Wandelen in een Hollands landschap

Wandel langs het IJsselmeer in een typisch Hollands landschap.

Als in een oud-Hollands schilderij

Foto: Taco Witte Foto: Taco Witte

Wat maakt een Hollands landschap nu zo typisch Hollands? Wie een antwoord zoekt op die vraag, moet eens een kijkje nemen in Schardam, onder de rook van Hoorn in gemeente Edam-Volendam (voorheen: Zeevang), op de grens tussen de regio’s Waterland en West-Friesland. Dijkjes, uiterwaarden, daarachter een pittoresk kerkje, sluizen, groene weiden zover het oog reikt, een haventje – precies, dát is op-en-top Hollands.

Zo’n honderd mensen mogen zich gelukkig prijzen in Schardam te wonen. Al in de veertiende eeuw wordt het dorpje voor het eerst vermeld. De sluizen bij Schardam spelen een essentiële rol in de waterhuishouding van Noord-Holland boven het IJ. De banpaal van de stad Hoorn (1761) in Schardam, te vinden tussen de Noorder- en Zuidersluis, laat een eekhoorn met een schild zien en is een rijksmonument. In Schardam is een keur aan vakantiewoningen te vinden, dus wat let je: je hoeft niet ver te reizen om een vakantiegevoel te krijgen – beleef Holland op z’n aller-Hollandst in Schardam.

Vanaf Schardam wandel je zo de polder in van Nationaal Landschap laag Holland. Kijk op Laagholland.com voor meer informatie. Daar vind je ook veel wandelroutes.

Foto: Taco Witte Foto: Taco Witte

Wandelen langs het IJsselmeer

Langs het IJsselmeer kun je eindeloos wandelen. Voor een complete ronde om het IJsselmeer kun je in 28 etappes het 490 kilometer lange Zuiderzeepad (LAW 8) wandelen. Het officiële begin- en eindpunt is Enkhuizen. De route loopt onder meer over het voormalige eiland Marken, door de Hanzesteden Kampen en Elburg, het vestingstadje Naarden, het rijke boerendorp Blaricum, het traditionele Spakenburg en Vollenhove, waarvan de haven ooit aan zee lag. 

Ook makkelijk: Groene Wissels. Ze zijn er overal en in (bijna) elk plaatsje rondom het IJsselmeer.

Foto: Holland Marketing Foto: Holland Marketing

In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?