Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Alles wat je wilt weten over fleece

Het fleecevest heeft misschien een beetje een stoffig imago, maar blijft onverminderd populair. Het zit zo lekker warm en zacht, zeker op de koudste dagen van het jaar. Je hebt fleecevesten in allerlei soorten, maten en uiteenlopende prijzen. Wij vroegen ons af: is goedkoop in dit geval duurkoop? Wandel.nl zoekt het voor je uit.

afbeelding van een vrouw in een fleecevest, buiten bij een boom.
Fleecevest van Life-Line.

Fleece is al jaren een succesnummer. Van de extreme expeditie-ganger tot de naar rust en ontspanning verlangende wandelaar: op het eerste gezicht dragen ze allemaal hetzelfde fleecevest. Toch kunnen de verschillen groot zijn.

afbeelding van een beige, zacht fleecevest
Fleece. (Foto: © Cottonbro Studio, Pexels)

De voordelen

De voordelen van goed fleece ten opzichte van natuurlijke vezels zoals wol en katoen zijn onomstreden: fleece neemt vrijwel geen water op, lubbert niet uit, heeft een kleiner pakvolume, weegt minder, transporteert waterdamp (zweet) sneller naar buiten, droogt vlotter en is duurzamer. En alsof dat nog niet genoeg is, zit de allergrootste kracht van fleece ’m in het vasthouden van de luchtlaag, oftewel de isolatie.
Daarnaast mag fleece zich beroepen op een aantal minder objectieve voordelen: het ziet er aantrekkelijk uit, is in vele variaties te koop en voelt heerlijk aan. Naast truien en vesten wordt fleece ook verwerkt tot handschoenen en sjaals. Ook de binnenkant van zogenaamde softshells kan, zeker in winterversies, fleece-gevoerd zijn.

Wat is fleece eigenlijk?

Fleece is een weefsel van 100% polyester, oftewel synthetische vezels. Rondom het basisweefsel van horizontaal en verticaal verweven dikkere draden worden aan beide kanten in kleine lusjes de draden geweven die de uiteindelijke 'pool' gaan vormen. Vergelijk het met badstof. Deze lusjes worden vervolgens open gesneden (‘geschoren’) en uiteengerafeld waardoor het zachte, pluizige eindresultaat ontstaat.

Maar lang niet al het fleece heeft dit uiterlijk. Fabrikanten gebruiken namelijk verschillende draden en/of weefmethoden, zowel voor de binnen- als voor de buitenkant van het fleece-kledingstuk. Zo wordt voor de productie van zogenaamd microfleece bijvoorbeeld een extra dunne draad gebruikt. Een andere variatie ontstaat door de pool aan de binnen- en buitenkant verschillend te scheren, of aan één kant juist niet te scheren of uiteen te rafelen. Of er wordt gekozen om slechts één zijde te voorzien van een pool. In dat geval spreekt men van enkelzijdig fleece.

afbeelding van een paars fleecevest
Fleecevest van VAUDE.
De grootste kracht van fleece zit 'm in het vasthouden van de luchtlaag, oftewel de isolatie

Warmte-isolatie

In het zogenaamde 3-lagen-systeem (ondergoed – tussenlaag – regenjas) vervult het fleecevest de rol van tussenlaag: stilstaande lucht wordt erin vastgehouden zodat de juiste hoeveelheid warmte-isolatie ontstaat.

Om in te kunnen schatten om hoeveel warmte-isolatie het gaat heeft het Amerikaanse bedrijf Malden Mills aan zijn Polartec-fleece een getal toegevoegd dat het gewicht in grammen per vierkante meter stof aangeeft. Zo is er Polartec 100, 200 en 300 waarbij de isolatie toeneemt met de dikte. Polartec 200 wordt beschouwd als de standaardkwaliteit: geschikt voor de meeste activiteiten in alle seizoenen en verreweg het interessants voor de wandelaar.

afbeelding van een man in een fleecetrui die een vuurtje stookt.
Fleecevest van Life-Line.
foto van twee wandelaars in de sneeuw.
(Foto: © VAUDE)

Polartec 300 is alleen zinvol bij temperaturen onder het vriespunt en Polartec 100 is interessant voor sporters die zich behoorlijk inspannen. Wanneer aan Polartec 100 een elastische vezel wordt toegevoegd ontstaat een rekbaar stretchfleece dat goed aansluit op het lichaam en op prijs wordt gesteld door klimmers, langlaufers, schaatsers en fietsers.

Winddicht?

Zoals gezegd zit de kracht van fleece met name in het vasthouden van de luchtlaag (isolatie). Het materiaal zelf is echter niet winddicht: een lekkere bries kan de warmte dus vlot wegblazen. Dit kun je voorkomen door er een jas van ademend waterdicht materiaal overheen te dragen.

Er bestaan echter ook winddichte fleecematerialen zoals Polartec Windbloc, waarbij er een membraan (een ‘vlies’) tussen de binnen- en de buitenkant wordt verlijmd. En eenmaal winddicht is het ook inzetbaar als buitenste laag. Bij koud winderig weer ademt het dan beter dan de combinatie van jas met gewoon fleece, en door het waterafwijzende karakter kun je winddicht fleece ook nog dragen bij motregen of sneeuwval.

Winddichte modellen hebben als het goed is een winddichte flap achter de rits, en voor gebruik als buitenste laag worden schouders en ellebogen beschermd tegen slijtage door een stevige stof. Voor extra ventilatie hebben sommige modellen okselritsen. Realiseer je wel dat winddicht fleece een stuk duurder is dan gewoon fleece, en als het echt regent moet er toch een waterdichte jas overheen. Daarnaast is het als tussenlaag eerder zweterig dan gewoon fleece.

