Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen met een app of GPX: tips

Veel wandelaars wandelen met één of meer wandel-apps die onderweg de route wijzen, prestaties volgen of simpelweg erg handig zijn. We zetten een aantal wandel-apps én GPX-tips op een rij.

Wandelaar met app

Een wandel-app kan een ideale wandelgids zijn. Er zijn apps die je over routes leiden, die je op bezienswaardigheden langs de route wijzen of die je vorderingen voor je bijhouden. Met een app kun je meer plezier uit je wandeling halen. Waar moet je op letten als je met een app op pad gaat en wat zijn geschikte apps voor wandelaars? Daarnaast wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van .gpx-bestanden. Deze digitale routekaarten zijn te gebruiken met een app, diverse sporthorloges of bepaalde softwareprogramma’s. We geven je hierover een paar handige tips.

Tips voordat je met een wandel-app op pad gaat

  • Download de app vooraf thuis of ergens waar Wi-Fi is.
  • Download ook de route die je wilt lopen vooraf, zodat je onderweg geen verbinding nodig hebt.
  • Zorg dat je smartphone helemaal opgeladen is als je op pad gaat. Of dat je bij langere tochten ergens de telefoon kunt opladen. Of neem een powerbank mee!
  • De GPS op je telefoon zorgt ervoor dat je op precies de goede locatie de juiste informatie krijgt. Bijvoorbeeld een routeaanwijzing of extra informatie. Verbinding met internet is meestal niet nodig.
  • In principe heb je geen papieren kaart en/of beschrijving meer nodig. Het kan geen kwaad om een eerste keer die wel mee te nemen. Want niet alle apps werken altijd optimaal en de batterij kan leeg raken. Apps worden wel voortdurend verbeterd.
  • Weten of een app goed werkt? Lees voor het downloaden de recensies in Google Play of App Store.

Apps om routes te lopen en je afstand bij te houden

De meeste apps tonen een kaart van het wandelgebied. Daarop staat de route aangegeven. En ook de positie van jou als wandelaar. Die verplaatst zich zodra je in beweging komt. Zo weet je precies waar je bent op de route. En de app weet dat ook. Ben je in de buurt van een bezienswaardigheid? Een geluids- of trilsignaal laat dan weten dat er iets over te vertellen is. Op de kaart staan meestal ook parkeerplaatsen, OV-haltes en horeca aangegeven. 

Wandelen met een app: tips
Wandel.nl-app.

Wandel.nl-app

De Wandel.nl-app inspireert jou met een heleboel tips voor wandelevenementen en wandeltraining. Het is ook de digitale variant van je Wandelkilometerboekje. De app houdt namelijk al jouw wandelstatistieken bij, waardoor je inzicht krijgt in je vorderingen. Daarnaast word je beloond voor jouw wandelprestaties en kun je al jouw gelopen wandelingen delen met jouw wandelvrienden. GPX-bestanden van routes kun je niet inladen, de app is vooral gericht op (al dan niet digitale) evenementen en challenges.

Naar de app

Komoot

Dit is een ideale kaarten-app voor outdoorliefhebbers. Je download een GPX-bestand en zet de wandelroute klaar om te gaan lopen. Je wandelingen plannen wordt zo een eitje. De app inspireert jou ook graag met nieuwe routetips op thema. Met de app kun je ook wandelroutes opnemen en delen met de community. Ook leuk: je ziet een overzicht van soort ondergronden en kunt de weersvoorspellingen in de gaten houden.

Naar de app
RoutAbel

RoutAbel

RoutAbel is een app die meer biedt dan alleen de routes. De app geeft ook allerlei informatie over bezienswaardigheden, streekverhalen, historie en streekproducten. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, tekst, filmpjes en geluids- en muziekfragmenten. Het is niet nodig om tijdens je wandeling steeds op het scherm van je smartphone te kijken. Een geluidssignaal waarschuwt onderweg voor een routeaanwijzing of voor een bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld een filmpje van een dijkdoorbraak in het verleden, net op de plek waar je langsloopt. Of van het interieur van een kasteel, inclusief het leven van de bewoners vroeger.

