Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wikke (14) ziet bijna niets maar liep wel de 4Daagse voor het Oogfonds

Ogen zijn misschien wel het favoriete zintuig van wandelaars. Voor Wikke Langbroek (14) was het dan ook een flinke klap dat hij zijn zicht in korte tijd verloor. Maar stilzitten was geen optie: hij liep de 4Daagse Nijmegen en haalde veel geld op voor belangrijk oogonderzoek. Nu doet hij opnieuw een oproep, samen met het Oogfonds.

afbeelding van een blije Wikke op de Via Gladiola in 2022.
Wikke op de Via Gladiola in 2022.

In samenwerking met het Oogfonds

Wikke (14) verloor in korte tijd vrijwel al zijn zicht door een erfelijke oogziekte. Ondanks deze ingrijpende gebeurtenis is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel: hij zet zich in om meer oogonderzoek mogelijk te maken, zodat erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen en genezen kan worden. Vorig jaar liep hij hiervoor zelfs de 4Daagse Nijmegen: “Ik wil onderzoek mogelijk maken, zodat deze ziekte bij anderen voorkomen kan worden.”

Heftige periode

Wikke was 11 toen een schoolarts ontdekte dat hij met zijn linkeroog nauwelijks zag. Met spoed volgde onderzoek en na twee weken volgde slecht nieuws: Leber's opticus atrofie (LOA), in de volksmond ‘ziekte van Leber’. Wikke: “Ik was zo verdrietig dat ik er ziek van werd. Ik kreeg koorts en ben gaan slapen tot de volgende dag.” Voor het hele gezin volgde een heftige periode. Wikkes moeder Liselijn weet dit nog goed: “Ik wilde zo graag zeggen ‘het komt goed’ maar dat kon niet. Dat voelt heel verdrietig.” Een behandeling voor Leber is er niet. Zeker was alleen dat Wikke snel ook het meeste zicht in zijn andere oog zou verliezen. En dat gebeurde binnen 6 maanden.

afbeelding van Wikke en zijn moeder Liselijn.
Wikke en zijn moeder Liselijn.

Hulpmiddelen

“Na die diagnose draaide een hele tijd alles om Leber”, vertelt Liselijn. “Wikke moest bijvoorbeeld in snel tempo hulpmiddelen leren gebruiken. Gewoon voetballen kon niet meer. En het zoeken van een middelbare school bleek frustrerend. Sommige scholen zeiden: wij hebben geen plaats voor iemand als Wikke.” De meeste leeftijdgenoten slaan inmiddels hun vleugels uit. Dat zit er voor Wikke niet in. “Ik kan nergens zelfstandig heen. Dat vind ik het allerergste.”
 

afbeelding van Wikke tijdens de 4Daagse.
Wikke tijdens de 4Daagse Nijmegen 2022.

Trots

Inmiddels heeft hij wel geaccepteerd dat hij bijna niks ziet. “Ik kan me ook bijna niet meer voorstellen hoe het is om alles te zien.” Voor Liselijn is het dubbel: “Ik vind dat knap en ben trots op hem. Inmiddels zijn we ook weer een gewoon gezin, al staan we vaker voor praktische problemen. Maar voor ons als ouders blijft het moeilijk. Soms zie ik andere kids en denk ik: zij hebben veel meer vrijheid. Dat gun ik Wikke ook zo.”

4Daagse Sponsorloop: 13.000 euro!

Na de verwerking van de eerste schok, ontstond het idee om de 4Daagse Nijmegen te lopen. En geld op te halen voor het Oogfonds, om onderzoek mogelijk te maken naar Leber. Kennis over de ziekte is namelijk schaars. Met een heel team gingen Wikke en Liselijn, na enig uitstel door corona, op pad. Liselijn: “En we zamelden 13.000 euro in! Familie, vrienden, de school, de sportclub, onze collega’s: iedereen hielp mee. Dat was fantastisch.” Wikke is nu benieuwd of andere wandelaars het stokje van hem willen overnemen: je kunt ook dit jaar de Vierdaagsesponsorloop meewandelen voor het Oogfonds. Meld je hier aan.

Ja, ik wil de 4Daagse lopen voor het Oogfonds
afbeelding van een groep wandelaars voor het Oogfonds.
Samen wandelen voor het Oogfonds tijdens de 4Daagse Nijmegen.

Voorkomen

Liselijn: “Er is weinig onderzoek naar Leber omdat het zeldzaam is. Dat willen we veranderen. En we hopen dat iedereen wil helpen om dit mogelijk te maken.” Voor Wikke zelf biedt onderzoek waarschijnlijk geen oplossing. Daar heeft hij zich bij neergelegd. “Ik wil weten wat het bij mij heeft veroorzaakt. En misschien kan onderzoek de ziekte bij anderen voorkomen.”

afbeelding van een dokter.
Dokter Wijnholds van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Onderzoek mogelijk maken

Onderzoekers aan het LUMC staan in de startblokken om DNA-fouten te repareren die de ziekte van Leber veroorzaken. Dr. Wijnholds: “Dit is zeer haalbaar, binnen 10 jaar kunnen we een geneesmiddel ontwikkelen. En als dat lukt kunnen we blindheid voorkomen. Bij Leber, maar mogelijk ook bij andere oogaandoeningen.”

Steun Wikke

Wikke zet zich samen met het Oogfonds in om dit onderzoek naar de ziekte van Leber nu mogelijk maken. Het onderzoeksteam staat al klaar, alleen voldoende geld ontbreekt nog. Help je mee? Lees meer over de oogziekte van Wikke en doneer via de site van het Oogfonds.

Ja, ik wil doneren!