Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Welke wandelroutes in Nederland zagen in 2018 het levenslicht? Wandel.nl maakte een selectie van nieuwe routes, die de moeite waard zijn om zelf te gaan bewandelen. Van het Christoffelpad tot het Zuiderwaterlinie wandelpad.

Header |  Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Christoffelpad, Hasselt (Overijssel)

Het Christoffelpad is een tweedaagse wandeling van 40 kilometer langs het bedevaartsverleden van de IJsseldelta. Je komt langs eeuwenoude monumenten en landgoederen. Ook Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt op de route. De naam van het pad herinnert aan Christoffel: een beschermheer van reizigers. De Grote Kerk in het stadje Hasselt, ook op de route, herbergt zelfs de grootste muurschildering van Christoffel. Al in de middeleeuwen kwamen pelgrims naar Hasselt.

Moderne pelgrims kunnen langs de route bij een aantal horecagelegenheden een pelgrimsmenu bestellen. En mocht je nog een stukje verder willen wandelen: Hasselt ligt op de route naar Santiago de Compostella. De route is te lopen met een routekaart, die verkrijgbaar is bij VVV-kantoren in de omgeving van Hasselt.

Meer info over deze route
Afbeelding 1 |  Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
Hasselt, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Dobbepaarden-wandelroute, Marrum (Friesland)

Het kleine Friese dorpje Marrum werd begin november 2006 even wereldnieuws. Door een storm en een overstroming kwamen 150 paarden vast te staan op een stukje land. Uiteindelijk werden ze door vier amazones door het water naar de zeedijk geleid. In december 2018 werd er ter herinnering aan deze reddingsactie een wandelroute geopend: de Dobbepaarden-wandelroute. Je wandelt door de ruige en weidse buitendijkse natuur. De 7 kilometer lange route is te herkennen aan zwarte paaltjes met een rood-witte band. Vanwege het broedseizoen van de vele vogels die in dit gebied leven, is de route tussen 15 maart en 15 juli afgesloten.

Meer info over deze route
Afbeelding 2 |  Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
Bij het Friese Workum, foto: Anko Drent

Elfstedenpad (Friesland)

Het Elfstedenpad zag al in het najaar van 2017 het levenslicht, maar toch verdient deze route een plekje op deze pagina. De route is namelijk genomineerd om Wandelroute van het Jaar te worden.

De route van maar liefst 283 kilometer volgt zoveel mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht. Met als belangrijk voordeel: je kunt de route het hele jaar door lopen en niet alleen wanneer er ijs ligt. Het Elfstedenpad is verdeeld in 46 etappes en je kunt zelf bepalen waar je de route begint. Je kunt de route lopen met de gids van het Elfstedenpad. Klik op de button hieronder voor meer informatie en om de gids te bestellen.

Meer info over deze route

Marker Wadden (Flevoland)

Er kwamen in 2018 niet alleen nieuwe wandelroutes bij, er werd zelfs een heel nieuw natuurgebied geopend. Eén eiland op de Marker Wadden, een nieuw natuurgebied in het Markermeer, is sinds 2018 toegankelijk voor het publiek. Op dit eiland, een walhalla voor vogelliefhebbers, zijn twee wandelroutes uitgezet. Deze brengen je langs het wad en langs een paar vogelkijkhutten. Steltlopers, meeuwen: ze komen allemaal op de voedselrijke eilanden van dit nieuwe natuurgebied af.

Meer info over de wandelmogelijkheden in dit gebied
Afbeelding 3 |  Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Mussenkeetpad (Noord-Brabant)

De Deurnsche Peel is een natuurgebied in Noord-Brabant. Sinds dit jaar ligt er een nieuwe wandelroute van 3 kilometer in dit gebied. De route start vanaf Natuurpoort de Peel. De route is te lopen met een gratis app. Benieuwd wat een Mussenkeet is? Het gebied waar je doorheen wandelt, werd vroeger gebruikt voor turfwinning. De turfstekers verbleven in keten. Eén van deze keten, die de naam Mussenkeet had, bevond zich in de buurt van de huidige wandelroute. Natuurpoort De Peel bevindt zich aan Leegveld 8A in Deurne.

Afbeelding 4 |  Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Pronkjewailpad (Groningen)

De provincie Groningen is sinds dit jaar een wandelroute van 250 kilometer rijker. Langs deze route kun je stempels en pronkjewails verzamelen. Je komt onder meer langs musea, ondernemers en andere locaties waar je de Groningse gastvrijheid kunt beleven.

