Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen met een app: tips

Veel wandelaars wandelen met één of meer wandel-apps die onderweg de route wijzen, prestaties volgen of simpelweg erg handig zijn. We zetten een aantal wandel-apps op een rij.

Wandelaar met app

Een wandel-app kan een ideale wandelgids zijn. Er zijn apps die je over routes leiden, die je op bezienswaardigheden langs de route wijzen of die je vorderingen voor je bijhouden. Met een app kun je meer plezier uit je wandeling halen. Waar moet je op letten als je met een app op pad gaat en wat zijn geschikte apps voor wandelaars?

Tips voordat je met een wandel-app op pad gaat

  • Download de app vooraf thuis of ergens waar Wi-Fi is.
  • Download ook de route die je wilt lopen vooraf, zodat je onderweg geen verbinding nodig hebt.
  • Zorg dat je smartphone helemaal opgeladen is als je op pad gaat. Of dat je bij langere tochten ergens de telefoon kunt opladen.
  • De GPS op je telefoon zorgt ervoor dat je op precies de goede locatie de juiste informatie krijgt. Bijvoorbeeld een routeaanwijzing. Of extra informatie. Verbinding met internet is meestal niet nodig.
  • In principe heb je geen papieren kaart en/of beschrijving meer nodig. Het kan geen kwaad om een eerste keer die wel mee te nemen. Want niet alle apps werken altijd optimaal en de batterij kan leeg raken. Apps worden wel voortdurend verbeterd.
  • Weten of een app goed werkt? Lees voor het downloaden de recensies in Google Play of App Store.

Apps om routes te lopen en je afstand bij te houden

De meeste apps tonen een kaart van het wandelgebied. Daarop staat de route aangegeven. En ook de positie van jou als wandelaar. Die verplaatst zich zodra je in beweging komt. Zo weet je precies waar je bent op de route. En de app weet dat ook. Ben je in de buurt van een bezienswaardigheid? Een geluids- of trilsignaal laat dan weten dat er iets over te vertellen is. Op de kaart staan meestal ook parkeerplaatsen, OV-haltes en horeca aangegeven. 

RoutAbel

RoutAbel (voorheen AbelLife)

RoutAbel is een app die meer biedt dan alleen de routes. De app geeft ook allerlei informatie over bezienswaardigheden, streekverhalen, historie en streekproducten. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, tekst, filmpjes en geluids- en muziekfragmenten. Het is niet nodig om tijdens je wandeling steeds op het scherm van je smartphone te kijken. Een geluidssignaal waarschuwt onderweg voor een routeaanwijzing of voor een bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld een filmpje van een dijkdoorbraak in het verleden, net op de plek waar je langsloopt. Of van het interieur van een kasteel, inclusief het leven van de bewoners vroeger.

Naar de app
Natuurmonumenten app

Je eigen Natuurmonumenten boswachter mee

Ook de boswachter is er als app. De boswachters van Natuurmonumenten wandelen mee op zo’n honderdtwintig Natuur Routes. De routes liggen in gebieden van de natuurorganisatie, verspreid door het hele land. Van avontuurlijke wandelingen voor kinderen tot langeafstandsroutes door prachtige landschappen. De gratis app brengt je eerst van huis naar het beginpunt van de route. Daar neemt de boswachter je mee de route op. Onderweg wijst hij op markante routepunten en bezienswaardigheden.

Naar de app
Klompenpaden-app

Klompenpaden-app

Wandelen over boevenerven, langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Er liggen inmiddels heel veel Klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. Je vindt deze routes in de gratis Klompenpaden-app. Het zijn onverharde rondwandelingen van 3,5 tot 20 kilometer in het agrarisch cultuurlandschap. Geluidssignalen geven je onderweg bijzondere plekken aan, audio- en videofragmenten geven bovendien veel extra informatie.

Naar de app
Runkeeper en Runtastic

Runkeeper en Runtastic: trainen

Met apps als Runkeeper en Runtastic stel je zelf je trainingen samen, inclusief warming-up, interval, tempo en rustmomenten. Er zitten uitgebreide coachfuncties op met je tijden, afstanden, gemiddelde snelheid, calorieverbruik, enzovoorts. Je kunt online je trainingen terugzien en analyseren, je routes vastleggen en foto’s maken en delen. Je krijgt een goed inzicht in hoeveel je iedere dag of week beweegt. Leuk om mee te spelen! 

Naar de app
eRoutes: routes en training

eRoutes: routes en training

De app van eRoutes biedt verrassende routes en routegeleidings voor wandelaars en hardlopers. Selecteer een gewenste afstand en krijg verschillende routes om uit te kiezen vanaf je huidige GPS locatie. Met beeld- en stemnavigatie word je gedurende de hele route over wandelvriendelijke wegen en paden geleid. Waar je route begint, eindig je ook.

Met de app kan je nog een stapje verder gaan, verbeter je conditie met één van de verantwoorde trainingsschema's variërend van 3 tot 50 kilometer. Bij elke training wordt een passende route gegeven zodat jij je volledig op je training kunt richten.

