Wandelen met een app

Veel wandelaars wandelen met één of meer wandel-apps die onderweg de route wijzen, prestaties volgen of simpelweg erg handig zijn. We zetten een aantal wandel-apps op een rij.

Een wandel-app kan een ideale wandelgids zijn. Hoe meer je weet van een gebied waar je doorheen wandelt, hoe leuker het is. De app, een digitale wandelgids, leidt je over wandelroutes, wijst je op bijzondere plekken, vertelt erover en laat je foto’s en filmpjes zien. Wandelapps zorgen voor de ultieme beleving van een wandelroute.

> Lees ook: Welke stappenteller-app voor wandelaars?

De variatie in wandel-apps is enorm. Van een enkele VVV-wandelroute tot apps met honderden of duizenden wandelroutes. Van statische apps, met vooral een routebeschrijving en wat informatieve regels, tot hele uitgebreide met aantrekkelijk gebrachte informatie in tekst, beeld, geluid en video. 

Routekaart, routegids & bewegwijzering

De meeste apps tonen een kaart van het wandelgebied. Daarop staat de route aangegeven. En ook de positie van jou als wandelaar. Die verplaatst zich zodra je in beweging komt. Zo weet je precies waar je bent op de route. En de app weet dat ook. Bent je in de buurt van een bezienswaardigheid? Een geluids- of trilsignaal laat dan weten dat er iets over te vertellen is. Op de kaart staan meestal ook parkeerplaatsen, OV-haltes en horeca aangegeven. 

Vele tienduizenden wandelaars in Nederland maken inmiddels gebruik van de wandel-apps. Eerst thuis even een wandelroute downloaden en dan met je eigen gids op pad. De kans is groot dat de wandel-apps papieren routekaartjes, routebeschrijvingen en zelfs bewegwijzering op termijn overbodig maken.

Tips bij het downloaden van een wandel-app

 • Download de app vooraf thuis of ergens waar Wi-Fi is.
 • Download ook de route vooraf, zodat je onderweg geen verbinding nodig hebt.
 • Zorg dat je smartphone helemaal opgeladen is als je op pad gaat. Of dat je bij langere tochten ergens de telefoon kunt opladen.
 • De GPS op je telefoon zorgt ervoor dat je op precies de goede locatie de juiste informatie krijgt. Bijvoorbeeld een routeaanwijzing. Of extra informatie. Verbinding met internet is meestal niet nodig.
 • In principe heb je geen papieren kaart en/of beschrijving meer nodig. Het kan geen kwaad om een eerste keer die wel mee te nemen. Want niet alle apps werken altijd optimaal en de batterij kan leeg raken. Apps worden wel voortdurend verbeterd.
 • Weten of een app goed werkt? Lees voor het downloaden de recensies in Google Play of App Store.

De wandel-apps

Wandel.nl doet een greep uit de grote hoeveelheid apps en zet een aantal leuke of voorbeelden op een rij die je voor, tijdens of na het wandelen kunt gebruiken. De genoemde apps zijn verkrijgbaar in de App Store voor iPhone of in Google Play voor Android-toestellen. Tenzij anders vermeld.

Mis je een leuke wandel-app in onderstaand overzicht? Laat het weten via redactie@wandel.nl o.v.v. "Aanvulling wandel-app".

Wandelen-app

‘Wandelen’ is de app waarin ook alle 1.500 KWBN-wandelevenementen staan. Je vindt er gratis alle data, startlocaties, afstanden en actuele tochtinformatie. Verder staan in de app zo’n 4.000 wandelroutes: natuurwandelingen, stadswandelingen, NS-wandelingen, wandelingen uit Roots-magazine, IVN-wandelactiviteiten. Achtergrondinformatie bij de routes is in tekst. Enkele honderden wandelroutes zijn gratis. De app is uit te breiden met wandelroutes vanaf € 0,99. Een bundel voor heel Nederland kost € 10,99.

www.wandelen-in-nederland.nl

Wandelen123

Een nieuwe app van Wandelnet, beheerder van de LAW’s en Streekpaden: wandelen123. De app biedt 4.000 kilometer aan wandeltrajecten over de wandelnetwerken in Zuid-Holland en Gelderland (Achterhoek). Plan je route in de app of doe dat thuis achter de pc, waarna je de route importeert in de app. Wandelnet wil andere wandelnetwerken laten aansluiten.

www.wandelen123.nl

AbelLife

AbelLife is zo’n app die meer geeft dan alleen de routes. De app geeft ook allerlei informatie over bezienswaardigheden, streekverhalen, historie en streekproducten. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, tekst, filmpjes en geluids- en muziekfragmenten. De hele route turen op het scherm is niet nodig. Een geluidssignaal waarschuwt onderweg voor een routeaanwijzing. Of voor een bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld een filmpje van een dijkdoorbraak in het verleden, net op de plek waar je langsloopt. Of van het interieur van een kasteel, inclusief het leven van de bewoners vroeger.

www.abellife.nl

Je eigen Natuurmonumenten boswachter mee

Ook de boswachter is er als app. De boswachters van Natuurmonumenten wandelen mee op zo’n honderdtwintig Natuur Routes. De routes liggen in gebieden van de natuurorganisatie, verspreid door het hele land. Van avontuurlijke wandelingen voor kinderen tot langeafstandsroutes door prachtige landschappen. De gratis app brengt je eerst van huis naar het beginpunt van de route. Daar neemt de boswachter je mee de route op. Onderweg wijst hij op markante routepunten en bezienswaardigheden.

