Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelshirt kopen? Hier moet je op letten

Omdat een wandelshirt de basislaag vormt van je wandeloutfit, is het belangrijk om een goed shirt uit te zoeken. Wij helpen je bij het vinden van jouw perfecte wandelshirt.

Wandelshirts in diverse kleuren in hangrek

De functie van een wandelshirt

Een wandelshirt vormt de basislaag direct op je lichaam, of het nu warm of koud is. Het is een onmisbaar onderdeel van een goede wandeluitrusting. Tijdens een flinke wandeling kan je het warm krijgen en begin je te zweten. Het is belangrijk dat je kiest voor een wandelshirt dat snel droogt en het vocht snel afvoert, het shirt moet ‘ademen’.

Materiaal

Wandelshirts komen voor in verschillende materialen. Katoen is geen geschikt materiaal voor een wandelshirt, want katoen voert het zweet niet naar buiten af. Hierdoor word je nat en koud tijdens het wandelen. Je kan beter kiezen voor wandelshirts van synthetische materialen of merinowol. Deze stoffen zorgen ervoor dat je shirt ademt.

Merinowol is afkomstig van het merinoschaap
Merinowol is afkomstig van het merinoschaap

Synthetische wandelshirts zijn vaak goed betaalbaar, lekker licht en sneldrogend. Het nadeel is echter dat deze stof sneller vervelende luchtjes vasthoudt. Merinowol is ook relatief licht, ademt goed en droogt snel. Het voordeel van merinowol is dat het niet snel geurtjes opneemt. Je kan deze shirts dus gemakkelijk meerdere dagen dragen, bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse tocht. Daarnaast houdt merinowol ook warmte vast op koudere dagen.

Pasvorm

Een wandelshirt moet vooral lekker zitten. Het is belangrijk dat het shirt goed aansluit, maar je ook genoeg bewegingsvrijheid geeft én niet te wijd is. Veel shirts zijn elastisch om je die bewegingsvrijheid te geven. Beweeg je armen tijdens het passen om te voelen of het fijn zit onder je oksels, want je wilt niet dat het shirt gaat schuren. Pas verschillende soorten wandelshirts en kijk welke jij het prettigst vindt zitten. Let er ook op dat het wandelshirt lang genoeg is, want het is natuurlijk hartstikke vervelend als een shirt uit je broek kruipt op frisse dagen.

Korte of lange mouwen?

Afhankelijk van de weersomstandigheden, kun je kiezen voor een shirt met korte of met lange mouwen. Op hete zomerdagen is de keuze voor een shirt met korte mouwen snel gemaakt. Op koudere dagen is het slim om te kiezen voor een lagensysteem, zodat wanneer je het warm krijgt je laagjes uit kan trekken. Op zulke dagen raden we je aan om een shirt met lange mouwen te dragen, dit voelt vaak prettiger onder een wandeljas.

Vrouw wandelt in bergen wandelshirt met lange mouwen