Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Laat je fantasie de vrije loop op deze Kunstroutes

Kunst vind je natuurlijk in musea, maar ook in de buitenlucht en soms zelfs midden in de natuur. Er zijn diverse wandelroutes die langs kunstwerken gaan: van geheimzinnige beelden tot merkwaardige objecten. Verwonder je, laat je verrassen of laat je fantasie de vrije loop op deze routes. Wandel.nl zet en paar kunstroutes voor je op een rij.

Kunstroute in het centrum, Groningen

Kunstroute, Groningen

Een leuke manier om de stad Groningen te leren kennen is met deze Kunstroute van 3 kilometer, dwars door het centrum van Groningen. De route start bij het Centraal Station, gaat langs het Groninger Museum de binnenstad in en eindigt bij SPOT/De Oosterpoort, naast Kunstpunt Groningen. Van monumentale gevelstenen tot moderne sculpturen. Nog niet genoeg gezien? Dan voeg je een bezoekje aan één van de musea toe aan je verblijf in Groningen.

afbeelding van een kunstwerk in Groningen
Peerd van ome Loeks, kunstwerk door Jan de Baat in Groningen. (Foto: © Shutterstock)
'Spoortunnel' van Marcel Kronenburg in het Hoge Bergse Bos
'Spoortunnel' van Marcel Kronenburg in het Hoge Bergse Bos (Foto: © Wikimedia - Michiel1972)

Rondje Kunst, Rottemeren

Langs de oevers van de Rotte en door de diverse bossen in recreatiegebied Rottemeren kun je prima wandelen. In het gebied heeft behalve de natuur ook kunst een belangrijke plaats. Het ruim 5 kilometer lange Rondje Kunst gaat langs verschillende kunstwerken. In het Hoge Bergse Bos wandel je langs vijf kunstzinnige waterpartijen in de vorm van ‘kunstbruggen’, fonteintjes en zelfs een onderwaterbeeld. Ieder kunstwerk vertegenwoordigt een menselijke stemming en samen vormen ze ‘stille wateren’. Een ander kunstwerk in hetzelfde bos is Trophy, een kleurrijk keramisch werk in de vorm van een beker met daarop een getrainde sportman. Het beeld verwijst naar de vele sporten die in het recreatiegebied worden beoefend. Je passeert tijdens je wandeling in totaal tien bijzondere kunstwerken. Op deze pagina van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over de route en kun je een digitale routebeschrijving downloaden.

Kunststad Utrecht

Wie door Utrecht struint, kan de vele kunstwerken niet ontgaan. Het zijn er zelfs zoveel, dat er verschillende themaroutes zijn uitgezet. Zo ontdek je de zeven beelden in het Maximapark, luister je naar de verhalen achter de standbeelden met een audiotour, bekijk je de nieuwste circulaire kunst op de Croeselaan en kunnen kinderen spoorzoeken naar de helden op sokkels.

afbeelding van een kunstwerk in Utrecht.
'Thinker on a rock' door Barry Flanagan in Utrecht. (Foto: © Shutterstock)
Kunst en Keramiek

Kunst en Keramiekroute, Gennep

Het Noord-Limburgse Gennep wordt ook wel Keramiekstad genoemd. De klei bij de rivier de Maas en de bossen in de omgeving (voor hout voor ovens) waren al van oudsher de ingrediënten van een bloeiende keramiekkunst. Op deze wandelroute van 3 kilometer kom je langs verschillende kunstwerken van keramiek.  Je wandelt onder meer langs museum het Petershuis, waar je een permanente keramiekexpositie kunt bekijken. Hier kom je alles te weten over de lange keramiekgeschiedenis van Gennep en omstreken: van Nederrijns aardewerk tot het Limburgs Blond. Andere blikvangers op de route zijn een mozaïekplein achter het stadhuis, een keramiek van een pottenbakker aan de muur van de stadspoort en het Jan Lindersplein met meerdere kunstwerken. De Kunst en Keramiekroute start vanaf het bezoekerscentrum Martinustoren. Je kunt de route downloaden via deze site.

