Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Korte broeken (shorts) en rokjes voor wandelaars: kooptips

In de lente en zomer kan een lange broek tijdens het wandelen te warm zijn. Een korte broek (shorts) is dan prettig. Maar wat is de juiste lengte en het juiste materiaal? Wandel.nl geeft je tips.

Man en vrouw in korte broek hurkend in het bos

De zomer is in aantocht en de temperaturen gaan de komende tijd steeds verder omhoog. Het is tijd om de korte wandelbroek of -rokje uit de kast te halen. Heb je die nog niet? Wandel.nl geeft je de volgende tips voor aanschaf van je favoriete zomerse wandelitem.

Bewegingsvrijheid

Je wilt tijdens het wandelen en eventueel wanneer je over bomen en rotsen klautert, niet gehinderd worden in je bewegingen. Daarom is het verstandig om een korte broek of rok aan te schaffen die geschikt is voor wandelen. De korte spijkerbroek uit de kast ziet er leuk uit, maar beperkt je in je bewegingsvrijheid. Wandelkleding is doorgaans gemaakt van stretchy materialen die je bewegingen volgen en je niet hinderen. De keuze in modellen is enorm: van losse shorts tot strakkere modellen en voor vrouwen zijn er ook hippe wandelrokjes of skorts.

Vrouw met korte broek aan het wandelen in de natuur

Lengte broekspijpen

De meeste wandelshorts vallen over de dijen heen en dat is niet voor niets. De wrijving van de binnenkant van de bovenbenen over elkaar kan nare schuurplekken veroorzaken. Met een broek die over de bovenbenen valt voorkom je deze nare schuurplekken. Voor vrouwen die snel last hebben van schurende bovenbenen zijn er skorts. Dit is een rokje met daaronder een korte tight die meestal over de bovenbenen valt.

Materiaal

Nog een reden om te kiezen voor een wandelshort boven je spijkerbroek is het materiaal dat voor wandelkleding gebruikt wordt. Tijdens het wandelen, zeker als het warm is, zul je merken dat je transpireert. Het is van belang dat transpiratievocht wordt afgevoerd. Materialen, zoals katoen, houden vocht vast waardoor je uiteindelijk in een natte laag kleding loopt. Als dit opdroogt ontstaan er zoutkristallen, het materiaal wordt hard en de kans op schuurplekken neemt aanzienlijk toe. Wandelshorts daarentegen zijn gemaakt van ademend materiaal dat snel droogt. Hiermee voorkom je schuurplekken en bovendien zit een wandelshort veel comfortabeler.

Lichtgewicht

Wie meerdaagse tochten gaat maken wil zo min mogelijk gewicht met zich meedragen. Voor deze fanatiekelingen zijn er lichtgewicht wandelshorts. Al is een lichtgewicht short natuurlijk ook tijdens je reguliere wandeling te dragen met als groot voordeel dat het heerlijk comfortabel zit.

Man in korte broek klimt op bergtop

Slijtvast

Voor de ruigere wandeltochten kies je voor een wandelshort van robuuste en stevige materialen, die tegen een stootje kunnen. Vaak zijn deze broeken voorzien van een dubbele laag op het zitvlak en een inzetstuk in het kruis voor extra bewegingsvrijheid. Met deze shorts kun je op uitdagender terrein prima uit de voeten en is klauterwerk ook geen probleem.  

 

Afritsbroek

Twijfel je tussen een dunne lange wandelbroek en een short? Wat dacht je van een afritsbroek? Zo heb je twee broeken in één. Deze broek geeft net even wat meer bescherming tegen de wind, maar als je in beschut gebied loopt rits je de broekspijpen gemakkelijk af. De perfecte keuze voor als het weer nog een beetje wisselvallig is.