In 2019 komt er een Zuidroute van 250 kilometer bij, waardoor het Pronkjewailpad dan in totaal 500 kilometer lang is. De stempelposten openen vanaf eind maart 2019 weer hun deuren voor wandelaars. Wie alle stempels en pronkjewails weet te verzamelen, wordt in november gehuldigd tijdens de feestelijke Camino Groningen in de Martinikerk.

Meer info over deze route

De Rode Draad bij Aalden (Drenthe)

De Rode Draad is een route van 15 kilometer in de gemeente Coevorden, ontwikkeld door een aantal dorpsverenigingen en een stichting. Doel is om alle dorpen in de gemeente Coevorden via de route, als ‘een rode draad’ met elkaar te vinden. De route is volledig bewegwijzerd en gaat vooral over onverharde paden. Je kunt de route op ieder gewenst punt beginnen. Behalve de mooie natuur springen ook vier bankjes in het oog. Deze zijn zodanig gemaakt dat je er twee kanten op kunt kijken. Omdat het gebied de moeite waard is om van meerdere kanten te bekijken. Ambitie van de initiatiefnemers is om de route uiteindelijk 200 kilometer lang te maken.

De wandelroute is verkrijgbaar bij alle Tourist Info's in de gemeente Coevorden

Romeinse Limespad (Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland)

Op het Romeinse Limespad treed je in de voetsporen van de Romeinen. De route van 275 kilometer volgt de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, de limes. Deze grens lag tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen. Je wandelt onder meer langs gereconstrueerde wachttorens waaruit de Romeinen tweeduizend jaar geleden de omgeving in de gaten hielden. Het Romeinse Limespad gaat zowel door steden als door buitengebieden.

Meer info over deze route
Afbeelding 5 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
Herinneringen aan de Romeinse tijd, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Rijnstrangenpad (Gelderland)

Het Rijnstrangenpad is een nieuw Klompenpad in Gelderland, bij Zevenaar. Dit 14 kilometer lange pad gaat door ruig rivierenlandschap, in het buitengebied van Aerdt, Pannerden en Oud-Zevenaar. Je komt onder meer door uiterwaarden van de Rijn, waar wilgen groeien. En zie je nestvlotjes in het gebied? Deze zijn door Staatsbosbeheer aangelegd als broedplaats voor de zwarte stern. Bijzondere punten op dit Klompenpad zijn onder meer een gemaal en oude verdedigingswerken. En een mooi extraatje: je moet twee keer met een trekpontje over het water. Je kunt de route starten vanaf Restaurant Zaal Thoen en Thans aan de Kerkweg in Zevenaar. Volg de paarse markeringen in de vorm van een klomp.

Meer info over deze route
Afbeelding 6 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
De omgeving waar het Odulphuspad doorheen gaat, foto: Wikimedia - Romaine

St. Odulphuspad (Friesland)

Het St. Odulphuspad laat je over een afstand van 260 kilometer kennismaken met Zuidwest-Friesland, het Gaasterland en de Greidhoeke. Centraal op deze pelgrimsroute staan het landschap, de natuur, kerken en kloosters, geschiedenis en cultuur. De route is opgedeeld in vijftien trajecten, die ieder een eigen thema hebben. Je kunt de route lopen met een gids en app. De route is genoemd naar de heilig verklaarde monnik St. Odulphus, die in Stavoren een abdij stichtte. Mocht je tijdens je wandeling wanhopig op zoek gaan naar de adbij: deze is 500 jaar geleden in de Zuiderzee verdwenen.

Meer info over deze route

Trage Tocht, Baarn (Utrecht)

Deze vorstelijke wandeling van 16 kilometer brengt je door de afwisselende bossen bij Baarn. De tocht gaat door bos, over heide, langs vennen en over statige beukenlanen en landgoederen. Je wandelt onder meer door het Paardenbos, een heuvelachtig gebied dat vroeger bij Paleis Soestdijk hoorde. De route is vrijwel onverhard. Startplaats van deze route is het station in Baarn. De Trage Tocht Baarn is te downloaden via Wandelzoekpagina.

