Tussen de vogels van het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor allerlei soorten vogels. Boswachter Jaap Kloosterhuis geeft je tips hoe je de vogels goed kunt zien.

Zeearend Zeearend

Nationaal Park Lauwersmeer is het hele jaar door een walhalla voor liefhebbers van vogels. In het najaar bereikt het vogelfeest zijn climax. Trekvogels laden zich in het Lauwersmeergebied op tijdens hun tocht richting het zuiden. Boswachter Jaap Kloosterhuis vertelt hoe je maximaal plezier beleeft aan dit festijn.

Mooiste wandelgebied

“De mooiste wandelgebieden zijn het Ballastplaatbos en het Lauwersoogbos in het noordoosten van het park en het gebied bij Dokkumer Nieuwe Zijlen in het zuidwesten. Hier zijn door Staatsbosbeheer ook routes uitgezet.”

Lepelaars Lepelaars

Uitrusting

“Je bevindt je in waterrijk gebied, waarin, gelukkig, veel insecten leven die als voedsel dienen voor vogels. Dat betekent dus ook dat er veel muggen kunnen zijn. Bereid je daarop voor en neem een antimuggenmiddel mee. Trek warme wind- en waterdichte kleren aan als je vanaf uitzichtplateaus gaat spotten en vergeet vooral je verrekijker niet.”

Kijkhutten om vogels te spotten

Staatsbosbeheer heeft in het gebied verschillende vogelkijkhutten geplaatst. Wil je genieten van overtrekkende ganzen of zwermen spreeuwen? Kies dan voor een uitkijktoren of uitzichtheuvel. Daarvandaan heb je bijna een 360 graden zicht. Op www.np-lauwersmeer.nl/waar/overzichtskaart vind je een overzicht van alle vogelkijkhutten en uitkijkplekken.

Welke vogels zitten er?

Op www.waarneming.nl kun je lezen welke vogels er per dag zijn gespot. Geen vogelkenner? Haal bij Activiteitencentrum De Bosschuur (De Rug 1, Lauwersoog) een gratis vogelkijkkaart.

Grutto Grutto

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.