Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wat zijn de voordelen van een sportbeha?

Een belangrijk kledingstuk voor vrouwen is de sportbeha. Niet alleen tijdens intensieve sporten als hardlopen, maar ook tijdens wandelen kun je hier voordeel van hebben. Wat zijn deze voordelen en waar moet je op letten als je een sportbeha gaat kopen? Wandel.nl geeft je tips.

Blauwe sportbeha voor vrouwen

Speciaal voor de dames. Wandel jij in je gewone dagelijkse beha, of draag je een sportbeha? Wist je dat een sportbeha ook tijdens het wandelen onmisbaar is en niet alleen bij intensievere sporten?

Impact

'Er zijn meerdere redenen om je gewone beha tijdens het wandelen thuis te laten en te kiezen voor een goede sportbeha', legt Marjon Wemerman, beha-expert van Anita Active uit. 'Tijdens het wandelen bewegen de borsten mee. Niet met de impact zoals je die bij hardlopen zou ondervinden, maar genoeg om druk op het borstweefsel uit te oefenen. Borsten bestaan namelijk uit klier-, vet-, bindweefsel en huid. Bij gebrek aan juiste ondersteuning en hoge belasting kan de elasticiteit van dit weefsel afnemen. Hierdoor ontstaan scheurtjes in het weefsel met striae en hangende borsten tot gevolg. Overigens geldt dit niet alleen voor vrouwen met grote borsten. Ook bij borsten in cup AA of A kan schade ontstaan door de impact van sporten. Met de ondersteuning van een goed passende sportbeha tijdens het sporten kan deze schade voorkomen worden.'

Sportbeha’s zijn er in vele soorten en maten, maar ook met verschillende functies. Deze variëren in mate van ondersteuning voor lichte inspanning (bijvoorbeeld yoga) tot zware inspanning (bijvoorbeeld hardlopen). Voor wandelen is een sportbeha met een medium of maximum support aan te raden, afhankelijk van de cupgrootte.

Man en vrouw wandelen hand-in-hand op strand

Nek- en rugklachten

Nog een reden om te kiezen voor een sportbeha is het voorkomen van nek- en rugklachten. Zeker bij grote borsten kan het gewicht ervan zorgen voor klachten. Bij wandelen ‘bouncen’ de borsten namelijk bij iedere stap op en neer. Een sportbeha reduceert het gebounce en de bredere schouderbandjes verdelen de druk regelmatiger over de schouders dan een gewone beha. Hierdoor trekt het gewicht van je borsten niet aan je nek.

Schuurplekken voorkomen

Een sportbeha biedt ook veel comfort ten opzichte van een gewone beha. 'Tijdens het wandelen zul je sneller transpireren, zeker als het warm weer is. Een gewone beha is dan ook niet geschikt om mee te gaan wandelen. Een sportbeha is gemaakt van speciaal ontwikkelde materialen die zacht op de huid liggen, ademen en transpiratievocht wegvoeren van de huid.  Dit is belangrijk voor een optimaal huidklimaat om zo irritatie- en schuurplekken te voorkomen', legt Marjon uit. 'Voor beha’s voor dagelijks gebruik worden vaak materialen gebruikt die niet of nauwelijks transpiratievocht opnemen, maar het ook vasthouden; het materiaal blijft vochtig. Daarnaast zijn de naden anders afgewerkt en is de pasvorm van een beha voor dagelijks gebruik anders is dan die van een sportbeha'.

Pasvorm

Want dat is waar een sportbeha zich significant in onderscheidt en wat maakt dat een sportbeha de impact van beweging op de borsten reduceert. Een sportbeha volgt de bewegingen van je lichaam zonder te verschuiven en hoort vooral comfortabel te zitten. Maar waar moet je bij de aanschaf op letten?

Zwarte sportbeha met rode details van SHOCK Absorber

De belangrijkste aandachtspunten op een rij:

  • De sluiting op de rug maak je op de meest losse haakjes vast. De onderborstband mag dan niet knellen. De rugsluiting moet net onder de schouderbladen zitten en een horizontale lijn vormen met het deel onder de borsten.
  • De cups moeten de borsten volledig omsluiten. Een beha met een lager decolleté kan de opwaartse beweging van de borsten minder goed opvangen.
  • De borst mag dus niet over de bovenrand plooien en de cups mogen niet knellen. Daar tegenover mogen de cups zelf ook niet plooien, dan heb je waarschijnlijk een te grote cupmaat, of zijn de schouderbandjes niet strak genoeg gesteld.
  • De schouderbandjes mogen niet verschuiven als je je armen beweegt.
  • Schroom niet om tijdens het passen even goed te bewegen. Spring op en neer, hang even naar voren met je hoofd naar beneden. Bij een goede sportbeha blijven de borsten op de plek.

Marjon heeft nog een tip voor het aanschaffen van een sportbeha. 'Ga, als je er zelf niet uitkomt, naar een goede lingeriewinkel. Hier krijg je deskundig advies, kun je meerdere modellen passen en kan de verkoopster even meekijken voor de pasvorm van de sportbeha. Niets zo vervelend als een verkeerde maat sportbeha aanschaffen en niet de volledige voordelen van een sportbeha ervaren.'