www.natuurmonumenten.nl

Klompenpaden-app

Wandelen over boevenerven, langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Klompenpaden zijn er inmiddels veel in Utrecht en Gelderland. Ze in de gratis Klompenpaden-app. Het zijn onverharde rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Rondwandelingen van 3,5 tot 16 kilometer, geluidssignalen geven onderweg bijzondere plekken aan, audio- en videofragmenten geven veel extra informatie.

www.klompenpaden.nl

Waddenwandelen

Waddenwandelen is ruim 1200 kilometer rust en ruimte aan weerszijde van werelderfgoed Waddenzee. Van ommetjes tot meerdaagse tochten. Oude cultuurlandschappen, gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden staan centraal. En uiteraard de prachtige vergezichten over het wad. Met routes in Groningen, Friesland, de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Afstanden van 9 tot 24 kilometer. Instructies op lastige delen van de route, informatie over bijzondere of interessante plaatsen, bereikbaarheid, parkeerplaatsen, horeca. en meer.

www.waddenwandelen.nl

Runkeeper en Runtastic: trainen

Met apps als Runkeeper en Runtastic stel je zelf je trainingen samen, inclusief warming-up, interval, tempo en rustmomenten. Er zitten uitgebreide coachfuncties op met je tijden, afstanden, gemiddelde snelheid, calorieverbruik, enzovoorts. Je kunt online je trainingen terugzien en analyseren, je routes vastleggen en foto’s maken en delen. Je krijgt een goed inzicht in hoeveel je iedere dag of week beweegt. Leuk om mee te spelen! 

runkeeper.com runtastic.com   

Andere handige apps tijdens het wandelen

Sommige apps zijn niet speciaal gemaakt voor wandelaars, maar wel erg leuk, handig of zelfs onmisbaar tijdens het wandelen:

Tjilp! Vogelgezang

De boswachters van Staatsbosbeheer zweren erbij: Tjilp. De app maakt het leren herkennen van vogels en vogelgezang echt leuk. Bovendien is makkelijk de info over alle vogels te raadplegen door de koppeling met Wikipedia. Gezang van vogels uit Nederland en Noordwest-Europa. Op dit moment met meer dan tweehonderd vogels (er zullen meer volgen). Elke vogel is 40 seconden te horen. Alleen voor iPhone, €3,99 (2016).

Kijk in de iTunes store

EHBO-app van het Rode Kruis

Bij een georganiseerde wandeltocht zijn ze er altijd bij, de EHBO’ers. Wie zelf gaat wandelen, kan een digitale EHBO’er meenemen. Van brandwond tot verslikking en van bewusteloosheid tot een hersenschudding. Wat moet je doen? De EHBO-app van het Rode Kruis geeft kort en bondig instructies bij verschillende ongevallen, bepaalt de route naar de dichtstbijzijnde EHBO-post in bijvoorbeeld een ziekenhuis of huisartsenpost, belt desgewenst 112, wijst de weg naar dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) voor reanimatie na een hartstilstand.

www.rodekruis.nl

Noodoproep overal

In Nederland is 112 zo gebeld. Maar wat als er acute hulp nodig is tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Wat is dan het noodnummer? En waar ben je precies? De app ‘Noodoproep Overal’ belt automatisch het noodnummer van het land waar je je bevindt. Op een kaart geeft de app bovendien via GPS precies aan waar je bent en wat het dichtstbijzijnde adres is. Daarvoor is geen internet, dus extra kosten, nodig. Eventueel kun je de gegevens ook met één druk op de knop sms-en of e-mailen. De app weet wel waarheen. Alleen voor iPhone. €1,99 (2016).

Naar de website

Find my car, My car locator & Google Maps

Het kan gebeuren, even van de route afwijken, wat dwalen en dan de auto niet meer terugvinden. Er zijn tal van apps te downloaden met titels als ‘Find my car’ en ‘My car locator’. Maar het kan veel makkelijker. Met Google Maps of met een andere kaarten-applicatie die standaard op het toestel zit. In de kaart kun je direct na het parkeren inzoomen tot de locatie waar je de auto net geparkeerd hebt. Druk vervolgens op het scherm waar de auto staat en er verschijnt op die plek een markering (‘speld’). Nu kun je op pad. De markering blijft op de kaart staan. Zo is je auto makkelijk terug te vinden.

Nog meer wandel-apps!

Google op ‘wandelapp’ en een provincie en de wandelapps poppen tevoorschijn. Ook bij jou in de buurt.

 • inBrabant: alle wandel- en fietsroutes binnen 10 kilometer van jouw locatie.
 • Wandelgids Limburg: honderden wandelroutes van Limburg tot de Eifel.
 • Wandelnetwerk Noord-Holland: dorpen, landpaden, eeuwenoude dijken.
 • Waddenwandelen: 1200 kilometer wandelen rondom het wad.
 • Liefde voor Limburg: 400 kilometer wandelroutes in Noord-Limburg.
 • Natuurlijk Actief: 22 routes in Nationaal Park Drents-Friese Wold.
 • Wandelen in Overijssel: door prachtige natuurgebieden.
 • Gelderse Routes App: alle routes van de provincie handzaam bij elkaar.
 • Hanzesteden: stadsgids voert je rond door de Hanzesteden langs de IJssel.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?