Kunstroute, Helmond

In Helmond staan in parken en op pleinen diverse beelden, voornamelijk bronzen beelden, gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars.  De Kunstroute Helmond gaat langs 65 beelden in het centrum van Helmond.  De start van de route is bij het bronzen beeld ‘Profiel’ van Pepé Gregoire: het silhouet van een gezicht waarin alle zintuigen bij elkaar komen. Je passeert onderweg het Gemeentemuseum van Helmond, waar je tijdens de openingstijden nog eens drie beelden kunt bezichtigen (en natuurlijk de rest van het museum, maar daarvoor moet je betalen). Je bent ongeveer 1 tot 1,5 uur onderweg. De route van 4 kilometer is te downloaden via deze link.

Kunstroute, Almelo

In Almelo is altijd wat te doen, zei cabaretier Herman Finkers jaren geleden al. Je kunt er onder meer een Kunstroute lopen langs bijzondere kunstwerken, ateliers en kunstgaleries. De route start midden in het centrum, aan de Rosa Luxemburgstraat. Het eerste kunstwerk dat je tegenkomt, luistert naar de naam ‘Heel eventjes maar’. Deze tekst op een bloemsteel met twee klaprozen licht ’s avonds maar ‘heel eventjes’ op. Ook wandel je langs verschillende bronzen beelden: van een marskramer tot een paddenstoelenzoekster en een jongetje op een gans. In Galerie Het Baken (op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend) kun je verschillende kunstdisciplines bewonderen, zoals schilderijen, beeldhouwkunst en edelsmeedkunst. De route is gratis te verkrijgen bij de Tourist Info Almelo. Hier vind je meer info over de Kunstroute.

Het beeld 'Jongetje op gans',
Het beeld 'Jongetje op gans'. (Foto: © Wikimedia - Willem Nabuurs)
afbeelding van een kunstwerk in Sneek.
'De fontein van Fortuna' door Stephan Balkenhol in Sneek. (Foto: © Shutterstock)

Kunstroute, Sneek

Leer de kunstwerken van Sneek kennen met diverse kunstroutes. Deze wandelroute van 5 kilometer voert je vanaf de Fontein van Fortuna door de binnenstad van Sneek en laat je kennismaken met de muurplastieken, reliëfstenen, schilderingen en andere kunstuitingen, die de stad rijk is.

Kunstroute, Dorst

Midden in het uitgestrekte bosgebied bij Dorst staan architectonische bouwwerken, follies genaamd. Ze doen een beroep op je fantasie, want ze zien er nogal dwaas uit. Langs de kunstwerken gaat een wandelroute van ongeveer 13 kilometer. Zo kom je onder meer langs een stal waar veraf dichtbij lijkt, en andersom. Kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft het gebouw vanuit ‘omgekeerd perspectief’ ontworpen. Vanuit het gebouw heb je een mooi uitzicht over de oude leemputten van het gebied.  Al net zo merkwaardig zijn de stenen golvende vleermuiskelders op een eiland. De golvende vormen van het kunstwerk zijn in trek bij zowel vogels als vleermuizen. Een bijzondere combinatie van kunst en natuur dus. Je kunt de route starten vanaf meerdere parkeerplaatsen bij Boswachterij Dorst, zoals die bij restaurant De Vijf Eiken aan de Oosterhoutseweg in Rijen. Je kunt de route hier downloaden.

Folly 'De stal' in Boswachterij Dorst
Folly 'De stal' in Boswachterij Dorst. (Foto: © Wikimedia - G. Lanting)
vlierbessen
In het Vlierbomenbloesembessenbos groeien volop vlierbessen.

Boswachterspad Museumbospad, Almere

Kunst kan gemaakt zijn met materialen als brons, keramiek of metaal, maar ook met bomen of grond. Tijdens een wandeling over het 5 kilometer lange Boswachterspad door het Museumbos in Almere kun je zeven boskunstwerken ontdekken. Eén van de kunstwerken is de berg Almere Boven, waar je met een spiraalvormig pad op loopt. Op de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Ook kom je langs het Labyrint: een met haagbeuken aangelegd labyrint in het bos. In het Vlierbomenbloesembessenbos kun je in de zomer vlierbessen plukken. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Meesweg in Almere. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes en informatieborden vertellen je onderweg meer over de boskunstwerken. Op deze pagina kun je de route downloaden en vind je meer info. En via deze link kom je op de site van het Museumbos, waar je meer kunt lezen over dit gebied.