Wandelen op de Marker Wadden, een splinternieuw natuurgebied

Nederland is sinds dit najaar een natuurgebied rijker: de Marker Wadden. Wat zijn in dit gebied de wandelmogelijkheden? Welke wandelroutes en -paden zijn er? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

De Marker Wadden De Marker Wadden

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden vormen een splinternieuw natuurgebied in het Markermeer, op ongeveer negen kilometer van Lelystad. Het nieuwe gebied van 1000 hectare bestaat uit een groep natuureilanden die zijn aangelegd door Natuurmonumenten. Enerzijds om extra leefgebied voor vogels te maken, anderzijds om het troebele Markermeer weer helder te krijgen. De eilanden zijn gemaakt door zand en slib op te spuiten in het Markermeer, net zoveel totdat het zand boven het water uitkomt.

Eén eiland is sinds september 2018 toegankelijk voor publiek, de overige vier eilanden zijn voor de natuur. Op en rond deze eilanden leven vogels, vissen, insecten en veel planten. Deze zomer werden er maar liefst 127 plantensoorten geteld op de Marker Wadden. Het gebied is een paradijs voor vogelliefhebbers, want vogels zijn er volop. Visdieven, oeverzwaluwen, kluten: een willekeurige greep uit de grote vogelbevolking van de eilanden.

Op de Marker Wadden kun je veel kluten zien Op de Marker Wadden kun je veel kluten zien

Wandelen op de Marker Wadden

Op het toegankelijke eiland ligt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Er zijn twee wandelroutes uitgezet: een korte route van 2,5 kilometer en een lange route van 6 kilometer. Startplaats van beide routes is de natuurhaven van het eiland.

Vogels op ooghoogte

Je wandelt over schelpen- en vlonderpaden. Langs deze paden vind je op drie plekken een vogelkijkhut en je komt langs een twaalf meter hoge uitkijktoren, de Steltloper. Als het helder weer is, kun je zelfs tot Enkhuizen kijken. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen voordat je op pad gaat. Ook de moeite waard voor een tussenstop is vogelkijkhut Duikeend. Vanuit deze hut zie je de zwemmende vogels op ooghoogte. Net alsof je er tussen zwemt.

De Marker Wadden vanuit de lucht, foto: Wikimedia De Marker Wadden vanuit de lucht, foto: Wikimedia

Voedselgebied voor trekvogels

De wandelpaden liggen in een duinlandschap en in een, zoals we dat noemen, plas-drasgebied. Het ondiepe water is in trek bij vogels als lepelaars, die in het water naar plankton en slakjes zoeken. Vooral in het voor- en najaar zie je veel vogels, die tijdens hun lange trektocht de Marker Wadden aandoen om hun energievoorraad aan te vullen. Als ze genoeg voedsel hebben gezocht, vliegen ze door naar hun eindbestemming in het noorden of zuiden.

Moerasandijvie?

Zie je in het voorjaar of aan het begin van de zomer gele bloemen in het water staan? Dat is moerasandijvie: een plant die van natte gebieden houdt en die je vaak ziet in kreken en duinplassen. In de bloemen van moerasandijvie zit veel nectar en daar komen allerlei insecten op af.

Ligging van de Marker Wadden in het Markermeer, bron: Wikimedia Ligging van de Marker Wadden in het Markermeer, bron: Wikimedia

Hoe kom je op de Marker Wadden?

Op het in september geopende eiland is een natuurhaven, waar je met een boot kunt aanleggen. Er is nog geen officiële veerdienst naar het eiland, maar er varen wel verschillende chartermaatschappijen.  Een overzicht vind je op deze site van Natuurmonumenten. Heb je zelf een boot, dan kun je via de Blue Water app een ligplaats in de haven reserveren. Hier vind je informatie. Bezoekers betalen een gebiedsbijdrage van 6 euro per persoon per bezoek (kinderen onder de 12 jaar gratis). In 2019 komt er een bezoekerscentrum en komen er een kampeerveldje en enkele recreatiehuisjes om te kunnen overnachten op het eiland.

Wil je bewegende beelden van de natuur op de Marker Wadden zien? Bekijk dan deze reportage die de NOS dit najaar maakte:

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.