Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo kies je jouw ideale wandeljas

Een jas beschermt je tijdens het wandelen tegen regen en kou. Er bestaan heel voor soorten wandeljassen. Hoe kies je als wandelaar een goede jas en waar moet je op letten bij de aanschaf? Wandel.nl geeft je tips.

Vrouw met gele wandeljas in het bos

De bomen beginnen hun herfstkleuren te tonen, paddenstoelen schieten uit de grond: de herfst is losgebarsten. Misschien wel het mooiste seizoen om er voor een wandeling op uit te trekken, maar ook het meest wisselvallige. Het ene moment geniet je van de zon en een heerlijke temperatuur en het volgende moment ben je doorweekt door een stormachtige herfstbui.

Na de warme zomer is het even wennen om weer een jas aan te trekken als je er op uit gaat. Dit overgangsseizoen vraagt bovendien om een slimme aanpak: welke wandeljas kies je? Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden en de keuze is heel persoonlijk.

 

Laagjes

Afhankelijk van de temperatuur en omstandigheden kun je werken met het laagjessysteem. De eerste laag zorgt er voor dat de huid droog blijft door middel van sportondergoed. Dan volgt een isolerende laag om warm te blijven en vervolgens een laag die zorgt dat je droog blijft. Die derde, maar ook de tweede laag kan gedragen worden als een jas. Heb je het snel koud, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een fleece als tweede laag. Heb je het juist snel warm, dan kan voor jou een gevoerde jas al meer dan genoeg zijn.

Groep personen maken plezier op een zigzag balansbalk

Hardshell of softshell?

Jouw favoriete wandelomstandigheden zijn in eerste instantie bepalend voor de keuze tussen een zogenoemde hardshell of een softshell-jas. De hardshell-jas loodst je moeiteloos door elke stortbui of storm, want is volledig wind- en waterdicht. Goretex en Dermizax zijn veelgebruikte materialen. Hardshell-jassen ademen wel, maar transparantievocht kwijtraken kan lastig zijn. Deze jassen beschermen je vooral tegen wind en regen en hebben doorgaans geen voering.

Lang niet iedereen wandelt regelmatig in harde wind en regen en gelukkig is het weer heel vaak wat aangenamer. Dan ligt een softshell-jas meer voor de hand. Deze is prima bestand tegen wind en een buitje, maar is niet volledig wind- en waterdicht. De softshell-jas ademt echter beter, voert dus makkelijker transpiratievocht af en is meestal gemaakt van soepeler, elastischer materiaal dan de hardshell-jas. Het is een prima optie en wint daardoor snel populariteit.

Pasvorm

En dan de pasvorm. Een jas moet uiteraard lekker zitten en met jou kunnen meebewegen. Wij adviseren je om naar een speciaalzaak te gaan om verschillende jassen te passen. Wandel daarom gerust even door de winkel, gebruik je armen goed en imiteer eventueel de beweging van het lopen met stokken of een rugzak. De jas mag niet hinderen of knellen. Pas de jas ook met een tweede laag (fleece, of trui) eronder, zoals je ook tijdens een wandeling zou dragen. Let ook op dat de jas niet te groot is. Hierdoor krijgt koude lucht de kans onder de jas te komen en dat beperkt de isolerende werking.

Jonge vrouw draagt een grijze wandeljas en poseert voor de camera

Draagcomfort

Tenslotte de details, die het draagcomfort aanzienlijk kunnen vergroten.

  • Capuchon: een goede capuchon behoudt zijn vorm tijdens het dragen en is verstelbaar zodat de klep niet over je ogen zakt en met je hoofd meebeweegt als je je hoofd draait. Voor vrouwen die een staart dragen, is het belangrijk dat de capuchon voldoende diep is, zodat de capuchon niet van het hoofd afglijdt.
  • Ventilatie: zeker bij een hardshell-jas is een extra ventilatiemogelijkheid geen overbodige luxe. Met pitzips (een rits onder de arm) kun je sneller overtollige warmte kwijt.
  • Zakken: toch wel makkelijk om snacks en kleine dingetjes snel bij de hand te hebben. Waar zijn de zakken op de jas gesitueerd en zijn deze afsluitbaar? En zijn de zakken toegankelijk als je een rugzak draagt?
  • Compact en licht: als je je jas wilt meenemen in een rugzak wil je dat deze niet te veel weegt en makkelijk op te bergen is.
  • Rits: let er op dat de rits waterdicht is of anders een overslag heeft om water en wind tegen te houden.
  • Zichtbaarheid: wandel je veel in het donker, dan ben je met een jas in een lichte of felle kleur beter zichtbaar. Ook reflectie op de jas vergroot je zichtbaarheid.