Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een splinternieuwe route van maar liefst 250 kilometer door de provincie Groningen. Het eerste half jaar kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Update 1 november 2018: Vanaf april 2019 kun je weer pronkjewails verzamelen op de vele stempelposten langs het Pronkjewailpad. Bovendien is er dan ook een Zuidroute van 250 kilometer, zodat het Pronkjewailpad een totale lengte van maar liefst 500 kilometer heeft. Kijk op www.pronkjewailpad.nl voor meer informatie over deze route.

Het Pronkjewailpad is van 30 maart tot en met 31 oktober 2018 méér dan alleen een mooie lange wandelroute. In ieder dorp zijn in deze periode één of meerdere Pronkjewail stempelposten ingericht. Hier kunnen wandelaars een stempel halen, maar krijgen ze tevens een pronkjuweel (pronkjewail in het Gronings) aangeboden. Om de paar kilometer kom je als wandelaar zo’n pronkjewail tegen en ervaar je "Gastvrij Groningen". Je komt bijvoorbeeld door musea, je proeft streekproducten zoals paling of Groningse poffert en je kunt ontdekken hoe de wierden zijn ontstaan.

Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings volkslied: “Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”.  Langs de route zetten 150 ondernemers en organisaties van donderdag tot en met zondag hun deuren open om de wandelaars te ontvangen in bijvoorbeeld hun boerderij, bakkerij, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard.

De route: langs de G7 van Groningen

Het Pronkjewailpad loopt langs de zeven hoogtepunten van de provincie Groningen, ook wel de G7 genoemd. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Loop je het Pronkjewailpad dan weet je na afloop alles van Groningen: van de geschiedenis, het landschap en de cultuur. Je komt door ongeveer zestig dorpen, waar je dus je stempels en pronkjewails ophaalt.

Het Pronkjewailpad bestaat uit losse etappes, dus je kunt zelf bepalen hoeveel etappes je achter elkaar loopt en wanneer je deze loopt. Ook kun je zelf kiezen in welke plaats je aan de route begint, mits je daar dan uiteindelijk wel weer eindigt. Als het je lukt om voor eind oktober van dit jaar alle stempels (minimaal 60) te verzamelen, en dus de 250 kilometer lange route af te leggen, dan word je uitgenodigd voor een speciale huldiging op zaterdag 17 november in de Groningse Martinikerk.

De opening

Op vrijdag 30 maart 2018 was in de Martinikerk in Groningen de officiële opening van het Pronkjewailpad. Tien ambassadeurs en prominenten lopen in precies tien dagen het hele Pronkjewailpad. Ze worden onderweg begeleid of verwelkomd door de burgemeesters van de gemeenten waar de route doorheen gaat en door verschillende organisaties langs het pad. In het Dagblad van het Noorden en via social media kun je de wandelaars gedurende deze tien dagen volgen. Vanaf 12 april is het pad open voor wandelaars. 

Inschrijven

Op www.pronkjewailpad.nl kun je je inschrijven voor het Pronkjewailpad. Na je inschrijving en je betaling krijg je een bevestiging met daarbij de Startkaart. Deze startkaart kun je printen en vanaf 12 april bij tien uitgiftepunten inruilen voor de officiële Pronkjewailkaart. Dit is jouw stempelkaart waarmee je tot en met 31 oktober 2018 alle stempels (en pronkjuwelen) kunt ophalen.

Via de Pronkjewail App (beschikbaar vanaf 31 maart) kun je eenvoudig de route volgen en de Pronkjewailposten vinden. Voor de eerste 100 inschrijvers die op 12 april om 10.00 uur met het Pronkjewailpad starten is er een attentie: het boekje ‘De wandelaar als Pelgrim’ van Gerrit Jan Zwier.

Nieuw LAW-pad

Het Pronkjewailpad is een nieuw LAW-pad, dat zal bestaan uit twee routes van elk 250 kilometer. De Noordroute is vanaf 12 april klaar, de opening van de Zuidroute is in 2019 gepland. Er ligt dan een pad van in totaal 500 kilometer in Groningen. De route is ontwikkeld door het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en de organisatie van het evenement Tocht om de Noord. Op www.pronkjewailpad.nl kun je meer informatie vinden over deze nieuwe bijzondere wandelroute.

Wil je alvast een indruk krijgen van het Pronkjewailpad? Bekijk dan deze film:

Lees ook

10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Op het 500 kilometer lange Pronkjewailpad in Groningen kun je stempels en pronkjewails verzamelen. De stempelposten zijn op verschillende locaties: van winkels tot musea. Je kunt hier even uitrusten en de Groningse gastvrijheid proeven, beleven of bekijken. Wandel.nl licht een aantal bijzondere posten langs het Pronkjewailpad voor je uit.

Lees meer
Pronkjewailpad en Camino Groningen groot succes

De Martinikerk in Groningen zat zaterdag 17 november stampvol. Bijna 400 wandelaars werden hier gehuldigd, omdat zij het afgelopen jaar het Pronkjewailpad van 250 kilometer wisten te volbrengen.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Wandel.nl geeft je een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je ruim 150 Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
Highlights van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad is een langeafstandswandelpad (LAW) en tevens een evenement dat al het moois van Groningen met elkaar verbindt. Loop je mee?

Lees meer


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?