Meer info over deze route
Afbeelding 7 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
Trage Tocht Baarn, foto: Wandelzoekpagina

Trage Tocht, Leeuwarden (Friesland)

Leeuwarden was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa: een mooie gelegenheid om een nieuwe Trage Tocht in deze stad te openen. De route van 13 kilometer start vanaf het station in Leeuwarden en gaat zowel door de levendige stad als door het rustige buitengebied. Je wandelt onder meer langs de Dokkumer Ee. Hier gaat ook de Elfstedentocht overheen. Hoewel je in Friesland meer aan water en weilanden denkt dan aan bos, gaat de route door het Leeuwarderbos. Dit is een nog vrij jong, halfopen bos. De route is te downloaden via Wandelzoekpagina.

Meer info over deze route

Ugcheler Markepad, Ugchelen (Gelderland)

Dit nieuwe Klompenpad in Ugchelen, vlakbij Apeldoorn, gaat over heide, door bossen en langs sprengen. Het Ugcheler Markepad heeft een lengte van 11 kilometer, maar de route is ook in te korten naar 4,5 of 9,5 kilometer. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Een mooie plek langs de route om je wandeling even te onderbreken, is het Salamandergat. Dit is een ven waarin ook in droge perioden nog oppervlaktewater staat. Het is een populaire drinkplaats voor allerlei dieren, zoals vossen en dassen. Ook passeer je op het Ugcheler Markepad een voormalig papiermolen. De route start vanaf het Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Volg de bruine markeringen in de vorm van een klomp.

Meer info over deze route
Afbeelding 8 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
Bunschoten-Spakenburg, foto: Wikimedia - Ben Bender

Veendijkpad, Bunschoten-Spakenburg (Utrecht)

In 2018 kwam er ook in Utrecht een nieuw Klompenpad bij: het Veendijkpad. Net als de andere klompenpaden gaat deze route door het agrarisch gebied. Je wandelt door de polder, over dijken en over boerenland. Vergeet je verrekijker niet, want de Oosterpolder is een belangrijk weidevogelgebied. Misschien zie je wel grutto’s. Het 8 kilometer lange Veendijkpad start bij TOP De Kooi aan de Zevenhuizerstraat in Bunschoten-Spakenburg. Volg de blauwe markering in de vorm van een klomp.

Meer info over deze route

Wandelroute Veldzicht, Noordwijk (Noord-Holland)

Wandel langs bollenvelden en door de duinen. Vanaf Streekmuseum Veldzicht gaat deze nieuwe route van 6,7 kilometer door het landelijk gebied ten zuiden van Noordwijk. Je komt door zorgpark Willem van den Bergh waar een duintuin met duinplanten is te zien. De route is onderdeel van het Wandelnetwerk Bollenstreek, dat in totaal uit 100 kilometer aan wandelroutes bestaat. Een folder van Wandelroute Veldzicht is gratis verkrijgbaar bij het Streekmuseum en bij VVV’s in de omgeving. De route start vanaf Streekmuseum Veldzicht aan de Herenweg 114 in Noordwijk.

Meer info over deze route

Waterwandelweg, Lelystad (Flevoland)

Langs de Lelystadse kust is sinds het voorjaar van 2018 de Waterwandelweg te vinden: een 3,6 kilometer lange wandelroute. Op de route staan zestien informatieborden die je meer vertellen over het water en de geschiedenis van het gebied. Startpunt van de route is op de Oostvaardersdijk bij Batavialand. Je kijkt onderweg uit op dijken, weilanden en, hoe kan het anders, water.

Meer info over deze route
Afbeelding 9 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?
De Oostvaardersdijk bij Lelystad, foto: Wikimedia - Vmenkov
Afbeelding 10 | Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Zuiderwaterlinie Wandelpad (Noord-Brabant)

In Noord-Brabant ligt sinds half september een splinternieuwe wandelroute die je langs een roerige geschiedenis brengt: het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route van 290 kilometer voert je langs de vestingsteden en forten die ooit onderdeel waren van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Je wandelt door elf historische vestingsteden, je passeert stoere forten en komt door oude linielandschappen. Het Zuiderwaterlinie Wandelpad komt langs monumenten met spannende verhalen en gaat door de gebieden die vestingbouwer Menno van Coehoorn in tijden van dreiging onder water liet zetten. Tegenwoordig vind je hier mooie natuur, zoals een weidevogelgebied en libellenbiotoop.

Meer info over deze route

Mis jij nog een nieuwe wandelroute op deze pagina? Mail de route dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen opnemen in dit overzicht.