Naar de app

Wikiloc

Download het GPX-bestand van de route op je Wikiloc-app en wandelen maar. Je kunt zowel online als offline de route wandelen op een digitale kaart. Je wandelvrienden kunnen je wandeling eventueel live volgen. Onderweg kun je foto’s toevoegen aan de hoogtepunten die je tegenkomt. In de app kun je de bestaande routes handig filteren op aantal kilometers, hoogteverschil en locatie. Er is ook een premiumversie met meer GPS-snufjes.

Naar de app

Klompenpaden-app

Wandelen over boevenerven, langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Er liggen inmiddels heel veel Klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. Je vindt deze routes in de gratis Klompenpaden-app. Het zijn onverharde rondwandelingen van 3,5 tot 20 kilometer in het agrarisch cultuurlandschap. Geluidssignalen geven je onderweg bijzondere plekken aan, audio- en videofragmenten geven bovendien veel extra informatie.

Naar de app
Runkeeper en Runtastic

Runkeeper en Runtastic: trainen

Met apps als Runkeeper en Runtastic stel je zelf je trainingen samen, inclusief warming-up, interval, tempo en rustmomenten. Er zitten uitgebreide coachfuncties op met je tijden, afstanden, gemiddelde snelheid, calorieverbruik, enzovoorts. Je kunt online je trainingen terugzien en analyseren, je routes vastleggen en foto’s maken en delen. Je krijgt een goed inzicht in hoeveel je iedere dag of week beweegt. Leuk om mee te spelen! 

Naar de app

WandelZapp

In de app WandelZapp vind je de wandelroutes van Wandelzoekpagina. Je vindt hier onder meer Trage Tochten en Groene Wissels van ruim 5 tot 25 kilometer in diverse gebieden in Nederland. Behalve de routebeschrijving vind je in de app ook informatie als de bereikbaarheid, een aantal afbeeldingen van de route en een routekaart. De eerste wandeling in de app is gratis, daarna kun je de wandelingen voor een klein bedrag aanschaffen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten, waarmee je voor een vast bedrag per jaar een onbeperkt aantal routes kunt downloaden. De routes worden continu geactualiseerd.

Naar de app
Strava

Strava

Strava is vooral populair bij fanatieke fietsers en hardlopers, maar ook als wandelaar kun je in deze app prima je vorderingen bijhouden. Met de app kun je precies je wandelafstanden registreren.

De app houdt verschillende gegevens van je wandeling bij, zoals afstand, de tijd, je gemiddelde tempo en de hoogtemeters die je hebt gemaakt. Het kaartje van de gelopen route, maar ook foto's die je onderweg hebt gemaakt, kun je delen met andere wandelaars.

Naar de app

RouteYou

Routes ontwerpen en importeren doe je met de app RouteYou, een app die al heel lang bestaat. Met deze app kun je heel handig routes opnemen of routes van anderen volgen met een interactieve kaart. Zo mis je nooit een leuke bezienswaardigheid onderweg. Het motto van deze app is dat iedereen een routemaker is en dat we samen bouwen aan een groot routenetwerk. Ook evenementen staan voor je klaar in deze app.

Naar de app

Ook nuttig tijdens het wandelen

EHBO-app van het Rode Kruis

Bij een georganiseerde wandeltocht zijn ze er altijd bij, de EHBO’ers. Wie zelf gaat wandelen, kan een digitale EHBO’er meenemen. De app vertelt je wat je moet doen bij verschillende soorten ongevallen: van een verstuiking tot verslikking of een hersenschudding. De EHBO-app van het Rode Kruis geeft kort en bondig instructies bij verschillende ongevallen, bepaalt de route naar de dichtstbijzijnde EHBO-post in bijvoorbeeld een ziekenhuis of huisartsenpost, belt desgewenst 112 of wijst de weg naar dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) voor reanimatie na een hartstilstand.

