Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola: blarenangst

Haar 4Daagse-ervaring van 2018 staat in haar geheugen gegrift: ze moest stoppen want ze had overal blaren! Dit keer hoopt Simone Vos haar blarenangst te overwinnen en de Via Gladiola wél te halen. Lees nu haar nieuwe blog.

Simone Vos
afbeelding van sokken die aan een waslijn hangen.
(Foto: © Shutterstock)

Twee keer per week anderhalf uur wandelen en in het weekend ruim twintig kilometer doorstappen. Als je me dat twee jaar geleden had gezegd, was ik in lachen uitgebarsten. Maar nu is het heel normaal. Trainen voor de 4Daagse is nou eenmaal onderdeel van mijn leven geworden. Natuurlijk voel ik na twintig kilometer m’n voeten en heupen echt wel, maar de dag erna: niks aan de hand. Geeft de burger moed. Inmiddels komt de 4Daagse steeds dichterbij en hoe meer ik het met anderen over het wandelen heb, hoe meer zin ik erin krijg. Het enige dat mij angst aanjaagt, zijn die blaren.

afbeelding van Simone aan de start van het Nederlands Kustpad.
Simone traint op het Nederlands Kustpad.

Slechte ervaring

Mijn 4Daagse-ervaring van 2018 staat nog goed in mijn geheugen gegrift. Blaren, oei. Overal blaren. Achteraf kan ik wel wat oorzaken bedenken; een weekend voor de 4Daagse nog even naar de Zwarte Cross, mijn voeten laten intapen terwijl ik dat nog nooit had gedaan en halverwege het trainen van wandelschoenen wisselen. Maar of dat écht doorslaggevend was, ik weet het niet. Toch ga ik nu op zoek naar zoveel mogelijk tips en mogelijkheden om die blaren te voorkomen.

Tips tegen blaren

Her en der krijg ik adviezen. Wandelwol op de drukpunten onder de voeten en bij de tenen aanbrengen. Meteen besteld. Talkpoeder op je sokken doen, die kende ik al. Kortere wandelsokken, omdat het in de zomer warm is. Meteen gekocht. Een ervaren wandelaar vertelt me dat hij bij de podotherapeut zooltjes heeft laten aanmeten en dat hij preventief de gevoelige plekken op zijn voeten tapet. Ook zweert hij bij wandelwol. Hij heeft al zes keer de 4Daagse gelopen, dus dat neem ik van hem dan wel aan.

afbeelding van twee wandelaars in de natuur.
Trainen in de buurt van Arnhem.
afbeelding van de kust.
Het Nederlands Kustpad in Hoek van Holland.

Op pad langs de kust

Ik moet toch een keer de proef op de som nemen en een paar dagen achter elkaar wandelen. Het Nederlands Kustpad is daar perfect voor. Ik doe mijn backpack op (zo licht mogelijk gepakt), trek mijn redelijk nieuwe wandelschoenen aan en ga richting Hoek van Holland. Let wel: ik heb twee paar wandelschoenen. Eén paar is heel goed ingelopen en één paar nog niet zo goed. Het lijkt me handig om dat tweede paar dan nu wat beter in te lopen.

Op hoop van zegen

In drie dagen wandel ik van Hoek van Holland naar Katwijk aan Zee. Zo’n twintig kilometer per dag. De eerste etappe gaat voorspoedig, wel zwaar, want ik loop veel over het strand en door het mulle zand. De route is prachtig en aardig goed vol te houden. Het schuurt wel wat aan mijn hiel en bij de hakken en dan bedenk ik me: deze schoenen waren eigenlijk iets te groot. Oei. Ik heb geen andere schoenen mee. Op hoop van zegen. Bij de eindbestemming aangekomen, ben ik heel blij dat ik mijn voeten kan bevrijden uit de schoenen. Ik slaap bij mensen via Vrienden op de Fiets. Echt een leuke manier om tijdens langeafstands-wandelingen voor een zacht prijsje te overnachten bij mensen thuis die ook van wandelen houden.

afbeelding van het strand.

Blaar 1

Etappe 2 gaat aardig soepel, afgezien van de regen en windkracht tien aan zee. Ik loop zo’n vier tot vijf kilometer per uur en probeer om de vijf kilometer te pauzeren. Maar met de regen in mijn gezicht loop ik het liefst in een keer door. Mijn voeten zijn echt gevoelig en ik ontdek een blaar als ik bij mijn volgende bestemming ben. Mijn grootste angst. Gelukkig heb ik een blarenpleister en een naald mee. Ik prik 'm door en doe de volgende dag het pleister op de lege blaar.

Op dag 3 is mijn blaar oké en ga ik door. Deze dag wandel ik 26 kilometer, dus dat is flink. Ik loop niet meer zo soepel, maar blijf wel stug mijn tempo aanhouden. Zoals vaak bij een lange wandeling, loop ik nog een paar keer verkeerd en in totaal heb ik dertig kilometer erop zitten die dag. En: er is nog een blaar bijgekomen. Conclusie van deze drie dagen, mijn ingelopen wandelschoenen zijn voor de 4Daagse, deze nieuwere alleen nog maar voor korte afstanden.

tape op een hak tegen blaren
(Foto: © Shutterstock)

Webinar ‘blaren preventie & behandeling’

In de Via Vierdaagse Webinar ‘blaren preventie & behandeling’ van EHBO'er en docent-instructeur Alie Vink hoor ik wat verklaringen voor mijn blaren. ‘Voeten die schuiven in de schoenen, te strak getrokken veters of juist te losse veters, kunnen blaren veroorzaken’, vertelt Alie. Aha. In essentie kun je er niet heel veel aan doen dát je blaren krijgt, zegt Alie ook. Geruststellend wel.

Gelukkig kun je wel wat doen om je voeten voor te bereiden op een lange wandeltocht. Zo adviseert Alie om zes weken voor de 4Daagse-start te beginnen met je voeten in te smeren met kamferspiritus zonder glycerine. Daar worden je voeten harder van. Of je voeten insmeren met voetencrème en preventief tapen op plekken die gevoelig zijn. In de Webinar laat Alie uitgebreid zien hoe je dat moet doen. Ik volg de tips van Alie graag op, alles om die blaren zoveel mogelijk te voorkomen!