Wandelroutes bij steden: Enschede

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is de grootste stad in de regio Twente aan de beurt: Enschede!

Naast de bruisende binnenstad kun je rondom Enschede ook heerlijk wandelen door het Twentse landschap. Ontdek bossen, heidevelden, rivieren, beekjes, houtwallen, graanvelden, sjieke landgoederen en antieke boerderijen. Klinkt dit goed? Zoek hieronder dan snel een mooie route uit.

Grote Kerk op de Oude Markt Grote Kerk op de Oude Markt

Stadswandeling

Ontdek in anderhalf uur de binnenstad van Enschede tijdens een stadswandeling. Je ontdekt op eigen houtje de historische maar ook hippe plekjes van de binnenstad. Er wordt er ruim aandacht gegeven aan het ontstaan van Enschede en het rijke textielverleden, dit zie je terug in de markante villa’s waar vroeger textielbaronnen woonden. Ook wandel je langs verschillende monumenten, kunstwerken, karakteristieke winkelpanden en de hedendaagse architectuur wordt ook niet vergeten. De route start op de marktstraat en is te lopen doormiddel van een online kaart of een papieren kaart, te verkrijgen bij de Tourist Info Punten.

Meer informatie

Helmerhoek en houwbeek

Onderin Enschede vind je deze rondwandeling van 5 kilometer langs verschillende beekjes. De route brengt je via de rand van de wijk Helmerhoek langs de Houwbeek, de Smalenbroekbeek, de Usselerstroom en door het landgoed De Helmer. Ook is er aanvullende informatie beschikbaar over de natuur die je tegenkomt tijdens je wandeling. De wandeling start bij gezondheidscentrum De Helmerhoek en is te lopen doormiddel van een routebeschrijving en een app.

Meer informatie

Eekhoorn landgoed Snippert Eekhoorn landgoed Snippert

Landgoed Snippert, tussen Losser en Oldenzaal

Op een half uurtje fietsen van Enschede vind je Landgoed Snippert waar je deze wandeling van 4 kilometer kunt vinden. Het landgoed ligt tussen natuurgebieden Haagse Bos en Boerskotten. Je kunt hier heerlijk onder de bomen door wandelen en in het najaar opzoek gaan naar tamme kastanjes en paddenstoelen. De rondwandeling is aangegeven met groene pijltjes en start bij de parkeerplaats langs de provinciale weg van Oldenzaal naar Losser.

Meer informatie

Grenspaal Aamsveen (Wikimedia: Simpleness) Grenspaal Aamsveen (Wikimedia: Simpleness)

Trage Tocht Enschede Zuid

Een prachtige wandeling van 18 kilometer langs de groene gangen van Enschede Zuid, door het buitengebied en de grens met Duitsland wordt ook nog even opgezocht. Het is een afwisselende route over fraaie vlonderpaden, langs landgoed Smalenbroek met lange brede bomenlanen en over hoogveen op de grens met Duitsland. De rondwandeling start bij winkelcentrum Enschede Zuid en is te lopen doormiddel van een kaart, routebeschrijving en een GPS track.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Enschede? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.