopen; de sfeer en alles eromheen maakt het zo mooi. Het lopen gaat wel goed, maar het is fijn dat ik dit samen met Ben kan doen. Soms is het handig om even zijn hand vast te kunnen pakken. Gelukkig weten we na al die jaren wel hoe en wat, maar toch ben ik erg blij dat we het samen mogen doen. Het maakt dat we samen kunnen blijven bewegen. We hebben er veel zin in!”

Thea en haar man Ben vieren dat ze de 4Daagse Nijmegen hebben volbracht.
Thea en Ben lopen dit jaar voor de 25ste keer de 4Daagse Nijmegen.
Bianca bij de intocht van de 4Daagse Nijmegen met een Oogfonds-shirt en gladiolen in haar arm.
Bianca liep ook in 2022 de 4Daagse Nijmegen voor het Oogfonds.

Bianca: "Iedereen verdient goed zicht"

Net als vorig jaar wandelt ook Bianca dit jaar de 4Daagse Nijmegen en haalt daarmee geld op voor wetenschappelijk oogonderzoek. “Zelf heb ik problemen met mijn ogen en in mijn omgeving ken ik ook een aantal mensen met oogproblemen. Daarom loop ik voor het Oogfonds. Iedereen verdient goed zicht!”

Met jouw sportieve inzet kan jij het verschil maken!

Zelf wandelen voor het Oogfonds?

Het aantal mensen met een oogprobleem stijgt. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en meer oogonderzoek. Het Oogfonds financiert wetenschappelijk oogonderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen. Zo werkt de stichting aan een toekomst waarin niemand meer slechtziend of blind wordt. Omdat iedereen wil blijven zien waar hij of zij van houdt. Op de website van het Oogfonds vind je meer informatie.

Geef jouw sportieve wandelprestatie ook extra betekenis door je te laten sponsoren en geld in te zamelen voor meer wetenschappelijk oogonderzoek. Met jouw sportieve inzet kan jij het verschil maken!

Ja, ik wil de 4Daagse lopen voor het Oogfonds
een groep 4Daagselopers met een cheque van de opbrengst voor de Oogfonds in hun handen.
Opbrengst van de Vierdaagsesponsorloop voor het Oogfonds in 2022.