Wandelroutes bij steden: Groningen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van de grootste Noordelijke stad van Nederland: Groningen.

Groningen is de grootste stad van Noordelijk Nederland en heeft een afwisselend landschap. Geniet van het historische centrum middenin de bruisende studentenstad. Of ga wandelen net buiten de stadsgrenzen in de prachtige natuurgebieden en door veengebied met moerasbossen.

Paterwoldsemeer (Wikimedia: Hardscarf) Paterwoldsemeer (Wikimedia: Hardscarf)

Rondwandeling Paterswoldsemeer

Deze wat langere wandelroute ten zuiden van Groningen brengt je in 17 kilometer langs het Paterwoldsemeer en de Hoornse plas. Een aanrader voor waterfanaten. Na het rondje om de plas vervolgd de route zich via natuurgebied ‘Friescheveen’, landgoed Vennebroek en landgoed de Braak. Vervolgens loop je terug over de dijk langs het waterbergingsgebied de Onlanden. De verassende en afwisselende route start bij de Parkeerplaats op Oude Badweg 1.

Meer informatie

Fontijn op Selwerderhof (Afbeelding: Anton Rengers) Fontijn op Selwerderhof (Afbeelding: Anton Rengers)

Park Selwerd en Selwerderhof

Het Selwerderhof is een enorme parkbegraafplaats waar het voor wandelaars ook erg mooi wandelen is. Vooral in het voorjaar en begin van de zomer geniet je tijdens deze wandeling van 8 kilometer van talrijke, uitbundig bloeiende struiken. Het gekwetter van de vele zangvolgels ontbreekt ook niet. De route start bij station groningen en voordat je bij Selwerderhof komt loop je eerst over wandelpaden langs singels, door park Selwerd en zelfs een stukje door de polder.

Meer informatie

Slenk in de Onlanden tijdens zonsopkomst (Afbeelding: Sander vd Werf) Slenk in de Onlanden tijdens zonsopkomst (Afbeelding: Sander vd Werf)

Natuurommetje De Onlanden

Op 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vindt je dit natuurommetje door De Onlanden. De rondwandeling van iets minder dan 7 kilometer start bij restaurant De Onlanderij in Eelderwolde. Twintig jaar geleden was het gebied nog strak boerenland. Nu kronkelt de beek Eelderdiep door het gebied en kan je hier de roerdop en de zilverreiger spotten.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Groningen? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?