Naar de app

112NL app

Bij een ongeval bel je 112. Maar wist je dat je ook via een app contact kunt krijgen met de meldkamer? Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen die niet goed kunnen horen en/of spreken of de Nederlandse taal niet machtig zijn. Maar het grootste voordeel: de app deelt automatisch de locatie van de melder aan de meldkamer. Handig als je midden in het bos bent en niet kunt omschrijven op welke locatie je bent. In de meldkamer kunnen ze dus, terwijl de centralist nog in gesprek is met de melder, direct hulpdiensten inzetten. Hiermee wordt kostbare tijd gewonnen in een levensbedreigende situatie

Naar de app

Noodoproep overal

In Nederland is 112 zo gebeld. Maar wat als er acute hulp nodig is tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Wat is dan het noodnummer? En waar ben je precies? De app ‘Noodoproep Overal’ belt automatisch het noodnummer van het land waar je je bevindt. Op een kaart geeft de app bovendien via GPS precies aan waar je bent en wat het dichtstbijzijnde adres is. Daarvoor is geen internet, dus extra kosten, nodig. Nadeel van de app is dat deze alleen voor iPhone beschikbaar is. De app kost €2,99.

Naar de app

Wandel-apps per provincie

Tip: Google op ‘wandelapp’ en een provincie en de wandelapps poppen tevoorschijn. Ook bij jou in de buurt. Hieronder vind je een aantal apps met routes in een provincie.

Wat is een GPX-bestand?

Het woord GPX-bestand is een paar keer voorbij gekomen. Maar wat is dat eigenlijk? Een GPX-bestand is een digitaal bestand, dat bestaat uit punten (waypoints of viapunten: coördinaten) en/of tracks (segmenten of sporen: stukjes route tussen coördinaten), die samen een route vormen op een kaart. Om een GPX-bestand te kunnen gebruiken heb je speciale software of een app nodig, zoals Komoot of GarminConnect (als je een Garmin sporthorloge gebruikt).

Hoe gebruik je een GPX-bestand?

Er zijn verschillende manieren om een GPX-bestand te openen. Dat hangt namelijk af of je hem op de laptop, telefoon of een andere device (bijvoorbeeld een sporthorloge, waar je routes in kunt opslaan) wilt gebruiken.

Als eerste download je het gewenste GPX-bestand op je laptop of smartphone. Open vervolgens de app, die je wilt gebruiken om de route in te kunnen gebruiken en importeer het bestand in deze app. Omdat dit per telefoon en app kan verschillen adviseren we je bij problemen even de gebruiksaanwijzing van je device te raadplegen of te googelen. Voor het openen van een route in je sporthorloge verwijzen we je naar de gebruiksaanwijzing van het merk en type van jouw sporthorloge. Open vervolgens de app of de route in je sporthorloge op de locatie waar je je wandeling wilt starten en zorg dat de GPS-functie van je device is ingeschakeld. Start je app of route in je horloge en je volgt zo gemakkelijk de gedownloade route.

Tips van Wandel.nl lezers

ViewRanger

Anne-Lise: "Ik gebruik sinds een paar maanden de app ViewRanger. Hiermee kan je niet alleen (wandel-, hike- en fiets) routes downloaden, maar de app heeft ook een mogelijkheid om je eigen routes te tracken, registreren en te delen via social media."

IVN Route App

Geke: "Ik ken nog een interessante app: de IVN Route App. De app biedt wandel- en fietsroutes aan met een digitale natuurgids. Ook hebben ze routes geschikt voor kinderen of ouderen, dat heeft niet iedere app. Je kunt als fervent wandelaar ook eens een ouder of kind meenemen op een wandeling."

Routiq (Route.nl)

Erica: "De Routiq-app van Route.nl is handig om routes te maken of te lopen met behulp van wandelknooppunten. Werkt in ieder geval in Brabant heel fijn."

Nog een paar tips die binnenkwamen:

Osman app
Gaia GPS
GPX Viewer
Rustatic Altimeter
Galileo
Alltrails (in de bergen)
Maps.me

Oproep

Ken jij nog meer intessante apps voor wandelaars? Stuur je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat wij de app kunnen toevoegen aan dit overzicht.