Groene fleecevest van Regatta
Fleecevest van Regatta.
Foto van een vrouw met een wit fleecevest aan van VAUDE.
Neyland Stretchfleece jack van VAUDE.

Kwaliteitseisen

In ruim dertig jaar is het aanbod aan fleece verveelvoudigd en kun je als koper kiezen uit verschillende prijsklassen en tientallen soorten. Een fleecevest in standaarddikte (Polartec 200 of gelijkwaardig) van een gerenommeerd buitensportmerk kost zelden minder dan € 70,- en is vaak duurder. Van een goed fleecevest in die prijsklasse mag je verwachten dat het:

 • een doorlopende rits heeft (een trui is sneller te warm);
 • een verhoogde kraag heeft, zodat de nek goed kan worden afgesloten;
 • twee met ritsen afsluitbare fijne steekzakken heeft;
 • goed afsluitende manchetten en een afsluitende zoom (bijvoorbeeld met elastiek) heeft;
 • een goede algehele pasvorm heeft, dus niet te wijd/slobberig.


Daarnaast zijn er fleecevesten met een capuchon of is de stof zonwerend (UPF 50+) gemaakt maar deze eigenschappen zijn niet essentieel. Waar de keuze naar uitgaat zal dus van persoon tot persoon verschillen maar één ding is zeker: fleece rond de € 35,- is op voorhand niet minder duurzaam dan fleece dat tweemaal zoveel geld kost. Check echter wel of het vest aan de genoemde kwaliteitseisen voldoet.

Goedkoop fleece

‘Op de hoek van iedere straat’ vind je fleecetruien die al voor € 10,- over de toonbank gaan. Dat er in dat geval wél behoorlijke kwaliteitsverschillen bestaan is zeker. Zo slijt goedkoop fleece beduidend sneller, terwijl kwaliteitsfleece eigenlijk onverslijtbaar is. Het gevolg van slijtage is een verminderde isolatie en achteruitgang van het uiterlijk (pillen en/of lubberen). De minpunten van goedkoop fleece op een rij:

 • een wijd model, slechte afsluitbaarheid van kraag en mouwuiteinden en/of het ontbreken van zoomelastiek geeft de wind vrij spel om naar binnen dringen, terwijl de lichaamswarmte ongehinderd kan ontsnappen;
 • pilling en slijtage veranderen het uiterlijk snel en sterk, en op alle dunne plekken zal de isolatie minder zijn;
 • goedkoop fleece is vaak statisch;
 • zakken ontbreken of zijn niet afsluitbaar.

Het allergoedkoopste fleece is voor sportief gebruik daarom aanzienlijk minder functioneel en wordt aan de serieuze wandelaar afgeraden.

Het wasvoorschrift

Check voor een wasbeurt van je fleecevest altijd het waslabel. Daarin zal (bijna altijd) staan:

 • 100% polyester
 • machinewassen op 30 graden
 • mag op lage temperatuur in de droger
 • niet bleken
 • geen wasverzachter
 • niet strijken
 • niet chemisch reinigen
Alles wat je wilt weten over fleece wandelkleding
Fleece. (Foto: © Pixabay)

Enkele merken

Het Noorse merk Helly Hansen was één van de pioniers op het gebied van fleece. Al eind jaren zeventig werd daar volledig in eigen huis Propile-fleece gemaakt en het is nog altijd verkrijgbaar, in verschillende dikten. Marktleider van kwaliteitsfleece is het al genoemde Amerikaanse Malden Mills met het merk Polartec. De meeste buitensportmerken hebben één of meerdere fleece-producten van Polartec in de collectie. Andere fabrikanten van hoogwaardig fleece zijn Glenoit, Pontetorto, Eschler en Trevira, maar deze namen zij niet altijd terug te vinden op de eindproducten.

afbeelding van een gekleurd fleecevest van Columbia.
Fleecevest van Columbia. (Foto: © Asher Legg, Unsplash)

Fleece en het milieu

Omdat fleece voor 100% uit kunstvezels bestaat, kunnen gerecyclede polyestervezels uit bijvoorbeeld PET-flessen goed verwerkt worden tot fleece-vezels. Veel fabrikanten maken daarom gebruik van één of andere vorm van Eco-fleece waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de ontlasting van ons milieu.

De merken VAUDE en Patagonia zijn al lang voortrekkers op dit gebied en verdienen daarom op deze plek extra aandacht.

VAUDE bezit een zogenaamde 'leader status' bij de Fair Wear Foundation (FWF), waarmee het merk laat zien dat het goede arbeidsomstandigheden in alle productiefaciliteiten continu probeert te verbeteren. Hun Green Shape-label staat garant voor milieuvriendelijke producten van duurzame materialen. Omdat fleece bij het wassen over het algemeen microplastics in het water en in het milieu achterlaat, hebben zij een biologisch afbreekbare variant op de markt gebracht, gemaakt van houtvezels.

Patagonia is sinds het ontstaan van fleece al bezig geweest om het te verduurzamen. Het werkt al heel lang met het exclusieve Synchilla-fleece dat voor minimaal 90% uit gerecycled PET-flessen materiaal bestaat. Daarnaast is de fleece-collectie Fair Trade-gecertificeerd.

afbeelding van een vrouw die binnen geniet van haar fleecevest.
Fleecevest van VAUDE.