Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wat is geschikt ondergoed voor wandelaars?

Welk soort ondergoed kan ik het beste dragen als ik ga wandelen? Deze vraag kregen we onlangs per mail binnen. Reden voor Wandel.nl om in de wereld van onderbroeken en -shirts te duiken. Wat kun je het beste dragen tijdens je wandelingen? Wandel.nl geeft je praktische tips.

Wandelondergoed voor man en vrouw

De functie van ondergoed

Je kunt natuurlijk wandelen met ‘gewoon’ ondergoed, maar speciaal sportondergoed kan je wandelplezier vergroten. Als je wandelt, zeker als je dit in een stevig tempo doet, ga je zweten. Sportondergoed is gemaakt van materiaal dat transpiratievocht kan afvoeren en bovendien elastisch is, waardoor je er prettiger in kunt bewegen.

Sportondergoed zorgt ervoor dat het transpiratievocht vanaf je huid wordt afgevoerd en doorgegeven aan de laag die je boven je ondergoed draagt. Hierdoor blijft je lichaam droog en koel je veel minder snel af. Bovendien heb je minder kans op schuurplekken op je huid, waar je met name bij lange wandelingen last van kunt krijgen. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat de kledinglaag die je boven je ondergoed draagt ook voldoende ademt, want anders kan er alsnog geen vocht worden afgevoerd. Daarnaast heeft sportondergoed een isolerende werking. Het zorgt ervoor dat je je lichaamswarmte beter kunt vasthouden.

 

Sportondergoed, foto: Craft
Sportondergoed, foto: Craft

Praktische tips Tip 1: Het materiaal

Draag ondergoed van het juiste materiaal. Polyester en polypropyleen zijn goede materialen. Ook wol, zoals merinowol, is geschikt. Katoen is dit niet, want dit houdt het vocht juist vast. Gevolg is dat je als je veel zweet je uiteindelijk een natte theedoek op je lichaam hebt. Niet prettig toch? Er is katoenen ondergoed op de markt dat als sportondergoed wordt verkocht, dus kijk altijd even van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt, zowel bij het ondershirt als de onderbroek. 

Tip 2: De pasvorm

Kies ondergoed dat prettig zit. De kleding mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. Als ondergoed te los zit, kan het je zweet niet goed afvoeren en verliest het bovendien zijn isolerende werking. Let dus goed op de maat als je sportondergoed aanschaft. Bekijk ook of er geen naden in de kleding zitten die kunnen irriteren tijdens het wandelen.

Tip 3: Omstandigheden

Kies ondergoed dat bij de weersomstandigheden waarin je gaat wandelen past. Er zijn verschillende soorten ondergoed op de markt: shirts met korte en lange mouwen, broeken met korte of lange pijpen. In de winter en herfst zijn lange mouwen en pijpen prettig. Ook zijn er shirts van verschillende dikten. Dikker ondergoed is vooral prettig bij wandelingen onder of net boven het vriespunt. Bij hogere temperaturen krijg je het in deze kleding al snel te warm.

Tip 4: Boxershort

Zowel voor mannen als vrouwen is een boxershort tijdens het wandelen aan te raden. Je hebt dan minder kans op schuurplekken en pijn in je liezen, omdat de randen van de pijpen niet in je liezen zitten (en gaan schuren).  

 

Tip 5: Sportbeha

Voor vrouwen is een sportbeha een uitkomst. Een sportbeha is gemaakt van materiaal dat transpiratievocht opneemt en minder snel schuurplekken veroorzaakt. Ook geeft een sportbeha je borsten meer steun tijdens het bewegen. Een goede sportbeha heeft bovendien geen bandjes die in je huid kunnen snijden.

Een sportbeha, foto: Pixabay
Een sportbeha, foto: Pixabay

Tip 6: Welk merk?

Sportondergoed is er in verschillende prijsklassen. Een (sport)onderbroek heb je bijvoorbeeld voor minder dan een tientje, maar ook voor vijftig euro. Er zijn veel verschillende merken die sportondergoed op de markt brengen. Welk ondergoed van welk merk prettig is, is heel persoonlijk. Zoals we hierboven al aangaven: kijk vooral goed naar het materiaal en de pasvorm.