Naar de app
WandelZapp

WandelZapp

In de app WandelZapp vind je de wandelroutes van Wandelzoekpagina. Je vindt hier onder meer Trage Tochten en Groene Wissels in diverse gebieden in Nederland. Behalve de routebeschrijving vind je in de app ook informatie als de bereikbaarheid, een aantal afbeeldingen van de route en een routekaart. De eerste wandeling in de app is gratis, daarna kost een wandeling 1,79 euro voor Android of 2,99 voor IPhone. Daarnaast is er de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten, waarmee je voor een vast bedrag per jaar een onbeperkt aantal routes kunt downloaden.

Naar de app
Strava

Strava

Strava is vooral populair bij fanatieke fietsers/wielrenners, maar ook als wandelaar kun je in deze app prima je vorderingen bijhouden. Met de app kun je precies je wandelafstanden bijhouden.

De app houdt verschillende gegevens van je wandeling bij, zoals afstand, de tijd, je gemiddelde tempo en de hoogtemeters die je hebt gemaakt. Het kaartje van de gelopen route, maar ook foto's die je onderweg hebt gemaakt, kun je delen met andere wandelaars.

Naar de app

Andere handige apps tijdens het wandelen

Sommige apps zijn niet speciaal gemaakt voor wandelaars, maar wel erg leuk, handig of zelfs onmisbaar tijdens het wandelen:

Tjilp! Vogelgezang

Klinkt daar nu het geluid van een zanglijster of toch een nachtegaal? De app Tjilp! maakt het leren herkennen van vogels en vogelgezang tijdens je wandeling een stuk gemakkelijker. Het werkt als volgt: met je smartphone neem je een vogelgeluid op en vervolgens zoekt de app er de bijbehorende vogelsoort bij. Bovendien vind je in de app een afbeelding en achtergrondinformatie over de vogel die je hebt gehoord. De app bevat gezang en geluiden van vogels uit Nederland en Noordwest-Europa. Op dit moment staan er in de app bijna 450 vogelsoorten. De app is alleen beschikbaar voor iPhone en kost €4,49.

Naar de app

Veldgids

Met de app Veldgids van Nature2U kun je tijdens het wandelen vogels, bloemen, zoogdieren en paddenstoelen herkennen. Op die manier heb je altijd een digitale veldgids bij de hand. Je kunt ook vogelgeluiden beluisteren en natuurfoto's bekijken. Je vindt bovendien een locatiekaart, zodat je makkelijk de weg kunt terugvinden mocht je verdwalen. Via de app kun je bovendien waargenomen soorten delen met je vrienden of familieleden.

De app wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe soorten. Binnenkort zullen er ook insecten en spinnen in de app komen te staan. De app is te downloaden via Google Play (voor €3,29) of in de App Store (voor €3,49)

Naar de app

EHBO-app van het Rode Kruis

Bij een georganiseerde wandeltocht zijn ze er altijd bij, de EHBO’ers. Wie zelf gaat wandelen, kan een digitale EHBO’er meenemen. De app vertelt je wat je moet doen bij verschillende soorten ongevallen: van brandwonen tot verslikking of een hersenschudding. De EHBO-app van het Rode Kruis geeft kort en bondig instructies bij verschillende ongevallen, bepaalt de route naar de dichtstbijzijnde EHBO-post in bijvoorbeeld een ziekenhuis of huisartsenpost, belt desgewenst 112 of wijst de weg naar dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) voor reanimatie na een hartstilstand.

Naar de app

Noodoproep overal

In Nederland is 112 zo gebeld. Maar wat als er acute hulp nodig is tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Wat is dan het noodnummer? En waar ben je precies? De app ‘Noodoproep Overal’ belt automatisch het noodnummer van het land waar je je bevindt. Op een kaart geeft de app bovendien via GPS precies aan waar je bent en wat het dichtstbijzijnde adres is. Daarvoor is geen internet, dus extra kosten, nodig. Nadeel van de app is dat deze alleen voor iPhone beschikbaar is. De app kost €3,49.

Naar de app

Nog meer wandel-apps met routes!

Tip: Google op ‘wandelapp’ en een provincie en de wandelapps poppen tevoorschijn. Ook bij jou in de buurt. Hieronder vind je een aantal apps met routes in een provincie.

Tips van Wandel.nl lezers

  • Anne-Lise: Ik gebruik sinds een paar maanden de app ViewRanger. Hiermee kan je niet alleen (wandel-, hike- en fiets) routes downloaden, maar de app heeft ook een mogelijkheid om je eigen routes te tracken, registreren en te delen via social media.
  • Elma: Er ontbreekt een hele leuke app: Komoot. De app registreert je wandelingen, ook kun je routes plannen en routes van andere lopen. Onderweg kan je foto's opslaan, highlights aangeven en medewandelaars taggen. Ook biedt de app een overzicht van het soort ondergrond van je gekozen route en kan je de weersvoorspelling bekijken.
  • Geke: Ik ken nog een iteressante app: de IVN Route App. De app biedt wandel- en fietsroutes aan met een digitale natuurgids. Ook hebben ze routes geschikt voor kinderen of ouderen, dat heeft niet iedere app. Je kunt als fervent wandelaar ook eens een ouder of kind meenenem op een wandeling.
  • Erica: De Route.nl app is handig om routes te maken of te lopen met behulp van wandelknooppunten. Werkt in ieder geval in Brabant heel fijn.

Oproep

Ken jij nog meer intessante apps voor wandelaars? Stuur je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat wij de app kunnen toevoegen aan dit overzicht.